Til glæde for lokale og danske gourmeter har familien Nebbe
og Hardt dyrket hvide og grønne asparges lige uden for Flensborg de sidste 11 år.
-Jeg vil gerne have asparges til 32 gæster, siger jeg til
Birgit, der sælger asparges foran SKY i
Friesische Straße.
-Hvilken kvalitet, vil du gerne have? Spørger Birgit.
Det er til min søns konfirmation, så jeg svarer
-Så skal du have 16 kilo á 10 euro, siger Birgit.
-16 kilo? Sprutter jeg og tænker på, om jeg kan nå og aflevere
gaven tilbage, eller om konfirmanden mon hellere vil have 16 kilo asparges til
sine gæster.
-Ja, man regner cirka 500 gram per person, siger Birgit.
-Okay, okay, nu er det jo bare til en forret, og vi skal
have kød og ost og kagebord.
-Så lidt mindre kan vel gøre det? spørger jeg.
-Ja, så skal du have mellem 200 og 250 gram per person,
siger Birgit.
-Det lyder bedre, siger jeg og tænker, at gaven er tilbage
på gavebordet og gæsterne får de nordtyske lækkerier.
Jeg har sat Heike Nebbe i stævne på aspargesmarken. Det er hendes
og især hendes mand Uwe Hardts asparges, vi spiste i sidste uge. Jeg vil gerne
blive klogere på, hvad det er, der gør denne spise så populær og kostbar. Men
inden vi bliver klogere på asparges, skal jeg lige vide, hvordan Heike Nebbes
forhold er til det danske mindretal i Sydslesvig.
-Jeg er oprindelig fra Kiel, men har boet og læst i Danmark,
siger Heike Nebbe.
Asparges vokser under en folie |
-Da jeg så mødte min mand Uwe Hardt, flyttede jeg hertil. De
sidste seks år har jeg undervist i blandt andet dansk og tysk på Lyksborg
Danske Skole. Så det med aspargesen er jo egentlig min mands arbejde, siger
Heike Nebbe grinende.
Men det forhindrer hende ikke i at fortælle levende om de
hvide og grønne delikatesser.
-Uwe er vild med asparges- ja han elsker dem, så for 11-12
år siden begyndte han i det små at
prøve at dyrke og sælge dem, fortæller Heike
Nebbe.
-Vi kunne have valgt gulerødder eller skorzonerrødder, men
det må jo også gerne være lidt eksotisk, så det kan få noget opmærksomhed,
siger Heike Nebbe og fortsætter.
-Kunderne var vilde med Uwes asparges, så han forpagtede
mere jord og plantede kilometervis af rækker med hans favoritspise.
-Asparges er en kostbar spise, fordi den har været gennem en
masse hænder, inden den lander på spisebordet, siger Heike Nebbe.
Asparges bliver sået i en rille, der bliver hyppet omkring
den af flere omgange, og der bliver lagt et til to lag folie over. Asparges
bliver høstet eller stukket som det kaldes, når den lige netop stikker hovedet
op af jorden. Stikningen foregår ved, at en lille maskine kører mellem rækkerne
og løfter plantefolien, mens høstarbejderne stikker aspargesene og lægger dem i
kasser, der sidder fast på maskinen. På gården bliver alle asparges gennemlyst
i en maskine og sorteret efter kvalitet. Så bliver de kørt ud til de
forskellige salgssteder og så bliver de solgt.
- Jorden omkring asparges skal gerne være mere end 11 grader
for at de vokser, siger Heike Nebbe. Det er da også det mindste, man kan forvente
i midten af maj. Men termometret viser 9 grader, og det siler ned af nakken på
os, mens vi står og kigger på aspargesmarken.
Temperatuen har heldigvis været
højere, og der er blevet høstet masser af asparges i en lille måneds tid.
-Men der har da været år, hvor vi ikke har kunnet høste et
par uger midt i sæsonen, og kunderne er gået forgæves. Det var de meget
utilfredse med, men hvad skal vi gøre? Griner Heike Nebbe
og kigger op i den
grå himmel.
De grønne asparges skal være spændstige og dufte friskt for
at være friske, men hvordan kan vi se, at den hvide asparges er frisk? spørger
jeg.
-Aspargesen skal kunne hvine. Hvis den ikke kan det, har den
tabt vand, og er derfor ikke frisk, siger Heike Nebbe og gnider to hvide
asparges mod hinanden så de hviner….fuldstændig som mine gæster gjorde, da de
så hvad forretten bestod af til konfirmationen i sidste uge.
Aspargestærte
Hvis du ikke gider lave din egen tærtedej, skal du ikke lave denne ret.
Tærtedej
75 g smør
175 g mel
1 æg
1 tsk salt
150 g grønne asparges
150 g hvide asparges
fyld
25 g parmesan eller prima donna
3 æg
75 ml fløde
saft af ½ citron
Hak smørret og smuldr det sammen med mel til det bliver
grynet. Rør ægget sammen. Saml dejen med ægget. Lad dejen hvile 20 minutter i
køleskab. Rul dejen ud og læg den i 1 stor tærteform eller flere mindre tærteforme.
Forbag tærtenbunden i 15
minutter ved 200 grader.
Rengør asparges og skær dem i stykker, der passer til
tærteformen.
Riv osten. Rør ost, æg, fløde og citronsaft sammen og hæld det i
tærtedejen. Bag tærten i ca. 20 minutter til den får farve og giver efter for
et let tryk.
Tekst og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 22. maj 2015
Foto: Louise Dandanell Ørsted og Gertrud Termansen