lørdag den 31. december 2011

Tid til burger?

Tømmermænd
Hvis og når man har tømmermænd, er der ikke noget så godt som en burger. Hvis man ikke orker at lave det selv, må man bruge de store kæder. Men hvis man tænker sig bare en lille bille smule om, når man alligevel går ud og køber ind til den store festmiddag, kan man også lige tænke på, hvad der skal indtages dagen efter. Så undgår man også den grumme og lidt tomme fornemmelse man ofte har, når man forlader en fastfood restaurant. Det er god terapi at lave mad, når man har ondt af sig selv, over alle de mænd der buldrer rundt. Vi spiser det altid 1. januar, så er børnene og de voksne lykkelige.
Men man behøver så absolut ikke at have tømmermænd, for at ha’ brug for en burger. 


Burgerbollen
Det nemmeste er jo at købe burgerbollerne. Det er bare ikke godt nok og man kan jo spise så mange af de bløde, søde boller, uden af de mætter. Næ, prøv en hjemmebagt, hvis I har tid. 

25 g gær
150 ml håndvarmt vand
150 ml yoghurt
50 ml olie
1 tsk salt
1 spsk sukker
2 spsk sesam
200 g durummel
250 g hvedemel
Mælk eller sammenpisket æg til pensling
Opløs gæren i lidt af vandet. Hæld resten af vandet, yoghurt og olie i. Tilsæt salt, sukker, sesam og durummel. Ælt hvedemel i til dejen føles glat og slipper bordet/ skålen. Lad dejen overdækket, hæve lunt 1 time. Ælt dejen igennem og form den til ca. 10 boller. Tryk dem helt flade med hånden og lad dem hæve yderligere 20 minutter. Pensl dem og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. 

Bøffen
500 g hakket oksekød
50 g røget skinke
Salt og peber
Hak skinken og rør den i det hakkede kød. Krydr med salt og peber. Form kødet til store flade bøffer og steg dem på panden i ca. 3 minutter på hver side. 

Agurkesalat og syltede løg
2 spsk sukker
2 spsk eddike
2 spsk vand
½ agurk
2 rødløg
Rør sukker, eddike og vand sammen og krydr med salt og peber. Del portionen i to skåle. Skær agurken i tynde skiver og kom dem i den ene skål. Skær løget i tynde skiver og kom dem i den anden. Lad det trække ½ times tid. 

Avokado mos
Hvis man ikke kan få en moden avokado er det spild af tid at lave avokado mos.
1 moden avokado
2 spsk blød gedeost
1 fed hvidløg
Salt og peber
Skær skrællen af avokadoen og fjern stenen. Hak avokadoen evt. med en håndblender sammen med gedeost og hakket hvidløg. Smag til med salt og peber.

Kartofler
Vi er meget uenige om kartoflerne skal skrælles eller ej os hos. I må gøre hvad I syntes bedst. 
1 kg store kartofler
2 spsk olie
Salt og peber
Vask kartoflerne og skær dem i pommes frites lignede stave. Vend dem i olie og læg dem på en bageplade med bagepapir. De må helst ikke ligge oven på hinanden. Bag dem i ca. 25 minutter ved 22o grader. Vend rundt i dem ind imellem. Krydr med salt og peber, når de er færdige. 

Det grønne
Coleslaw passer rigtig godt til brugere, og så får vi igen den sunde kål og gulerødder.
250 g hvidkål
250 g gulerødder
100 g yoghurt
50 g mayonnaise, gerne fedtreduceret
2 tsk eddike
1 spsk ketchup
Salt og peber
Hakket persille
Skær hvidkålen i super tynde strimler. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Bland yoghurt, mayonnaise, eddike og ketchup sammen og smag til med lidt af det hele og salt og peber. Vend hvidkål og gulerødder i dressingen og drys persille over. 

Herudover er der brug for
Ost
Salat
Tomat
Ketchup
Mayonnaise. Hvis din mayonnaise ikke smager som dem du får ude, kan du smage den til med sukker og eddike
Cola

torsdag den 29. december 2011

Kransekage

Klokken 24 skal danskerne have kransekage, og det ville være en skam at drikke tør mousserende vin til den. Samtidig kan det komme som et chok for maven, med den tørre mousserende, så prøv hellere de mildere, halvtørre eller søde vine. 
Til Jer der køber ind i Flensborg kan jeg anbefale Der Weinhändler i Westerallee 139, han har vine fra det italienske hus Bellenda og de laver forrygende mousserende vine. De har bl.a. en sød prosecco, der passer godt til kransekage eller desserter. Den tørre prosecco fra samme firma kan bruges både klokken 18 og klokken 24, hvis man altså ikke spiser kransekage. De koster begge 10 euro.

Godt nytår fra Louises Køkken  

Min mands moster er en mester ud i kransekage og fra hende har jeg denne opskrift.

250 g marcipan
65 g flormelis
1 æggehvide
Glasur
100 g flormelis
2 dråber eddike og vand
Tænd ovnen på 210 grader. Ælt marcipan sammen med flormelis og æggehvide. Form dejen til små aflange kager og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 10 minutter til de er lysebrune. Rør eddike i flormelisen, og rør vand i til det har en sej konsistens. Fold et kræmmerhus af bagepapir og hæld glasuren i. Fordel glasuren på de afkølede kager. 

fredag den 23. december 2011

Sådan kan du stege din and



24. December 
Rigtig glædelig jul. 


1 and på min. 3 kg
3 æbler gerne Ingrid Marie
150 g svesker uden sten
Salt og peber

Jeg går ud fra at du har tøet din and op, ellers er det ved at være på tide!
Tag indmadsposen ud. Fjern de to kirtler der er synlige inde i anden og skær gumpen af. Skær vingerne af og gem dem til sovsen. Skyl anden ind- og udvendigt og tør den. Halver æblerne, udkern dem og skær dem i kvarte. Gnid anden med groft salt og peber indvendigt og fyld den med svesker og æbler. Luk anden med et par kødnåle. Gnid udvendigt med salt og peber. Læg anden i et ildfast fad med ryggen opad og sæt den i ovnen ved 250 grader. Vend den efter 15 minutter og dæmp temperaturen til 180 grader. Hæld 2½ dl vand i fadet. Steg anden mør i 45 minutter pr. kg. Tilsæt evt. mere vand under stegningen.
For at se om anden er færdigstegt, kan man løsne et lår. Sidder det fast på skroget, skal anden ind igen og have 20 minutter mere.
Hæld skyen op i en skål og stil den koldt, så samler fedtet sig på overfladen. Fedtet skal blandt andet bruges i rødkålen, resten er godt på rugbrød til julefrokosten eller til natmad. Hvis det er muligt hældes skyen i sovsen, men der skal ikke for meget fedt med.
Lad anden hvile i 10 minutter inden den skæres ud.
Tilføj billedtekst

Sovs
TID: 1 TIME OG 15 MIN

Brug alt fra indmadsposen til sovsen undtagen lever.

¼ selleri
2 gulerødder
1 porre
1 suppevisk med persille, timian og 1 laurbærblad
1 l vand
4 peberkorn
Vinger, hals og indmaden fra anden undtager lever
fedtstof til stegning
Cumulublu blåskimmelost fra Naturmælk eller lign.
Ribsgelé
Salt og peber
Brun sovsejævner

Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Brun vinger, hals og indmad og grøntsager i en gryde. Kom koldt vand på og kog langsomt op med suppevisk og peberkorn. Skum af undervejs. Lad det simre i mindst 1 time. Si skyen fra og lad den koge ind. Smag til med gorgonzola, ribsgelé og salt og peber. Jævn evt. med sovsejævner.

Rødkål
TID: CA: 35 MIN

Tilbered rødkålen i god tid. Den færdige rødkål holder sig godt på køl. Den skal blot varmes med et par spsk andefedt inden servering.

1 lille rødkål ca. 800 g
Smør eller andefedt
½ dl eddike gerne mørk balsamisk
2 dl ribssaft eller blandet salt
Salt og peber

Del rødkålen i kvarte. Fjern stokken. Skær kålen i meget tynde strimler med en stor kokkekniv. Smelt fedtstoffet og vend kålen rundt i et par minutter. Hæld eddike og saft på og kog kålen mør. Det tager ca. 25 minutter. Smag til med salt, peber og lidt stegesky fra flæskesteg og and.

torsdag den 22. december 2011

Gaver i sidste øjeblik


23. december

Her er der en gave børnene selv kan lave eller dekorere i sidste øjeblik. De fine små grise pynter på alt fra teenagere til mormødre.

Taskepynt
Materialer
Filt
Hobbylim eller decoupagelim
Knapper
Fjer
Lædersnor eller nøglering
Glimmer lim
Fremstilling
Hvis du bruger alm. filt er det en god ide at lime 2-3 stykker filt sammen inden du klipper ud efter skabelonen. Sy knapper på som hjul eller øjne, mal vinduer på bilen og mal eller sy et lille næb på uglen. Lim lidt fjer på uglens vinger. Sæt snor eller ring i taskepynten.

Grise brocher
Materialer
Smågrise
Sandpapir eller metal fil
Neglelak i forskellige farver
Broche nål
Kontakt lim
1 perlehjerte
Tyndt tråd eller kinesertråd
Fremstilling
Slib den en side af grisen lidt flad, ellers kan nålen ikke sidde fast. Mal grisen og lad den tørre. Lim nålen på med kontakt lim. Den lille guldgris har et hjerte snoet fast med tynd tråd.



Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

onsdag den 21. december 2011

Syltede frugter



Den 21. december
Tørrede frugter som abrikos, figen og daddel kan også være et udmærket alternativ til konfekt og kager. Men her er de bliver udsat for både krydderier, te og portvin. Hvis du ikke spiser flødeskum til, eller blot nøjes med en smule hører desserten til i den lettere ende af kalorieskalaen.



Figner i portvin

250 g figner
2 dl portvin
40 g sukker
1 kanelstang
1 kardemomme
Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad dem simre til portvinen er blevet sirupsagtig. Server fignerne med flødeskum, is eller til ost.

Syltede frugter i te

200 g figner, svesker, abrikoser
3 dl te
50 g sukker

Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad dem simre i ca. 25 minutter. Teen bliver ikke så sirupsagtig som portvinen, men det gør den ikke mindre smagfuld. Server frugterne med flødeskum, is eller til ost. 


Foto Gertrud Sabroe Termansen

tirsdag den 20. december 2011

Kræmmerhus med nødder i …………


20. december

Intet juletræ uden kræmmerhuse. I over 140 har man brugt kræmmerhuse. Det ældste er fra 1860 og er smykket med et billede af den tapre landsoldat. Det kan ses på Legetøjsmuseet. 

Materialer fremgangsmåde til kræmmerhuset
Hvid karton
Lim
Klip kræmmerhus efter skabelon og lim sammen. Klip en hank 24 cm gange 1 ½ cm

Materialer fremgangsmåde guld kræmmerhus
Guldspray
Mellemlægsservietter i papir eller blondestof
Små perlehjerter
Lim
Spray med guld gennem blonde stof på kræmmerhuset. Lad det tørre og lim de små hjerter på. Sy paillet figurerne fast på hanken og lim hanken på. 

Kræmmerhusene med perler og små pailletter
Hobby eller decoupagelim
Små perler
Små pailletter
Pailletfigurer
Smør et lag lim på kræmmerhusetog drys perler og pailletter på til der er fyldt op. Sy evt. paillet figurerne på hanken på symaskine. Lim hanken fast. 




Færdige hvide kræmmerhuse, perler og pailletter kan købes hos Panduro Hobby 70 15 01 05

Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

mandag den 19. december 2011

Gode nødder


19. december


Sundhedsguruer fortæller at vi skal spise (et par) mandler for at holde os slanke, så det gør vi jo gerne.
Og udover at smage godt forsyner nødder de os med vitaminer, mineraler, protein og fibre. Nødder er også rige på stoffer, der er med til at modvirke hjertesygdomme, giver os pænere hud og styrke vores hjerne.
Nødderne her er et fint alternativ til chips og andet købe-snack. De er også så dekorative at man kunne give dem væk i en smuk skål som dem vi har brugt her fra Sinnerup/Bahne.

Salt mandler

100 g mandler
½ dl vand
1 tsk salt

Rist mandlerne på en tør pande, til de får lidt farve. Hæld vand og salt på og lad vandet fordampe. Rist mandlerne til de er helt tørre.

Kryddernødder

1 spsk finthakket løg
1 fed hvidløg
½ spsk rosmarin
1½ tsk salt
1 spsk sukker
2 spsk vand
150 g blandede nødder og kerner

Hak de to slags løg fint. Bland løg, paprika, salt og sukker sammen. Vend nødderne i krydderblandingen. Hæld nødderne ud på en varm stegepande. Lad nødderne blive varme. Hæld vand på og vend jævnligt rundt i dem. De må ikke blive sorte. Afkøl dem og opbevar dem herefter i et glas. 

Foto Gertrud Sabroe Termansen


søndag den 18. december 2011

Smukke gaver


18. december  




Hvis en af brikkerne til puslespillet er væk er der mulighed for at få brugt resten af brikkerne her. Jo større brikkerne er, jo sjovere er det. De andre fine brikker er fra memory-spil. Man kan ofte købe billige spil i genbrugsbutikker. Pakkerne er ligeledes pakket i tørklæder fra genbrugsbutikker, så her er både indpakningen og indholdet af pakken en gave.

”Til og fra” kort
Materialer
Store puslebrikker og memory brikker
hultang eller hullemaskine
snor
Fremgangsmåde
Klip hul med en hultang, skriv ” til og fra” og bind en snor i.


Indpakning
Materialer
Gamle tørklæder og stof
Gave bånd og stof strimler
Julekugler
Fremgangsmåde
Vask og stryg de gamle tørklæder. Stil pakken på midten af tørklædet og saml tørklædet med gavebånd oven på pakken.

 Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

lørdag den 17. december 2011

Hjemme blandet

17. december





Hvis man ikke aner hvad man skal give i gave, er det godt at give, noget man selv har lavet. Hvis det oven i købet er spiseligt, så kan modtageren, da kun blive lykkelig.
Disse finurlige blandinger er gaveideer til dem der sjældent laver mad selv, men sætter pris på den gode kvalitet. Bland gode råvarer sammen og giv dem væk i pæne glas,så emballagen også er en gave i sig selv.

Chokoladekage

250 g sukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
50 g kakao
100 g chokolade
50 g mandler

Hæld ingredienser i et glas eller en pose.
Skriv en lille seddel med følgende tekst og sæt den på glasset. 
Hæld posens indhold i en røreskål. Smelt 200 g smør og afkøl det. Hæld smørret i kageblandingen og pisk det sammen. Tilsæt 3 æg, 1 ad gangen og rør godt mellem hvert æg. Hæld dejen i en smurt springform og bag den i ca. 45 minutter ved 180 grader. Pynt evt. med glasur.

Couscous

200 g couscous
2 spsk tørret mynte
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk instant bouillion
50 g tørrede tomater

Vend couscous med mynte, krydderier og bouillon og hæld det i en celofanpose eller et glas. Læg tomaterne oven på og luk posen.
Skriv et kort hvor der står følgende: Hæld posens indhold i en skål. Hæld 4-5 dl kogende vand over og lad det trække i ca. 10 minutter. Spis couscous som tilbehør til kylling eller frikadeller.







Småkager

125 g sukker
100 g brun farin
125 g mel
60 g grove havregryn
1 tsk vanille
75 g chokolademokkabønner

Hæld ingredienser i et glas.
Skriv en lille seddel med følgende tekst og sæt den på glasset. 
Hæld posens indhold i en røreskål og rør den sammen med 1 æg og 125 g blødt smør. Lav klumper på ca. 25 g og sæt dem på bageplader beklædt med bagepapir. Gør hænderne våde og pres kagerne flade. Bag dem ved 190 grader i 8-9 minutter midt i ovnen. Afkøl kagerne på en rist.


Foto Gertrud Sabroe Termansen

fredag den 16. december 2011

Specier

16. december







Min moster har for nylig bekendtgjort at hun meget sjældent bager, og faktisk slet ikke har noget mel i skabene. Den eneste duft der er af hjemmebag hos hende, er den der kommer, når man varmer et hvidløgsflutes.
Det er jo ærgerligt for hende og mange andre at de snyder sig selv for den oplevelse. For duften af hjemmebagte kager er næsten lige så god som smagen, og den syntes jeg ikke, de skal snydes for. Derfor har jeg et lille lager af speciedej, som jeg fryser ned og tager med som værtindegave.
Det skal for god ordens skyld tilføjes at min moster er super god til at lave mad, hun bager bare ikke - endnu.

Specier

250 g mel
100 g florsukker
175 g koldt smør
1 æggeblomme
Pynt
10-15 smuttede mandler

Bland mel og sukker sammen. Hak smørret i og smuldr dejen sammen med fingrene. Saml dejen med æggeblommen og tril dejen til en rulle på ca. 4 cm. i diameter. Pak den i husholdningsfilm og læg den på køl en times tid, til den er helt hård.
Hvis du giver dejen væk skal du skrive en seddel med følgende tekst:
Tænd ovnen på 175 grader. Beklæd flere bageplader med bagepapir. Skær kagerne i skiver med en skarp kniv og læg dem på bagepladerne. Bag kagerne i 8-10 minutter. De skal ikke blive for brune. Vent med at flytte kagerne fra bagepladen. De skal lige ”sætte sig” inden de flyttes.




Foto Gertrud Sabroe Termansen

onsdag den 14. december 2011

Sylt din appelsin


14. december



Der er langt mellem de gode appelsiner. Men hvilken appelsin forventer vi at få, når vi betaler mindre end 2 kroner for den? Der skal nok rystes lidt flere gryn ud af lommen, hvis man vil have en god appelsinoplevelse. Husk endelig, at der er forskel på appelsiner. Der er dem med ganske tynd skræl, der egner sig bedst til at blive presset, og så er der dem med tyk skræl, der er bedst at pille. Hvis du møder din grøntsagsmand, når du køber ind så spørg hvordan appelsinerne smager, om de er søde eller sure, tørre eller saftige.

Appelsinsyltetøj

2 ikke sprøjtede appelsiner
1 dl appelsinsaft
100 g sukker
½ flækket vanillestang uden kerner

Vask appelsinerne og halver dem. Skær dem i tynde skiver og hæld dem og saften i en gryde med sukkeret. Lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det simre i ca. 25 minutter til saften er blevet sirupsagtig.


Foto Gertrud Sabroe Termansen


tirsdag den 13. december 2011

Guirlander

13. december 

De fine hjemmelavede guirlander behøver ikke at blive pillet ned med resten af julepynten, de kan sagtens blive hængende hele året. Guirlanderne kan også fremstilles i papir. De er også perfekte i haven til en sommerfest.

Materialer
Til en guirlande med 20 vimpler. Decoupagelim kan både bruges til at lime og lakere med.
1 m stof
1 m vlieseline,
Decoupage lim
5 m snor

Fremgangsmåde
Klip en trekantet skabelon ud i pap. Stryg vlieseline på stoffet. Tegn efter skabelonen på stoffet. Klip vimplerne ud. Fold vimplerne på midten og sy en løbegang ¾ cm. inde. Lim de enkelte vimpler sammen. Hvis vimplerne skal være helt stive (som på billedet) kan man lakerer dem 2-3 gange med decoupage lim. Træk vimplerne på snoren. Vimplerne kan også laves i karton eller gavepapir.

Paillet pynt
Materialer
De superfine pailletter og den voksede tråd er fra Panduro Hobby 70 15 01 05. Pailleterne sælges i en stor pose, så der er også til julepynt og dekoration til bordet. Hvis man ikke har pailletter og vokset snor kan man bruge små ”perleplade” blomster og kinesertråd.
20-30 paillet figurerne
3 meter vokset snor
Bind paillet figurerne på snoren på hver 5 cm. Man må gerne kunne se knuden. Sæt snoren op på en hylde, et skab eller brug guirlanden på juletræet.

Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

søndag den 11. december 2011

Tid til kage

Mandag den 12.december



En saftig æblekage til mandagens starbasser.


Æblekokos kage

350 g æbler
200 g smør
200 g sukker
3 æg
200 g mel
1 tsk. bagepulver
2 tsk ingefær
½ dl mælk
Skallen fra 1 lime
100 g kokos

Tænd ovnen på 180 grader. Skær æblerne i kvarte, skræl dem og fjern kernehuset. Skær dem i små terninger. Pisk smør og sukker sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Bland mel, bagepulver og ingefær sammen og rør det i dejen sammen med mælken. Riv limefrugten. Vend limeskal, kokos og æbler i dejen. Hæld dejen i en lille springform og bag den i ca. 1 time. Stik en tynd pind i, hvis der er dej på når du trækker den ud, skal den have lidt mere tid. 

Foto Gertrud Sabroe Termansen

lørdag den 10. december 2011

Varm dig!



10. december


Vi bliver i denne tid overøst med anbefalinger, der skal forhindre os i at få influenza eller blot blive forkølede. Et af de behagelige råd er, at vi skal drikke rigeligt med varme drikke for at forhindre bakterier i at formere sig i vores mund. Varm cider og julete er skønne drikke, som man hurtigt kan tilberede når der kommer gæster.
Hvis man bruger et rigtig godt kakaopulver er det en fryd at drikke varm kakao. Jeg sværger til Valrhona, den er dyr, men helt ufattelig god. Og så meget kakao bruger man jo heller ikke til sådan et glas. Så der er rigeligt tilbage til både konfekten og chokoladekager, når man har drukket sin varme chokolade.
Når der også kommer kardemomme i, er drikken forvandlet fra noget der minder om en børnefødselsdag til en dejlig voksendrink. Er der børn med, så drop kardemommen og server marshmallows til i stedet - det er sjovt.

Varm cider

7,5 dl cider
2 tynde skiver frisk ingefær
1 lime i skive
1 dl vodka

Varm saften op med ingefær og lime. Kom lidt vodka i glassene og fyld den krydrede cider over. Pynt med mynte eller koriander.



Chai

1 kande stærk sort te
3 kapsler kardemomme
1 kanelstang
10 nelliker
1 sukkerstang pr. person

Tilbered en kande stærk sort te med kardemomme, kanelstang og nelliker. Varm mælken og bland den i den varme te. Kom en sukkerstang i glasset ved servering.

Varm kakao

2 spsk kakao
3 spsk sukker
1 l mælk
1 kanelstang
Evt. rom
Pynt skumjulemænd og flødeskum

Rør kakao, sukker og 1 dl mælk sammen. Varm resten af mælken op sammen med kanelstangen og hæld kakaomælken i under omrøring. Tag gryden af varmen før det koger. Server den varme kakao med flødeskum og skumjulemænd.

Foto Gertrud Sabroe Termansen

torsdag den 8. december 2011

Hold styr på nøglerne

9. december


Kender I det? At man ikke kan finde sine nøgler? Eller at mand og børn kommer løbende og spørger om man har set deres nøgler? Hjælpen er nær. Sæt en laaaaaaaaang snor i nøglerne, så kan man se hvor de har forputtet sig.

Nøgle snore
Snorene er ca. 50 cm. lange
Materialer
110 cm. af div. bånd  2 -3cm. brede f.eks. grosgrain bånd, lærredsbånd, hægtebånd
1 karabin hage
Panduro Hobby har materialerne 70 15 01 05
Fremgangsmåde
Sy 2-3 bånd sammen på den lange led. Sæt karabin hagen på og sy sammen ret mod ret. Vend og sy en stikning på tværs. Pynt med div. knapper, perler eller nitter.

Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

Sønderjysk raw-food

8. december
Grønkål er vinterens svar på dejlig grøn salat. Det er fyldt A- og C- vitaminer og fibre. Det er dansk og billigt, så der er ikke nogen grunde til ikke at spise, den sjove vintersalat. Husk at skylle det godt, tørre det godt, skære de grove ribber fra og bruge rigelig med dressing, så skal det nok glide ned.

Grønkål med frugter

2 spsk olivenolie
1 spsk lys eddike
1 tsk honning
Salt og peber
250 g grønkål
1 granatæble
3 klementiner
Salt og peber
1 håndfuld valnødder

Rør olie, eddike og honning sammen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen i en stor skål. Rib grønkålen og skyl den i flere hold rent vand. Knug grønkålen tør og hak den fint med en stor kniv. Vend kålen i dressingen. Rul granatæblet over bordet, halver det og tag kernerne ud. Der må ikke komme noget af det hvide med, da det smager helt vildt bittert. Hæld kerner og saft over kålen. Pil klementinerne, del dem i både og kom dem i kålen.

Grønkål med mormordressing

250 g grønkål
50 g mandler
½ dl fløde
saften af ½ citron
1-2 tsk sukker
Salt og peber

Riv ribberne af grønkålen. Skyl kålen godt, tør den i et viskestykke og hak den groft. Rist mandlerne på en tør pande til de tager farve og dufter. Hak dem groft. Rør fløde og citronsaft sammen og smag til med sukker, salt og peber. Vend grønkålen i dressingen og pynt med mandler.





Grønkål med feta 

250 g frisk grønkål
2 æbler
2-3 spsk olie
Saft af ½ citron
100 g feta
Evt. lidt chiliflager

Riv ribberne af grønkålen. Skyl kålen godt, tør den i et viskestykke og hak den groft. Del æblet i kvarte, fjern kernehuset. Skær æblebådene i mindre stykker. Rør olie og citronsaft sammen og smag til med salt og peber. Vend kål, æbler og feta i dressingen. En lille smule chili, er også godt i denne her salat. 

Foto Gertrud Sabroe Termansen


onsdag den 7. december 2011


7.
Strik dig varm........



Her kan de fingernemme børn være med. Og hvis de arbejder lidt på projektet hver dag, kan de nå at blive færdige til jul, så de kan give det væk. Til sjalet kan man bruge alle sine garnrester samt strimler af stof i samme nuancer.

Den finurlige broche kan bruges som smykke på et revers og på striktrøjer. 

Pulsvarmere
Undlad evt. broderiet på pulsvarmerne, så kan alle være med.
Materialer
1 nøgle strømpegarn
2 strikkepinde nr. 3
hæklenål nr. 3
2 pomponer
ekstra uldgarn til broderi
Fremgangsmåde
Slå 50 m. op på pinde nr. 3 og strik ret 20cm. Luk af. strik 2 stk. Sy en pompon på hver og sy fantasi broderi med store sting. Sy siderne sammen 15 cm., lad en åbning på 3 cm. stå til tommelfingeren og sy resten sammen. Hækl rundt i kanten med fastmasker og tilbage med krebsemasker. Sy små grønne krydser hele vejen rundt.

Sjal
Sjalet måler 150 cm. i bredden og 75 cm. i længden.
Materialer
Restgarner
10 stofstrimler á 1 cm. gange 100 cm.
Strikkepinde nr. 5½
Fremgangsmåde
Slå 2 masker op og strik ret. Tag 1 maske ud i starten af hver pind. Strik 5-6 pinde i hver farve, eller som garnet passer. Strik stofstrimlerne samme og lad enderne hænge løst ca. 5-6 cm.

Broche
Materialer
1 stor sikkerhedsnål 8 cm.
Ca. 30 perler á ½ cm.
50 cm. kraftig snøre, kinesertråd eller tynd lædersnor
Fremgangsmåde
Træk perlerne på snor og gentag med en lidt længere snor. Bind dem fast på sikkerhedsnålen. 


Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

tirsdag den 6. december 2011

Coq au gløgg

6.
Gryderet med juletoner


 Prøv en af de superlækre økologiske kyllinger fra Rose. Kyllingerne lever i 63 dage i forhold til de konventionelle kyllinger, der bliver slaget efter 33 dage. De økologisk kyllinger kan komme ud hele dagen og så har de oven i købet, dobbelt så meget plads at boltre sig på indenfor. Kødet er mere smagfuldt og har mere bid end kødet fra de konventionelle kyllinger. Vær opmærksom på at den store økologiske kylling kræver længere tilberedningstid ved lidt lavere temperatur. Til denne her ret kan man nøjes med en stor pakke af de flotte lår med overlår. Når kødet løsner sig fra knoglen er kødet gennemstegt.
Denne ret er så lækker og julet og når den først er sat over skal der kun koges kartofler eller en portion bulgur, så er den middag serveret.

Coq au gløgg

1 kylling
100 g bacon
4 gulerødder
2 pastinakker
2 porrer
5 enebær
5 friske peberkorn
1 hel kanel
5 nelliker
3 dl rødvin
1½ dl bouillon
Persille

Skær kyllingen i 8 stykker, skyl dem og tør dem med køkkenrulle. Rengør grøntsagerne og skær dem i små tern. Svits bacon i en tykbundet gryde. Tilsæt kyllingen og vend det rundt et par minutter. Hæld rødvin over kyllingen sammen med krydderierne og halvdelen af grøntsager. Krydr med salt og peber og lad retten simre i ca. 45 minutter. Hæld resten af grøntsagerne i og lad dem simre med de sidste 10-15 min. Pynt med persille og spis kartofler til.

Foto Gertrud Sabroe Termansen

mandag den 5. december 2011

Hold kaffen varm



5. december

For dem der holder af at sy er der en glæde ved at fremstille de fine kaffevarmere og så at se på dem hver gang man drikker sin kaffe. Det er også en rigtig god gave til en ”kaffesøster”. Kaffevarmerens to sider bliver syet sammen i hånden med små fine sting rundt i kanten.

Kaffevarmer
Passer til 2 pers. Bistro kande

Materialer
forskelligt bomuldsstof i alt 50 cm.
50 cm. pladevat
Evt. gl. broderi

Fremgangsmåde
Sy de forskellige stoffer sammen. Tegn efter skabelon og klip 2 stk. yder stof, 2 stk. inder stof og 2 stk. pladevat. Husk 1 cm. sømrum hele vejen rundt. Klip og sy en strop, færdigt mål 18 cm. gange 1 ½ cm. Sy 1 stk. inder stof, 1 stk. yder stof og 1 stk. pladevat sammen, ret mod ret, lad en åbning stå. Vend og sy for hullet. Gentag med den anden side. Sy stroppen fast for oven på det ene stykke. Sy en stikning forneden, sy de 2 sider sammen i hånden. Hvis man har et gl. broderi eller lign. Skal det syes på inden man syr de 2 sider sammen. ” Sommerfuglen” er klippet af et broderi strøget på vlieseline og syet på med knaphulssting.
Babuska stof fås hos Stof og Stil 70 22 31 00
Har du brug for en skabelon, send en mail louise-oersted@foni.net

Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

lørdag den 3. december 2011

Florlet pynt

3. december


Giv de gamle mellemlægsservietter nyt liv.
Har du masser af hæklede, strikkede og kniplede mellemlægsservietter liggende i skuffen, er det på tide, at de kommer til ære og værdighed. Hvis du ikke har dem, kan du finde dem i de fleste genbrugsbutikker. Alternativt kan man lave dem af kageservietter af papir.

Vinduespynt af mellemlægsservietter
Materialer
3 mellemlags servietter
Guld spray eller maling
Nylon snor
Fremgangsmåde
Det er bedst at bruge spray et sted med god udluftning. Læg en avis på bordet. Spray servietterne. Lad det tørre helt og gentag til farven dækker. Bind nylonsnore i og hæng dem op.
Vinduespynt af kageservietter
Materialer
6 kageservietter12 cm i dm.
Nylonsnor
limstift
Fremgangsmåde
Klip 2 m nylonsnor af. Læg 1 serviet for enden af snoren og lim dem sammen to og to. Lav et mellemrum på 20 cm og gentag. Hænd den op i vinduet.


Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen

torsdag den 1. december 2011

Svinet julekrans med duft

Smyk din dør med svin



Skab julestemning fra begyndelsen af december og byd gæster velkommen med en smuk krans på døren. Kransene kan naturligvis også bruges indenfor.
Find grene, blade og kogler og hybenfrugter i skoven, haven, på stranden, hos din nabo eller køb dem hos blomsterhandleren.

Materialer
1 10. cm lang gris
1 øsken
Guldmaling evt. guldspray
1 m. tyk ståltråd
Tynd ståltråd
Bøjelige grene med kogler
5 kviste rosmarin
Fremgangsmåde
Bor et lille hul i grisen og sæt en øsken i. Mal grisen med guld og lad det tørre. Lav en cirkel af ståltråd ca. 30 cm. i dm.. Sno grenene og rosmarinen om cirklen og bind det fast med tynd ståltråd. Sæt ståltråd i svinet og bind det på kransen. Hæng kransen op på døren. Skift evt. rosmarinen ud med andre krydderurter i løbet af december, så der ikke kommer til at lugte af gammel gris. 


Ide: Lotte Dandanell Foto: Gertrud Sabroe Termansen