lørdag den 24. november 2018

Aftenstemning fra morgenstunden



På Benedict i Berlin serverer de morgenmad døgnet rundt, og konceptet er et hit. Restauranten er fyldt 24/7 med festklædte gæster.

Guten Morgen, siger tjeneren, da jeg stikker hovedet ind i restauranten.
Guten Morgen? Siger jeg lidt forundret tilbage.
Guten Morgen. Kann ich ihnen helfen? Spørger han smilende.
Klokken er halv elleve om aftenen, og forvirringen er total. Jeg ser rundt i restauranten, som er fyldt med unge smarte berlinere, forretningsfolk og turister, der sidder og spiser æg benedict, mysli og omeletter, for på Benedict serverer de morgenmad døgnet rundt.
Ved et tilfælde er jeg kommet til at bestille hotelværelse på et af Berlins smarteste hoteller Max Brown, som samtidig huser en af de hippeste morgenmadsrestauranter i byen.
De fleste gæster i restauranten bor ikke på hotellet men kommer udefra, og der er lang kø ud på gaden fra morgenstunden for at få lov til at sidde ved de små og store marmorborde, imellem palmer, billardbord, neonskilte og storblomstret tapet. Her er ikke nogen, der er morgensure, er mærket af hovedpuden eller har morgenhår. Gæsterne har gjort sig lækre, damerne har aftenmakeup, fake-fur og stilletter på, og mændene har strøget skjorten og sat håret med duftende olier. Dem der kommer på Bendict vil ses, og det bliver de.
Næste morgen vågner vi til duften af friskbagte rundstykker og stegt bacon, der trænger sig gennem dørsprækken til vores værelse.
I restauranten vimser vores tjener Victor rundt om bordet og tager imod bestillingen på Avocado bagel frühstück, Pancakes med cookies og chokolade, Shakshuka, Croque Madame, A kiss from Istanbul og Eggs Benedict med røget laks. Retter der, når jeg sidder her og skriver, får min mund til at løbe i vand. Vi får serveret kaffe i alle afskygninger, med og uden mælk, dobbelt og enkelt-shot og morning glory, der er en friskpresset gulerods-og æblejuice med en anelse lime og pyntet med mynte. Der hører en cocktail eller kaffe med til de fleste retter og en stor kurv med boller. Victor fylder brødkurven op, så snart vi har tømt den, og det går stærkt, for brødet er hjemmebagt og lunt, og vi kan smøre det med hjemmesyltet æble-kanelsmør eller Nutella. Og selvom vi spiser morgenmad, sidder jeg med den følelse, at det aftensmad, vi er i gang med. Stemningen, Queen og Toto der bruser ud af højtalerne, den måde tjenerne og de øvrige gæster opfører sig på, har intet, absolut intet med en morgenmadsrestaurant på et almindeligt hotel at gøre. Her har de løftet dagens vigtigste måltid op til et helt nyt niveau.
Og ja, dem der syntes, det er let og lækkert-at gå op til en buffet, sammen med 50 andre og fylde tallerkenen op med cocktailpølser, der har ligget for længe, røræg, der kommer ud af en karton, marmelade fra en spand, og hvad de ellers byder på ude i verden. De vil blive skuffede på Benedict. For her bliver du nød til at studere kortet, læse dig gennem retterne og tage stilling til, om du vil have et pocheret æg eller omelet, til den ret du har valgt. Og så bliver man nok også nød til at se lidt lækker ud fra morgenstunden, men det er jo heller ikke noget problem vel?

Max Brown Ku’Damm og Benedict
Max Brown er en hollandsk hotelkæde fra 2014. De har to hoteller i Amsterdam, et i Düsseldorf, det nævnte her i Berlin, og så er der et på vej i Wien. De billigste værelser i Berlin er på 14 kvadratmeter. De er fyldt godt ud med en kæmpe dobbeltseng, svævende marmorreoler, yndige glaslamper, puf, bord og andet nips, der hygger. Alt sammen i en moderne stil og meget lækkert. Badeværelset er ligeledes småt men smukt indrettet, og der er lækre sæber og cremer til rådighed. I receptionen er der en bager, der har åbent til ca. 19. Her kan man ligeledes købe kaffe. Receptionen er åben 24/7. Der er cykeludlejning til 15 € om dagen.
Vi var heldige/ i god tid og betalte ca. 60 € for et dobbeltværelse.
Og så er der en skønne Bendict, hvor hotellets gæster, så vidt vi kunne forstå, kommer foran i køen. Benedict har flere restauranter i Israel. Morgenmaden koster ca. 20€ pr. person, og så har de også pocheret ægget specielt til dig.

Se mere på maxbrownhotels.com


Æg Benedict
Æg Benedict er en ret med en smørristet bolle, pocheret æg, bacon og hollandaisesauce, der kan varieres i det uendelige.
Der er mange historier om, hvorfor det hedder æg Benedict. En af dem går på, at børsmægler Benedict fra Wall Street går ind på Waldorf Hotel i New York. Han har tømmermænd og bestiller lige det han har lyst til nemlig ovennævnte ingredienser, som køkkenet sætter sammen til en ret, som herefter bliver opkaldt efter ham.



French toast

Nem
2 personer
30 minutter

2 små æg
2 spsk fløde
½ tsk kanel
½ tsk kademomme
4 skiver briochebrød
smør til stegning
crunchy jordnøddesmør
2 bananer
2 spsk saltede jordnødder
Granatæblekerner eller frosne bær
Ahornsirup

Pisk æg og fløde sammen med kanel og kardemomme.
Vend brødene i æggeblandingen.
Smelt smør på en pande.
Steg brødene lysebrune.
Lad dem køle lidt af.
Smør jordnøddesmør på.
Skær bananerne i skiver og læg dem på brødet.
Pynt med jordnødder og granatæbler.
Hæld ahornsirup over.


Morning Glory
Nem
3-4 glas
15 minutter
Du skal bruge en saftpresser

500 g gulerødder
3-4 æbler
Lime eller citronsaft
Isterninger
Mynte eller spansk kørvel

Skær gulerødderne og skær æblerne i kvarte. Pres gulerødder og æbler, smag til med citron eller lime. Server i glas på stilk med isterninger og pynt med mynte eller spansk kørvel.







Æg Benedict

Middelsvær
2 personer
30 minutter
Bør spises straks

Hollandaisesauce
75 g saltet smør
2 æggeblommer
1 spsk koldt vand
salt, peber
Citronsaft

150 g frossen spinat
50 ml piskefløde
2 skiver engelsk muffin
smør til stegning
salt, peber
2 æg
4 skiver laks

Smelt smørret i en lille gryde, og tag gryden af varmen. Pisk æggeblommer og vand sammen. Hæld smørret i æggene, samtidig med, at der piskes. Smag til med salt, peber og en anelse citronsaft.
Tø spinaten op. Hæld fløde i og krydr med peber. Steg muffins i smør på en pande. Pocher æggene, et af gangen.
Anret brødet med flødespinat, laks og æg og server hollandaise til.

Tekst og opskrifter har været vist i Flensborg Avis

onsdag den 21. november 2018

New York, New York



Jeg har rejst meget, men en fire-dages tur til New York får meget opmærksomhed, for byen er fascinerende, skøn og anderledes, og alle vil gerne bidrage med deres bedste tip til turen.


Hvornår rejser I? Hvor længe skal I være der? Har I lagt planer? Hvad skal I se? Har I købt entrébilletter?  Hvor skal I bo?
Jeg har rejst over det meste af verden. Jeg har dykket på Fiji, gået på vulkaner på Bali, spist fra gadekøkkenener på Sukumvit Road i Bangkok, shoppet på Rodeo Drive i Los Angeles, redet rundt  om pyramiderne på hesteryg og drukket Singapore Gin Sling på The Raffels Hotel. Men jeg har ikke været i New York, og opmærksomheden omkring vores kommende rejse er enorm. Det virker som om, at der ikke er nogen i vores omgangskreds, der ikke ved, at min yngste datter og jeg skal til New York i fire dage i begyndelsen af august.

Vi sætter os ned med guidebøger, allierer os med internettet, veninders New York-to-do-lister og forfatter en plan over, hvad Alberte gerne vil opleve. Det er jo hendes gave, så jeg må slå en streg over mad-markeder, restauranter og museer, det ville have været interessante at besøge.
Da vi endelig tager af sted, er vi helt klar og superforberedte på at indtage ”det store æble”, og får så lige af vide, at det slet ikke er nødvendigt at lægge planer for New York, for det er så skønt at slentre rundt og ”bare” opleve byen.
Og vi oplever. Vi lander klokken 14 lokal tid og har fået påbudt, at vi skal holde os vågne til kl. 22 lokal tid – det svarer til klokken fire om natten dansk tid. I vores plan for eftermiddagen står der, at vi skal udforske området omkring hotellet.
Da vi har gjort det et par timer, må vi videre og tager subwayen til Central Park. Netop som det begynder at blive mørkt, kommer vi forbi Times Square, og Alberte er, sammen med de tusindvis af andre turister, solgt. Det er fuldstændig som i alle de film, hun har set, og hendes øjne er så store, som de lysreklamer der blinker mod himlen og ned til hende.
Da klokken er ved at være otte, har vi kvalme af træthed, men vi køber mad med hjem fra butikken på hjørnet. Alberte får macaroni and cheese, og jeg får et miks af krydrede kødboller, stegte ferskner, søde kartofler og stærk dressing. Vi spiser i sengen, falder om og det lykkes at sove til klokken otte næste morgen, hvor vi har et stramt program med Ground Zero, Wall Street, Brooklyn Bridge og ikke mindst masser af tid til coffee to go og shopping i alle de forretninger, vi har fået anbefalet.
New York ér larmende og beskidt og fyldt med mennesker fra elle sociale lag. Men hvis du vil, kan du overgive dig til larmen og lade den blive til sød baggrundsstøj. Igennem skidtet kan man nemt se charmen, for her er fine kulturoplevelser, grønne oaser, sukkersøde caféer, lave lagerbygninger og skyhøje skyskraberne, og ikke mindst imødekommende newyorkere, der hele tiden spørger: How are you?


En teenagers tips til New York FAKTA
·      Sæt tid at til at lægge en plan, det tager ret lang tid
·      Planlæg to til tre aktiviteter om dagen, dog max et museum dagligt
·      Der er ikke kø alle de steder, som de skriver, men bestil alligevel billetter. Det gør, at du kommer af sted og kan gå direkte ind.
·      Forbered dig på, at mange af de steder du gerne vil se, blot er en bygning, som er speciel og har været med i en film
·      Spis masser af snacks og mellemmåltider og drik to-go kaffe/te/limonade
·      Køb sneakers og slik
·      Husk dit studiekort, hvis du har et

Her spiser vi FAKTA
·      Jacks wife Freda jackswifefreda.com
·      Nom Wah Nolita nomwah.com
·      Bluestone Lane bluestonelane.com/coffee-shops/nolita
·      Oficina Latinana

Steder din teenager gerne vil se FAKTA
·      Times Square
·      Ground Zero med  9/11 Memorial Museum og Refelcting Absence
·      Frihedsgudinden evt. fra Brooklyn Bridge
·      Flatiron Building
·      Grand Central Station
·      Vælg ét af de kendte museer
·      Kør subway og i de gule taxi
·      Det er dejligt at slappe af i Central Park og på cafeer, gerne Starbucks

VÆRD AT VIDE
·      Søg opholdstilladelse –ESTA på nettet. Ansøgningen kan tage tid at udfylde, men den bliver hurtigt genkendt
·      Køb et MetroCard til fx 20 dollar. Man kan være flere personer om et kort, og man tanker op på alle undergrundsstationer
·      Indgang til museer koster 25 $ for voksne, 18 $ for studerende – husk studiekort. Nogen museer har gratis adgang for unge under 18 år bl.a. Whitney Museum of American Art og New Museum of Contemporary Art
·      Priser på mad og drikke er højere end i Tyskland, men ikke uforskammet høj. Kvaliteten er oftest i top, også den mad man tager med sig. En middag for to uden alkohol koster ca. 50 $. En burger med pomfritter koster 15$. En kaffe 4-5 $. En pakke cigaretter 14 $
·      Køb ”Kort og godt om NEW YORK” udgivet på Politikens Rejsebøger. Den inddeler Manhattan, Queens og Brooklyn i ti områder, der hvert har et lille kort man kan slå ud. Pris 100 kr.


Mac and cheese
40 min
Nem
Hovedret til 3 personer/ tilbehør til 4-5 personer
Vegetar

350 g små makaroni
20 g smør
30 g mel
500 ml sødmælk
100 ml fløde
muskatnød, salt peber
50 g parmesan
75 g emmentaler 

Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Hæld vandet fra den færdige pasta. Varm mælken og fløde op en i gryde. Smelt smørret i en anden gryde, rør mel i så det samler sig til en melbolle. Hæld den varme mælk i, lidt af gangen. Rør godt så mælken samler sig med melbollen. Fortsæt til alt mælk er brugt. Kog op og smag til med muskat, salt og peber. Riv osten. Vend pasta og ost i saucen og spis straks.




Cheesecake med Oreo

1 time og 10 min
Middelsvær
Bagværk 12 stykker

Bund
350 g Oreo-kiks eller lignende
125 g saltet smør

Fyld
4 æg
100 g flormelis
2 tsk vaniljesukker
700 g flødeost
Pynt
200 g friske bær

·      Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
·      Knus kiksene.
·      Smelt smørret over lav varme og rør det i kiksene.
·      Beklæd en springform, 24 cm i diameter, med bagepapir og pres kikseblandingen ned i.
·      Bag den i 7 minutter.
·      Pisk æggene sammen med flormelis og vanilje. Rør flødeost i. Der må ikke være nogen klumper.
·      Hæld blandingen i formen og bag kagen færdig i ca. 40 minutter.
·      Afkøl kagen helt inden den pyntes og serveres.
  
 Vi fløj med SAS fra Købehavn og boede på hotel i SoHo. Se gode priser til New York på sas.dk

Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis

søndag den 26. august 2018

SÆSON FOR SQUASH



Courgette på fransk, zucchini på italiensk eller squash på engelsk. På dansk bruges alle tre betegnelser. 

Courgetten stammer fra Sydamerika, hvor den er blevet dyrket af indianerne, længe før europæerne kom dertil. Det engelske navn er også af indiansk oprindelse. I Danmark har courgetten været almindelig brugt  fra begyndelsen af firserne.
Courgetten er den umodne græskarfrugt. Hvis man lader courgetten udvikle på planten, bliver den til et almindeligt græskar. Courgetter findes nu i en mængde former og farver, men som handelsvare er det den aflange, mørkegrønne type, der har slået bedst an.

Kødet er hvidligt og fast med en meget neutral smag og bløde kerner. Den er anvendelig i fars, brød, syltet, i kager, stegt i salater, som erstatning for pasta eller kød.


Syltede squash
30 minutter
Nem
Til 1 glas
Syltning

1 mindre squash
50 ml vand
75 ml eddike
50 ml sukker
1 stilk rosmarin
1 stilk timian
2 skiver chili

Skær squashene i trekanter. Kog vand, eddike, sukker, rosmarin, timian og chili op i en lille gryde. Hæld squashene i når det koger. Sluk for varmen og hæld det hele i et lille glas. Opbevar på køl.


Squashsalat

30 minutter
Nem
Hovedret til 1 person eller tilbehør til 2

1 mindre squash
2 skiver chili
olie til stegning
1 fed hvidløg
2 spsk mørk balsamico
salt, peber
1 æg
1 tomat
1 spsk fløde
1 håndfuld blandet salat
evt. brød eller pasta.

Skær squashene i trekanter og hvidløg i skiver. Varm olie på en pande og vend squashene, og chili og hvidløg rundt til de tager farve. Skru ned for varmen og hæld balsamico på. Krydr med salt og peber. Steg videre i 5 minutter. Skær tomaten i terninger. Hæld dem på panden og vend rundt et par minutter. Rør æg og fløde sammen og steg en tynd omelet på en anden pande. Skær omeletten i tynde strimler og vend dem i squashene sammen med salaten. Server evt. med brød eller pasta.

Ferietraditioner




Hver sommer er der retter, der skal spises, bær der skal plukkes, og kager der skal bages i min mors sommerhus ved vandet.

-Mor har du kanel?
-Ja, det har jeg helt bestemt. Det kan godt være, at udløbsdatoen var en gang i nullerne.
-Hvis det bare ikke bevæger sig og stadig dufter af kanel, kan vi sagtens bruge det.
 Min mor sidder i den store, hvide kurvestol under parasollen, læser avis og gnækker. 

Den grønne træterrasse er så varm, at fodsålerne brænder, når vi løber over den for at komme de få meter ned til vandet. Men jeg skal ikke i vandet lige nu. Nu skal jeg bage. Brunsvigerkage. For jeg bager hele tiden året rundt, også når solen bager ned. Og hvert år er der ting vi skal lave, retter vi skal spise, og steder vi skal besøge, i de uger vi er i min mors sommerhus i Havnsø på Nordvestsjælland. 

Og bagning af brunsviger er en af traditionerne. Det skal være en stor bageplade, som vi skærer i mange små stykker og tager med ned på stranden. Der møder vi naboerne, og så står vi i badedragt og bikini og spiser fed gærdej med tykt lag af brun farin, mens vi snakker om vandtemperaturen, hvilken dag vi skal fange krabber og spille 500, og hvornår vi kan komme ud også ro i kajak.

Vi skal også plukke solbær, ribs og stikkelsbær i Bentes have. Bente er min mors veninde, der bor lige ved siden af. Bente gider ikke plukke sine bær selv og syntes, det er herligt at vi, og ikke fuglene spiser dem.
Vi skal også ud og plukke kirsebær på en nedlagt præstegård, hvor der bor nogen søde polakker som, for seks dåseøl, giver os lov til at plukke alle de kirsebær vi kan slæbe med os. I år blev det til 10 kilo!

I havnekiosken skal vi spise is. Og traditionen er, at vi går de to kilometer ned til havnen. På turen ser vi, hvad der er sket på de små veje det sidste år. Er der er nogen, der har fået bygget ny carport, revet det rådne skur ned, anlagt køkkenhave eller fået nyt tag?
Køen til isene er lang, og det er godt, for så kan vi bruge tiden på at vælge, om det skal være softice eller kugler, flødebolle eller guf og om størrelsen af vaflen skal være almindelig, stor eller vulgær. Isen indtages på molen foran det røde træhus, hvor havnekontoret holder til. Vi sidder og guffer is i os og kigger på sejlbåde og over på Nekselø og Vejrhøj. På hjemturen snakker vi om, at Havnsø har en dejlig iskiosk, men mangler en lille god restaurant, der er værd at køre efter. Det ville give den lille by et fint løft.

Det er min oldefar, der byggede det lille sommerhus for snart 100 år siden. Han var 160 høj, og da det er sådan, at man bygger køkkenbordet i hoftehøjde, var det naturligvis også det, min oldefar gjorde. Min mor er også 160 høj, så hun syntes, at køkkenet er helt perfekt. Jeg er ca. 15 centimeter højere, så jeg har lidt på fornemmelsen, at jeg laver mad i et dukkehuskøkken. Efter en halv time er jeg så sammenkrumlet, at jeg må udenfor, for at blive rettet ud. Man kan også kun bruge to blus af gangen, ellers ryger sikringerne, så køkkenforholdene diktere salater, måske et kogt eller stegt æg og selvfølgelig kager.
Efter to uger hos min mor er jeg helt udhvilet, og jeg længes hjem til mit køkkenbord og glæder mig vildt til næste år, hvor vi igen skal plukke bær, spise is og bage brunsvigerkage.  

Opskriften på brunsviger har du sikkert, så her kommer der en skøn kage med marmelade og friske bær.  Hvis du ikke har brunsvigeropskften skriver du bare.

Bærkage 

1 time inkl. hævetid og bagning
Nem
Til ca. 8 personer
Bagværk

100 g blødt smør
125 g sukker
2 store æg
200 g mel
1 tsk vanilje
1 tsk bagepulver
150 ml yoghurt
150 g solbærmarmelade
Friske bær til pynt

150 ml cremefraiche
1 spsk flormelis
1 tsk vanilje

Pisk smør og sukker sammen. Rør æggene i et af gangen. Bland mel, vanilje og bagepulver og rør det i dejen skiftevis med yoghurten. Hæld dejen i en smurt form. Fordel solbærmarmeladen på dejen og tryk den ned i. Bag kagen i ca. 30 minutter. Afkøl let og pynt med friske bær. Smag cremefraichen til med sukker og vanilje og server til. 

Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis

onsdag den 11. juli 2018

With a little help from my friends






Det er HELT i orden at få lidt hjælp, når vi laver mad i sommerferien – og resten af året. Hjælpen kan være færdigretter, eller hjælp fra nogen af dem, der normalt ikke holder til i køkkenet under madlavningen.

-Hvad skal vi dog spise, hvis det regner, og vi ikke kan grille?
Min kollega skal holde ferie i en lille, lånt campingvogn med sin datter, og udsigten til at røre frikadellefars og pille kartofler i fælleskøkkenet på campingpladsen, ser ikke ud til at få hendes humør til at toppe.
-Spis dog en sandwich, eller køb en bakke salat og nogen færdige fiskefrikadeller i Brugsen. Det er ferie – slap af, forsøger en anden kollega.
Hendes ansigt lyser op, og jeg kan se at feriebarometeret igen sviger ud til den positive side.
-Det er da det, vi gør, siger hun og vender glad tilbage til arbejdet.
Sammen uge sidder jeg til forældremøde, og mødrene bliver enige om, at vi skal mødes til hygge med børnene inden sommerferien. Vi skal alle medbringe en ret eller allerhelst en kage til buffeten.
–Jeg har aldrig i mit liv bagt en kage, siger Marcels mor og kigger forskræmt mig.
-Jeg plejer at købe de frosne, er de ikke okay? Fortsætter hun.
-Selvfølgelig, siger jeg.
Da vi mødes ugen efter, er Marcels mor pavestolt. Hun og Marcel har bagt deres første kage. En Dr Oetker citronkage. De står ved buffeten og deler ud af kagen, som var det den, der havde ført dem til sejren i ”Den store bagedyst”. Alle er naturligvis begejstrede for hendes værk, og vi guffer den i os.

Jeg vil ikke være fortaler for nemme løsninger i madverdenen, da de fleste færdigproducerede produkter indeholder meget mere sukker, fedt og salt end vi selv ville tilsætte. Herudover indeholder de også ingredienser, som vi almindelige forbrugere ALDRIG ville hælde i vores muffins, smage vores dressing til med eller krydre vores kød med. Og der er ikke noget men.  

Vi kommer blot i situationer, hvor vi bliver nød til at slappe af, læne os tilbage og accepterer, at alt ikke er økologisk, fedtfattigt, vegetarisk, nøglehulsmærket, pakket i genbrugspapir, fra lokale producenter, af oprindelige racer og indkøbt på cykel!  

Og det er så her, hvor det er bedre, at købe nogle varer der går under det helt danske begreb ”convenience”, og kombinerer dem med retter vi selv har tilberedt.

Sommerferiekøkkenet kunne selvfølgelig også tage en helt anden drejning, hvor man får hjælp i køkkenet fra børnene, ægtefællen eller børnebørnene. Det ville være det korrekte at gøre og også en god anledning til at få lavet mere hjemmelavet mad. For det trækker generelt ned i måltidsoplevelsen at spise færdigkøbt mad. 
Undersøgelser fra organisationen Madkulturen viser, at jo mere færdiglavet maden er, jo mindre syntes vi, om det vi spiser. Og vi har også den fornemmelse, at det ikke er så sundt, som hvis vi havde tilberedt middagen selv.
Marcels kage var ikke sund, og det er de kager, jeg bager heller ikke. Men vi nyder at bage og lave med, men og uden hjælp fra færdigretter og vores venner. God fornøjelse i sommerferiekøkkenet.

I dagens opskrifter forsøger vi at pifte en købekage op og blande en velsmagende pastasalat, der passer perfekt til grillmaden.
Vil du hellere sammensætte din egen muffinsdej og røre din dressing sammen, finder du masser af opskrifter her på bloggen.

Brug de nemme løsninger på en sund måde

Når du bruger en købedressing kan du måske hælde dem over små blomkålsbuketter, broccoli eller sommerspidskål – i stedet for en salat. Din tarm vil elske dig for det valg.
Vælg som udgangspunkt produkter uden tilsætningsstoffer, kunstige aromastoffer, smagsforstærkere og farve
Vælg det økologiske alternativ, hvis det findes
Vælg produkter, der er fremstillet i Tyskland eller Danmark
Køb med god samvittighed snittede og vaskede rodfrugter, kartofler, kål og salat samt frosne grøntsager og krydderurter
Undgå frosne grøntsager med krydderier og salt

Chokolademuffins med bær


45 minutter
nem
12 muffins

1 pakke chokolademuffins
Æg
Brug mælk i stedet for vand
Brug smør i stedet for margarine

Ekstra:
12 g kirsebær
100 g blåbær
50 g ribs

Tilbered kagerne efter anvisning på emballagen.
Fordel dejen i formene og fordel bær på kagerne.
Bag kagerne efter anvisning på emballagen.
Afkøl dem inden de tages ud af papiret.
Opbevar dem i en plasticpose.


Hot sommersalat


40 minutter
nem
tilbehør til 4 personer

250 g pasta
1 flaske chilisovs ca. 200 ml fx. fra Heinz
Salt, peber og chili
300 g små tomater
75 g feta
75 g grønne oliven
5 stilke basilikum

Kog pasta efter anvisning på emballagen og afkøl den.
Vend pastaen i dressingen.
Smag til med salt, peber og chili.
Halver tomaterne.
Smuldr fetaen.
Fordel tomater, feta, olien og basilikum over pastaen.
Pastasalaten kan laves i god tid i forvejen, vent dog med at skære tomaterne i skiver, til lige før du serverer salaten.



Kvalitet koster



Man kan være heldig og købe en bakke helt fantastisk velsmagende jordbær til spotpris i supermarkedet. Men hvis man vil helt sikker på at få en god spisekvalitet, skal de købes et sted, hvor man må smage på varen, før man køber.

I radioen fortæller de historien om Bent, der har købt et par Ekko sko. På Ekkos hjemmeside koster skoene 1200 kroner. Det syntes Bent er voldsomt mange penge for et par sko, så han surfer lidt rundt på nettet, og i løbet af kort tid finder Bent de samme sko til den halve pris. Bent er glad, han elsker at gøre en god handel, så han bestiller skoene. Skoene kommer, og så er Bent ikke så glad mere. Han har købt en ringe kopi af et par Ekko sko til 600 kroner. Det er godt nok mange penge for et par dårlige sko. 

Jeg vil forkæle min familie og køber et kilo jordbær til 7,5 euro i en bod foran Sky. Her står den sødeste unge mand og sælger lokale, friskplukkede jordbær. Jeg smager på varen, inden jeg selv får lov at vælge hvilken bakke, jeg vil have. 
Jeg har lige set, at han har tjekket den midterste og fjernet et bær, der ikke levede helt op til den tårnhøje standard, som han sætter for sine bær, så den nupper jeg. Jeg cykler forsigtigt hjem med mine bær. De bliver skyllet, duppet tørre og lagt på et fad. Familien er begejstret, de rabler op om at DE jordbær smager af sommer. Min mand har faktisk tårer i øjnene og forlanger fløde og sukker fra den helt specielle krystal-strøsukker-beholder fra hans mor. Vi når aldrig at få fløde til og sukker til, for bærerne er væk hurtigere end jordbærdug forsvinder fra sommersolen.
Om lørdagen køber jeg fire bakker jordbær, i alt 2 kilo, for fem euro på markedet. Sælgeren er også meget sød, og hans øvrige varer ser friske ud. Jordbærrene er bare ikke gode. De har haft et hårdt liv i bakken, og er blevet lidt stødte. Det kan jeg leve med, men desværre smager de også møffet. Jeg vasker dem og dupper dem tørre, lægger dem på et fad, men de ligger der stadig efter et par timer. Så de ryger i en gryde med rabarber og bliver kogt til syltetøj. Det egner de sig fint til.
Jeg lærer lidt hver dag. Af denne oplevelse –og af Bents køb –,  lærte jeg, at hvis det er for billigt, så lever det nok ikke helt op til den standard, som vi forventer.

 
Crublekage

Nem
4 personer
dessert
15 minutter
1 time inkl. bagning
Gluten- og æggefri

450 g jordbær
250 g rensede rabarber
1 spsk sukker+ 1 tsk vanilje+1 spsk boghvedemel
50 g hasselnød
50 g smør
50 g havregryn
50 g boghvedemel
100 g rørsukker

Tænd ovnen på 180 grader varmluft/ 200 grader almindelig ovnvarme.
Nip jordbærrene og del dem i kvarte.
Skær rabarberne i tynde skiver.
Læg jordbær og rabarber i en ovnfast form.
Bland 1 spsk sukker, vanilje og 1 spsk boghvedemel og drys det over.
Hak nødderne og bland dem med smør, havregryn, boghvedemel og rørsukker til en smuldret dej.
Fordel dejen over bær og rabarber.
Bag kagen i ca. 30 minutter til dejen er sprød.
Nyd den lun eller afkølet, gerne med cremefraiche eller is.


Jordbæryoghurt med chia

Nem
4 små glas
Morgenmad og brunch
15 minutter

225 g jordbær + 4 til pynt
2 spsk sukker
2 tsk chia
250 ml yoghurt 3,8 %

Nip jordbærrene og blend dem med sukker og chia. Vend halvdelen af puréen med yoghurt og hæld yoghurten i fire glas. Hæld resten af puréen over og pynt med små jordbær. Opbevar i køleskab til yoghurten skal spises.




Tekst og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis