Min mormor Edith er en af
de mormødre, der har lagt navn og ikke mindst flid, til det vi i dag kalder
mormormad. HUN kunne stege den saftigste flæskesteg med den sprødeste sværd, lave en himmelsk brun sovs og
selvfølgelig stoppe sin egen medister. Det er desværre, over 20 år siden hun
døde, men hendes mad og madtraditioner lever videre i bedste velgående. Jeg er
vokset op på hendes køkkenbord, for her var der altid og nogen at snakke med, og
marmelade eller en syltet agurk man kunne smage på.
I jordbærsæsonen tog vi
hjem til hendes bror, der boede på deres forældres gård og plukkede jordbær.
Her lærte jeg, at hvis jeg ville være med, så måtte jeg plukke rent. Ikke noget
med at slentre ned gennem de snorlige rækker af jordbærplanter og bare spise,
dem der tittede frem. Nej, man skulle helt ned til hver plante. Forsigtigt
løfte alle bladene, se ordentlig efter og så skulle alle modne bær plukkes, før
man gik videre til næste plante. Husk det når I er ude og plukke jordbær– for
det skulle I gøre selv, med jeres børn eller børnebørn.
Jordbæris i vandbakkelser
Is
200 g jordbær og 50 g florsukker
4 æggeblommer
50 g florsukker
Kornene fra ½ stang
vanilje
4 dl piskefløde
Rengør jordbærrene
og nip dem. Mos dem sukkeret og stil det til side. Pisk æggeblommer og sukker
skummende med vanille. Pisk fløden stiv og bland den i æggesnapsen. Vend
jordbærmosen i isen og frys den i mindst et par timer.
Vandbakkelser
50 g smør
2 dl vand
125 g mel
4 æg
Tænd ovnen på 200
grader.
Kog smør og vand i
en gryde. Kom melet i under omrøring. Rør til dejen slipper grydens bund og
sider. Fjern gryden fra varmen og pisk æggene i et ad gangen. Pisk godt efter
hvert æg.
Kom dejen i en
sprøjtepose og sprøjt 6-8 store vandbakkelser ud på en bageplade med bagepapir.
Bag straks kagerne i ca. 30 minutter. Ovndøren må ikke åbnes de første 20-25
minutter, så falder kagerne sammen. Afkøl kagerne på en rist.
Jordbær pure
200 g jordbær
50 g florsukker
Kornene fra ½ stang
vanilje
Rengør jordbærrene
og nip dem. Mos dem sukkeret og vaniljekorn.
Halver
vandbakkelserne og kom en klump is og lidt flødeskum i. Pynt med jordbærpuré og
mynte.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar