tirsdag den 27. september 2011

Prøv noget nyt


Græskarsuppe

De færreste af os vil udfordre vores smagsløg eller vores verden i det hele taget. Vi rejser de samme steder hen og har den samme omgangskreds, som vi havde, da vi gik i skole. Og vi skammer os ikke over, at vi ikke vil prøve noget nyt. Vi fortæller stolt, at vi har spist det samme sted i Paris de sidste 20 år og at vi rejste derhen med det samme hold venner. Hvad sker der for os? Hvorfor vil vi ikke prøve noget nyt?
Mens du tænker over det, skulle du prøve denne dejlige suppe.

1 stort løg
1 kæmpe hvidløg
750 g hokkaido græskar
1 spsk stødt ingefær
1 tsk chili
750 ml bouillon eller suppe
Olie til stegning
100 ml tomatkoncentrat
100 ml fløde
Sukker, salt og peber
Basilikum, persille, chili

Pil og hak løg og hvidløg. Vask græskaret og skær det i mindre stykker. Svits grøntsagerne i olie. Drys ingefær og chili over. Hæld bouillon over og kog græskarren møre. Blend suppen til den bliver jævn. Rør tomatkoncentrat i og herefter fløde. Varm suppen igennem og smag til med ingefær, sukker, salt og peber.
Pynt med basilikum og persille og ikke mindst chili

fredag den 16. september 2011

Ny regering, ny mad?

Jeg tvinger næsten dagligt min familie til at prøve noget nyt og de kæmper med mine eksperimenter. Indimellem kommer der dog nye favoritter til som for eksempel perlebygsalat og græskarsuppe. Men oftest tigger og beder de om at få kødsovs, pizza og kødboller i forskellige variationer.

Kødboller med grøntsager
Lav to- eller tredobbelt portion kødboller og frys dem ned, efter de er kogt. Kødbollerne kan også bruges i klar suppe, til boller i selleri eller som tilbehør til suppe.
Lad dig ikke afskrække af alle ingredienserne, de går igen i både fars og sovs.

1 løg
1 squash
2 gulerødder
400 g hakket kalv og flæsk
1 æg
2 spsk mel
1 spsk karry
1 tsk stødte koriander
Salt og peber
Mælk

Pil og hak løget. Riv squash og gulerod. Rør kød, æg, grøntsager, mel og krydderier sammen. Der skal krydres rigtig meget med salt og peber. Hvis farsen er for lind, røres mere mel i hvis den er for fast kan man spæde op med mælk. Bring en gryde saltet vand i kog. Form farsen til kødboller med en ske og sænk dem ned i det kogende vand. Når bollerne kommer op til overfladen, er de færdige. Læg de færdigkogte boller på et fad og gentag til der ikke er mere fars.

3 gulerødder
1 squash
½ selleri
Fedtstof til stegning
1 spsk karry
1 tsk stødte koriander
2 spsk mel
Ca. 300 ml kogevand fra kødbollerne
50 ml fløde
Karry, salt og peber
Pynt med friske koriander
Tilbehør ris

Rengør gulerødder, squash og selleri og skær dem i små mundrette terninger. Varm fedtstoffet op i en gryde og vend grøntsager, karry og ingefær rundt et par minutter. Drys mel over og vend grøntsagerne rundt. Hæld kogevand over grøntsagerne, lidt ad gangen og lad det koge igennem. Hæld fløde i og smag til med karry, salt og peber. Hæld kødbollerne i og varm dem. Server kogte ris til.

fredag den 9. september 2011

Salater der smager

I stedet for at tænke på hvad vi skal have af kød eller fisk til aftensmad, kunne vi engang i mellem tage udgangspunkt i tilbehøret. Det er jo det der smager, og som vi egentlig bruger længst tid på. Så prøv de to salater og find så ud af hvad du vil spise hertil, udover brød.

Rødbede salat



750 g rødbeder

3 stængler bladselleri

1-2 pærer

50 g valnødder

2 spsk olivenolie

2 spsk mørk balsamico

2 tsk honning

Salt og peber

Kog rødbederne møre i ca. 45 minutter. Skrub skindet af under rindende koldt vand og skær dem i tern. Skær bladselleri i tynde skiver. Skær pærerne i tern. Rist valnødderne på en tør pande. Bland en dressing olivenolie, balsamico, honning, salt og peber og vend grøntsager, frugt og nødder i dressingen. Pynt med toppen af sellerien.



Spelt salat

200 g speltkerner eller perle byg
¼ agurk
1-2 tomater
1 rød peberfrugt
5 forårsløg
Dressing af 2 spsk olivenolie, saft af ½ citron, 1 fed presset hvidløg, 1 spsk sennep
Salt og peber
Kog speltkerner møre i bouillon i ca. 15 minutter og afkøl dem. Skær agurk, tomater og peberfrugt i tern og forårsløg i tynde ringe. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Bland grøntsager, spelt og dressing sammen. Her pynter basilikum også.

mandag den 5. september 2011

Nem mad nu!

Jeg er klart til sammenskudsgilder hvor alle bringer noget med. Man smager en masse forskelligt, uden selv at have haft sved på panden. Det mest almindelige er jo at man laver en liste hvor man skriver sig på. Men jeg har endnu ikke oplevet at der kun var smør og mælk til kaffen på buffeten. Alle finder altid på at tage noget med - man vil jo gerne vise, hvad man kan. 
De her to retter passer godt til at tage med, da de kun bliver bedre af at stå lidt og vente på at blive spist. De er derfor også gode til de aftener, hvor familien kommer hjem på forskellige tidspunkter. 
 
Marineret kylling
1 dl hyldeblomst saft
2 knivspids safran
5 store kyllingebryster
Salt og peber
Rør hyldeblomst saft sammen med safran og krydr med salt og peber. Hæld marinaden i en pose og læg kyllingen ned i posen. Mariner i en halv time. Varm lidt olie på en pande. Brun kødet, hæld marinaden over og steg kødet færdigt ved lav varme i 10-15 minutter.
 
Gulerods couscous

500 ml varm bouillon

200 g couscous

5 gulerødder

Olie til stegning

1 tsk koriander

1 tsk spidskommen

2 spsk honning

3 spsk mandelflager

Dressing af 2 spsk olivenolie, 1 spsk æbleeddike og 1 tsk honning

Salt og peber

Basilikum til pynt

Hæld varm bouillon over couscoussen, læg låg på og lad dem stå i 10 minutter. Rengør gulerødderne og skær dem i skiver. Steg dem i olie, koriander og spidskommen i 5 minutter. Kom honning på panden og vend gulerødderne rundt. Sluk for varmen. Rist mandelflagerne på en tør pande. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend dressingen og de bagte gulerødder i couscousen. Pynt evt. med basilikum.