torsdag den 1. marts 2018

Prins Henrik




Mange danskere har haft den store glæde at møde Prins Henrik ved forskellige officielle og specielt
Nonneprutter
uofficielle lejligheder. Det har jeg desværre ikke, men jeg har en enkelt gang, tilberedt et måltid der var både en dronning og en prins værdigt.

I sidste uge kunne man ringe ind til p4syd og fortælle om sine møder med netop afdøde Hans Kongelige Højhed Prins Henrik.
De møder er der mange af i det sydlige Danmark. Kioskdamen i Gråsten fortæller om den altid muntre prins, hundelufteren fortæller, at prinsen havde tid til at tage en selfie med hende, selvom kongehusets hunde var løbet væk, borgmesteren var begejstret for den muntre og positive prinsegemal og sådan fortsætter det med danskernes historier om den altid smilende og nærværende Prins Henrik.

Jeg har måske stået under balkonen på Amalienborg engang i 1970’erne, med en børnehavepædagog i hånden og vinket til ham, men det er også det tætteste, jeg har været på ham. Til gengæld har jeg en eneste gang tilbedt et måltid til ham og majestæten. Jeg har lavet mad til flere tusinde gæster, men ligesom alle syddanskerne kan huske deres møde med Prins Henrik, kan jeg også med tydelighed huske, hvad jeg tilberedte dengang i slutningen af år 2000.
En af mine svigerforældres venner, lad os kalde ham Peter, var meget gode venner med det royale par, og han får den skønne ide, at invitere regentparret til frokost i sit hjem. Peter spørger, om min mand og jeg vil tilberede retterne og servere dem. Jeg takker nej tak til serveringsdelen, da jeg kun ser skræksenarier for mig, hvor jeg taber forretten ned i dronningens Celli Freifeldt model, eller snubler over en gravhund og lander i skødet på Prins Henrik. Så jeg lader min mand tage sig af
tjenerrollen.

Menuen skal bl.a. tage udgangspunkt i Prins Henriks kogebog ”Ikke altid gåselever”. Peter vælger æg i cocotte med røget laks, andebryst i aspic og succeskage. Det lyder som en overkommelig frokost til tolv personer, hvis man altså er kok eller konditor ved de kongelige gemakker. Forret og hovedret får jeg tilberedt uden de store problemer, men da Peter ser anden er han rystet over, at den ikke er rød som på billedet i bogen. Jeg har undladt at bruge nitrit, så anden har den farve ænder har, når de bliver skåret i tynde skiver og overhældt med gele- altså grå. Men smagen fejler ikke noget.
Succeskagen er en gammel fransk opskrift fra det 18. århundrede, som var så populær hos Prins Henrik, at den blev ophøjet til fødselsdagskage. Kagen er sammensat af sprøde mandelmarengsbunde og smørcreme med Grand Marnier. Siden er pyntet med karamelliserede mandler, og kagen er drysset med flormelis, chokoladesnirkler og pistacienødder. Det lyder måske nemt, men da jeg er bedst til bradepandekager, kommer jeg på noget af en prøve her. Til cremen koger jeg en sukkerlage, der skal hældes i æggeblommerne. Første gang jeg forsøger dette, eksploderer lagen, og der er æggekaramel i hele køkkenet. Efter et par forsøg lykkes kagen med en udmærket resultat.
Efter frokosten hos Peter, bliver min mand kaldt ind til bordet. Gæsterne takker for maden, men Peter er mest interesseret i om regentparret syntes, at kagen var en succes.
- Den var lige, som den skulle være, siger Prins Henrik høfligt.
- Ja, den sad ikke fast i tænderne, replicerer Dronningen Magrethe. Efter denne positive tilkendegivelse kunne min mand så bukkende forlade stuen.
Oeufs en cocotte avec saumon fumé

Opskrifterne tager udgangspunkt i ”Ikke altid gåselever”.  Fyldet til æggeretten kan varieres i det uendelige. Min mand holder af at komme snegle i. Lufttørret skinke, smagfuld ost eller trøffel vil også passe til. Pets de nonne betyder nonneprutter, og det er en urgammel fransk dessert, der minder om æbleskiver, blot meget lettere og luftigere. Kagerne er lavet af en vandbakkelsesdej, der er stegt i olie. De smager bedst nybagte. 

Oeufs en cocotte avec saumon fumé
Forret/ brunchret
20 min
Nem
Skal serveres straks
Til fire personer

4 skiver røget laks
8 små æg eller 4 meget store
4 spsk piskefløde
Peber, salt
Friske krydderurter fx kørvel eller purløg

Tænd ovnen på 180 grader.
Skær laksen i små stykker og fordel den i fire ovnfaste skåle (kokotter). Slå æggene ud i skålene og hæld fløden over. Krydr med peber og en anelse salt. Bag æggene i ca. 12 minutter. Pynt med friske krydderurter.

Pets de nonne
Dessert
1 time
Middelsvær
Skal spises straks


250 ml vand
65 g saltet smør
125 g hvedemel
1 knivspids salt
3 æg
2 spsk sukker
olie til kogning
flormelis og evt. sirup til servering

Kog vand og smør op i en lille gryde. Tag gryden af varmen og rør mel og salt i. Pisk æggene i et af gangen. Rør sukkeret i. Varm olien op i en lille tykbundet gryde. Form små boller med en teske og kog kagerne til de er lysebrune. De hæver til 3-4 dobbelt størrelse ved kogningen. Læg kagerne på fedtsugende papi