lørdag den 24. november 2018

Aftenstemning fra morgenstunden



På Benedict i Berlin serverer de morgenmad døgnet rundt, og konceptet er et hit. Restauranten er fyldt 24/7 med festklædte gæster.

Guten Morgen, siger tjeneren, da jeg stikker hovedet ind i restauranten.
Guten Morgen? Siger jeg lidt forundret tilbage.
Guten Morgen. Kann ich ihnen helfen? Spørger han smilende.
Klokken er halv elleve om aftenen, og forvirringen er total. Jeg ser rundt i restauranten, som er fyldt med unge smarte berlinere, forretningsfolk og turister, der sidder og spiser æg benedict, mysli og omeletter, for på Benedict serverer de morgenmad døgnet rundt.
Ved et tilfælde er jeg kommet til at bestille hotelværelse på et af Berlins smarteste hoteller Max Brown, som samtidig huser en af de hippeste morgenmadsrestauranter i byen.
De fleste gæster i restauranten bor ikke på hotellet men kommer udefra, og der er lang kø ud på gaden fra morgenstunden for at få lov til at sidde ved de små og store marmorborde, imellem palmer, billardbord, neonskilte og storblomstret tapet. Her er ikke nogen, der er morgensure, er mærket af hovedpuden eller har morgenhår. Gæsterne har gjort sig lækre, damerne har aftenmakeup, fake-fur og stilletter på, og mændene har strøget skjorten og sat håret med duftende olier. Dem der kommer på Bendict vil ses, og det bliver de.
Næste morgen vågner vi til duften af friskbagte rundstykker og stegt bacon, der trænger sig gennem dørsprækken til vores værelse.
I restauranten vimser vores tjener Victor rundt om bordet og tager imod bestillingen på Avocado bagel frühstück, Pancakes med cookies og chokolade, Shakshuka, Croque Madame, A kiss from Istanbul og Eggs Benedict med røget laks. Retter der, når jeg sidder her og skriver, får min mund til at løbe i vand. Vi får serveret kaffe i alle afskygninger, med og uden mælk, dobbelt og enkelt-shot og morning glory, der er en friskpresset gulerods-og æblejuice med en anelse lime og pyntet med mynte. Der hører en cocktail eller kaffe med til de fleste retter og en stor kurv med boller. Victor fylder brødkurven op, så snart vi har tømt den, og det går stærkt, for brødet er hjemmebagt og lunt, og vi kan smøre det med hjemmesyltet æble-kanelsmør eller Nutella. Og selvom vi spiser morgenmad, sidder jeg med den følelse, at det aftensmad, vi er i gang med. Stemningen, Queen og Toto der bruser ud af højtalerne, den måde tjenerne og de øvrige gæster opfører sig på, har intet, absolut intet med en morgenmadsrestaurant på et almindeligt hotel at gøre. Her har de løftet dagens vigtigste måltid op til et helt nyt niveau.
Og ja, dem der syntes, det er let og lækkert-at gå op til en buffet, sammen med 50 andre og fylde tallerkenen op med cocktailpølser, der har ligget for længe, røræg, der kommer ud af en karton, marmelade fra en spand, og hvad de ellers byder på ude i verden. De vil blive skuffede på Benedict. For her bliver du nød til at studere kortet, læse dig gennem retterne og tage stilling til, om du vil have et pocheret æg eller omelet, til den ret du har valgt. Og så bliver man nok også nød til at se lidt lækker ud fra morgenstunden, men det er jo heller ikke noget problem vel?

Max Brown Ku’Damm og Benedict
Max Brown er en hollandsk hotelkæde fra 2014. De har to hoteller i Amsterdam, et i Düsseldorf, det nævnte her i Berlin, og så er der et på vej i Wien. De billigste værelser i Berlin er på 14 kvadratmeter. De er fyldt godt ud med en kæmpe dobbeltseng, svævende marmorreoler, yndige glaslamper, puf, bord og andet nips, der hygger. Alt sammen i en moderne stil og meget lækkert. Badeværelset er ligeledes småt men smukt indrettet, og der er lækre sæber og cremer til rådighed. I receptionen er der en bager, der har åbent til ca. 19. Her kan man ligeledes købe kaffe. Receptionen er åben 24/7. Der er cykeludlejning til 15 € om dagen.
Vi var heldige/ i god tid og betalte ca. 60 € for et dobbeltværelse.
Og så er der en skønne Bendict, hvor hotellets gæster, så vidt vi kunne forstå, kommer foran i køen. Benedict har flere restauranter i Israel. Morgenmaden koster ca. 20€ pr. person, og så har de også pocheret ægget specielt til dig.

Se mere på maxbrownhotels.com


Æg Benedict
Æg Benedict er en ret med en smørristet bolle, pocheret æg, bacon og hollandaisesauce, der kan varieres i det uendelige.
Der er mange historier om, hvorfor det hedder æg Benedict. En af dem går på, at børsmægler Benedict fra Wall Street går ind på Waldorf Hotel i New York. Han har tømmermænd og bestiller lige det han har lyst til nemlig ovennævnte ingredienser, som køkkenet sætter sammen til en ret, som herefter bliver opkaldt efter ham.



French toast

Nem
2 personer
30 minutter

2 små æg
2 spsk fløde
½ tsk kanel
½ tsk kademomme
4 skiver briochebrød
smør til stegning
crunchy jordnøddesmør
2 bananer
2 spsk saltede jordnødder
Granatæblekerner eller frosne bær
Ahornsirup

Pisk æg og fløde sammen med kanel og kardemomme.
Vend brødene i æggeblandingen.
Smelt smør på en pande.
Steg brødene lysebrune.
Lad dem køle lidt af.
Smør jordnøddesmør på.
Skær bananerne i skiver og læg dem på brødet.
Pynt med jordnødder og granatæbler.
Hæld ahornsirup over.


Morning Glory
Nem
3-4 glas
15 minutter
Du skal bruge en saftpresser

500 g gulerødder
3-4 æbler
Lime eller citronsaft
Isterninger
Mynte eller spansk kørvel

Skær gulerødderne og skær æblerne i kvarte. Pres gulerødder og æbler, smag til med citron eller lime. Server i glas på stilk med isterninger og pynt med mynte eller spansk kørvel.







Æg Benedict

Middelsvær
2 personer
30 minutter
Bør spises straks

Hollandaisesauce
75 g saltet smør
2 æggeblommer
1 spsk koldt vand
salt, peber
Citronsaft

150 g frossen spinat
50 ml piskefløde
2 skiver engelsk muffin
smør til stegning
salt, peber
2 æg
4 skiver laks

Smelt smørret i en lille gryde, og tag gryden af varmen. Pisk æggeblommer og vand sammen. Hæld smørret i æggene, samtidig med, at der piskes. Smag til med salt, peber og en anelse citronsaft.
Tø spinaten op. Hæld fløde i og krydr med peber. Steg muffins i smør på en pande. Pocher æggene, et af gangen.
Anret brødet med flødespinat, laks og æg og server hollandaise til.

Tekst og opskrifter har været vist i Flensborg Avis

onsdag den 21. november 2018

New York, New York



Jeg har rejst meget, men en fire-dages tur til New York får meget opmærksomhed, for byen er fascinerende, skøn og anderledes, og alle vil gerne bidrage med deres bedste tip til turen.


Hvornår rejser I? Hvor længe skal I være der? Har I lagt planer? Hvad skal I se? Har I købt entrébilletter?  Hvor skal I bo?
Jeg har rejst over det meste af verden. Jeg har dykket på Fiji, gået på vulkaner på Bali, spist fra gadekøkkenener på Sukumvit Road i Bangkok, shoppet på Rodeo Drive i Los Angeles, redet rundt  om pyramiderne på hesteryg og drukket Singapore Gin Sling på The Raffels Hotel. Men jeg har ikke været i New York, og opmærksomheden omkring vores kommende rejse er enorm. Det virker som om, at der ikke er nogen i vores omgangskreds, der ikke ved, at min yngste datter og jeg skal til New York i fire dage i begyndelsen af august.

Vi sætter os ned med guidebøger, allierer os med internettet, veninders New York-to-do-lister og forfatter en plan over, hvad Alberte gerne vil opleve. Det er jo hendes gave, så jeg må slå en streg over mad-markeder, restauranter og museer, det ville have været interessante at besøge.
Da vi endelig tager af sted, er vi helt klar og superforberedte på at indtage ”det store æble”, og får så lige af vide, at det slet ikke er nødvendigt at lægge planer for New York, for det er så skønt at slentre rundt og ”bare” opleve byen.
Og vi oplever. Vi lander klokken 14 lokal tid og har fået påbudt, at vi skal holde os vågne til kl. 22 lokal tid – det svarer til klokken fire om natten dansk tid. I vores plan for eftermiddagen står der, at vi skal udforske området omkring hotellet.
Da vi har gjort det et par timer, må vi videre og tager subwayen til Central Park. Netop som det begynder at blive mørkt, kommer vi forbi Times Square, og Alberte er, sammen med de tusindvis af andre turister, solgt. Det er fuldstændig som i alle de film, hun har set, og hendes øjne er så store, som de lysreklamer der blinker mod himlen og ned til hende.
Da klokken er ved at være otte, har vi kvalme af træthed, men vi køber mad med hjem fra butikken på hjørnet. Alberte får macaroni and cheese, og jeg får et miks af krydrede kødboller, stegte ferskner, søde kartofler og stærk dressing. Vi spiser i sengen, falder om og det lykkes at sove til klokken otte næste morgen, hvor vi har et stramt program med Ground Zero, Wall Street, Brooklyn Bridge og ikke mindst masser af tid til coffee to go og shopping i alle de forretninger, vi har fået anbefalet.
New York ér larmende og beskidt og fyldt med mennesker fra elle sociale lag. Men hvis du vil, kan du overgive dig til larmen og lade den blive til sød baggrundsstøj. Igennem skidtet kan man nemt se charmen, for her er fine kulturoplevelser, grønne oaser, sukkersøde caféer, lave lagerbygninger og skyhøje skyskraberne, og ikke mindst imødekommende newyorkere, der hele tiden spørger: How are you?


En teenagers tips til New York FAKTA
·      Sæt tid at til at lægge en plan, det tager ret lang tid
·      Planlæg to til tre aktiviteter om dagen, dog max et museum dagligt
·      Der er ikke kø alle de steder, som de skriver, men bestil alligevel billetter. Det gør, at du kommer af sted og kan gå direkte ind.
·      Forbered dig på, at mange af de steder du gerne vil se, blot er en bygning, som er speciel og har været med i en film
·      Spis masser af snacks og mellemmåltider og drik to-go kaffe/te/limonade
·      Køb sneakers og slik
·      Husk dit studiekort, hvis du har et

Her spiser vi FAKTA
·      Jacks wife Freda jackswifefreda.com
·      Nom Wah Nolita nomwah.com
·      Bluestone Lane bluestonelane.com/coffee-shops/nolita
·      Oficina Latinana

Steder din teenager gerne vil se FAKTA
·      Times Square
·      Ground Zero med  9/11 Memorial Museum og Refelcting Absence
·      Frihedsgudinden evt. fra Brooklyn Bridge
·      Flatiron Building
·      Grand Central Station
·      Vælg ét af de kendte museer
·      Kør subway og i de gule taxi
·      Det er dejligt at slappe af i Central Park og på cafeer, gerne Starbucks

VÆRD AT VIDE
·      Søg opholdstilladelse –ESTA på nettet. Ansøgningen kan tage tid at udfylde, men den bliver hurtigt genkendt
·      Køb et MetroCard til fx 20 dollar. Man kan være flere personer om et kort, og man tanker op på alle undergrundsstationer
·      Indgang til museer koster 25 $ for voksne, 18 $ for studerende – husk studiekort. Nogen museer har gratis adgang for unge under 18 år bl.a. Whitney Museum of American Art og New Museum of Contemporary Art
·      Priser på mad og drikke er højere end i Tyskland, men ikke uforskammet høj. Kvaliteten er oftest i top, også den mad man tager med sig. En middag for to uden alkohol koster ca. 50 $. En burger med pomfritter koster 15$. En kaffe 4-5 $. En pakke cigaretter 14 $
·      Køb ”Kort og godt om NEW YORK” udgivet på Politikens Rejsebøger. Den inddeler Manhattan, Queens og Brooklyn i ti områder, der hvert har et lille kort man kan slå ud. Pris 100 kr.


Mac and cheese
40 min
Nem
Hovedret til 3 personer/ tilbehør til 4-5 personer
Vegetar

350 g små makaroni
20 g smør
30 g mel
500 ml sødmælk
100 ml fløde
muskatnød, salt peber
50 g parmesan
75 g emmentaler 

Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Hæld vandet fra den færdige pasta. Varm mælken og fløde op en i gryde. Smelt smørret i en anden gryde, rør mel i så det samler sig til en melbolle. Hæld den varme mælk i, lidt af gangen. Rør godt så mælken samler sig med melbollen. Fortsæt til alt mælk er brugt. Kog op og smag til med muskat, salt og peber. Riv osten. Vend pasta og ost i saucen og spis straks.




Cheesecake med Oreo

1 time og 10 min
Middelsvær
Bagværk 12 stykker

Bund
350 g Oreo-kiks eller lignende
125 g saltet smør

Fyld
4 æg
100 g flormelis
2 tsk vaniljesukker
700 g flødeost
Pynt
200 g friske bær

·      Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
·      Knus kiksene.
·      Smelt smørret over lav varme og rør det i kiksene.
·      Beklæd en springform, 24 cm i diameter, med bagepapir og pres kikseblandingen ned i.
·      Bag den i 7 minutter.
·      Pisk æggene sammen med flormelis og vanilje. Rør flødeost i. Der må ikke være nogen klumper.
·      Hæld blandingen i formen og bag kagen færdig i ca. 40 minutter.
·      Afkøl kagen helt inden den pyntes og serveres.
  
 Vi fløj med SAS fra Købehavn og boede på hotel i SoHo. Se gode priser til New York på sas.dk

Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis