fredag den 28. marts 2014

Banankage med lime & Appelsinkage med hvid chokolade





Det bliver svært at vælge, om det skal være den skønne banankage med lime eller appelsinkage med
den helt fantastiske glasur.
En ide kunne være at lave dobbelt portion Grunddej, dele den i to og så røre de to slags  fyldet i hver portion.

Grunddej
200 g sukker
200 g blødt smør
3 æg
200 g mel
2 tsk bagepulver


Banankage med lime 

1 portion grunddej
2 meget modne bananer
Skal og saft af 2 økologiske limefrugter

Glasur
100 g flormelis

Mos bananerne. Riv lime og pres saften. Rør bananer og halvdelen af limeskal og saft i dejen. Hæld dejen i en aflang, smurt form og bag den i ca. 45 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist. Rør flormelis og limesaft sammen og fordel det og resten af limeskallen over den afkølede kage.



Appelsinkage med hvid chokolade
1 portion grunddej 
Skal og saft af 2 økologiske appelsiner
100 g hvid chokolade

Glasur
1 spsk flødeost
50 g blødt smør
150 g florsukker

Riv og pres appelsinerne. Hak chokoladen. Bland halvdelen af appelsinsaft og skal og halvdelen af chokoladen i grunddejen. Hæld dejen i en aflang smurt form og bag den ca. 45 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist. Rør appelsinsaft, flødeost, smør og flormelis samme
n og fordel det over den afkølede kage. Pynt med appelsinskal og revet hvid chokolade.

Stegte squash

Nemmere bliver tilbehøret ikke til dagens bøffer eller steg.

Og jeg ved godt at det ikke er sæson for squash, men de økologiske ligger og frister i mit supermarked.

2-3 squash
olivenolie til stegning
1 citron
salt og peber

Skær squash i 3 cm tykke skiver. Varm olie på en pande og steg squashene. Riv citronskallen og kom citronsaft og skal over. Krydr med salt og peber og server. 


Svinegod rullesteg




1 kg rullesteg
6 abrikoser
4 stilke rosmarin
skallen af 1 citron
salt og peber

Tænd ovnen på 140 grader.
Hvis kødet er pakket i net, tager du nettet af og lægger kødet på et spækbræt. Hak abrikoser og rosmarin og riv citronskallen. Læg abrikoser, rosmarin og citronskal på kødet. Krydr med salt og peber. Rul kødet sammen, vind bånd om eller læg det tilbage i nettet. Læg kødet i en bradepande og steg det i 2 timer. Hæld 2-3 dl vand over efter 1 times stegetid.

Server ovnstegte kartofler og spinatsalat til.

mandag den 24. marts 2014

Begynderboller


Er du ikke en haj til at bage, kan du begynde med denne opskrift. Jeg har penslet fremgangsmåden ud, så der er lidt mere tekst end der plejer at være.

Er du lidt af en bagehaj, er vandet det eneste, du skal måle præcist af .

TIP: har du ikke bagepapir, kan du komme et tyndt lag mel på bagepladen i stedet.

20 g gær
3½ dl fingervarmt vand
1 tsk salt
1 spsk sirup
1 spsk eddike
ca. 500 g hvedemel
2 spsk mælk
1 spsk solsikkekerner
1 spsk sesam

Fremgangsmåde:
Smuld gæren ned i skålen. Hæld lidt af vandet i. Rør i vandet til gæren er helt opløst. Hæld resten af vandet i sammen med salt, sirup og eddike. Hæld halvdelen af melet i og rør/ ælt det sammen med vandet. Hæld mere mel i og ælt igen. Der skal så meget mel i, at dejen ikke er klæberig mere og slipper bordet/ skålen let. Læg et låg over dejfadet og lad dejen hæve i 1 time.
Ælt dejen igennem og form den til lige store boller- det er en god ide lige at veje dem. 100 g er en stor bolle - 75 g er almindelig bollestørrelse! Stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med mælk og drys kerner over. Dæk bollerne med en dyb bradepande og lad dem efterhæve i 30 minutter, mens ovnen varmer.  Tænd ovnen på 220 grader eller 200 grader varmluft.
Bag bollerne i 15 minutter og afkøl dem på en rist.
Opbevar bollerne i en plastikpose, når de er afkølede. 






fredag den 21. marts 2014

Tid til lam - lam tar tid


 Jeg har fået fat på en meget stor lammekølle, så der er mad til mange dage i den. Og jeg skal nok komme med forslag til, hvordan du skal bruge resterne.

1 lammekølle ca. 3 kg
2 fed hvidløg
½ ikke sprøjtet citron
1 spsk smør
1 spsk tørret timian eller 4 stilke frisk
Salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader. Stik 10 huller i køllen med en spids kniv. Pil hvidløgene og skær dem i 10 flager. Stik hvidløgsflagerne i hullerne. Riv og pres citronen. Gnid lammekøllen med citronskal og saft. Drys timian, salt og peber over. Læg lammekøllen på en bageplade med bagepapir og steg den i 1 time. Hæld 2 ½ dl vand ved og steg videre i 1 ½ time. Lad den hvile i 20 minutter. Skær i skiver og server.

torsdag den 20. marts 2014

Rugtærte med spinat



Hvis du bruger rug eller fuldkornshvede i din tærtedej, slipper du for at bruge "tærteærter", da dejen ikke hæver så meget. Til gengæld får du en meget velsmagende bund med godt bid.

Denne portion giver to mellem store tærter eller som her en stor og to mindre. Passer til ca. 5 personer

Dej
100 g rugmel
100 g hvedemel
100 g saltet smør
1 æg
1 salt

Kom de to slags mel, hakket smør og salt i en foodprocessor og start den. Kør til det er blevet en grynet masse. Hæld ægget i og kør til dejen netop har samlet sig. Læg dejen i køleskab en halv times tid. Rul dejen ud og fordel den i smurte tærteforme. Forbag dem i 13 minutter ved 200 grader. Kom fyldet i og bag videre i ca. 25 minutter.

500 g spinat
1 løg
2 fed hvidløg
500 g hakket oksekød - ikke alt for fedt
3 æg
2 dl yoghurt
1½ dl fløde eller mælk
100 g parmesan
meget muskatnød, salt og peber

Tø spinaten op i en gryde. Pres evt. overskydende væske ud. Pil og hak løg og hvidløg fint og brun det på pande med kødet. Pisk æggene sammen og rør yoghurt og fløde i. Krydr med masser af revet muskatnød, salt og peber. Riv parmesanen fint. Fordel kødet og spinaten i de forbagte bunde. Drys parmesan over og hæld æggemassen ud over. Bag færdig i 25 minutter ved 200 grader.


onsdag den 19. marts 2014

Mokkakage

Så er der i den grad kage til dem der kan lide kaffe. En nem og god basisopskrift med en helt forrygende glasur...........



100 g sukker
100 g brun farin
200 g blødt smør
3 æg
200 g mel
2 tsk bagepulver
Evt. 1 spsk vanilje
 ½ dl mælk
2 spsk neskaffe

Creme
50 g blødt smør
100 flormelis
2 spsk neskaffe opløst i 2-3 spsk kogende vand

Tænd ovnen på 175 grader. Pisk de to slags sukker og smør sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Bland mel, bagepulver og vanilje og vend det i dejen. Varm mælken og rør neskaffe ud i den. Rør kaffen i dejen og hæld dejen i en smurt springform. Bag kagen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist.
Rør ingredienserne til glasuren sammen og fordel den over den afkølede kage.

tirsdag den 18. marts 2014

Muffins til mange




Bagning er en af de bedste overspringshandlinger man kan forestille sig. Ud over at glædes ved selve processen, glæder man jo et utal af folk, med alt det der bliver bagt. Og hvis jeg kan inspirere dig til at bage lidt mere, eller blot sidde og savle lidt over billeder og opskrifter, så er vi flere, der er glade............her var der mange der blev glade. Portionen er til to plader muffins i alt 24 stk.

250 g smør

200 g chokolade gerne en blanding af lys og mørk

4 æg

300 g sukker

1 spsk vaniljesukker

200 g mel

1 tsk bagepulver

500 g kokosmel

Tænd ovnen på 200 grader. Smelt smørret og afkøl det. Hak chokoladen groft. Pisk æg, sukker og vaniljesukker skummende. Rør smørret i. Vend mel, bagepulver og kokosmel i dejen og bland chokoladen i. Fordel dejen i 12 smurte forme og bag dem i ca. 20 minutter. Afkøl på en rist.

mandag den 17. marts 2014

Øllebrød

PRO7- Tysk TV- viser hver aften et program om videnskab - Galileo -  formidlet så børn og voksne bliver underholdt og ser med. I sidste uge handlede det om Funny Food, og så er det, at vi straks tænker abehjerne, myrer og friturestegte græshopper. Men nej, det der var det mærkeligste denne aften, var: øllebrød og grød i almindelighed. Når jeg fortæller mine tyske venner, at vi spiser havregrød til morgenmad, kan jeg se, at deres maveindhold vender sig og de bliver blege. Grød er ikke noget raske spiser, og øllebrød er altså en helt utænkelig spise. I programmet besøger Galileo restaurant Grød i det vindblæste og kolde København og ser hvad der gemmer sig bag det vildt mystiske og morsomme øllebrød. Reporteren er ikke begejstret- "øllebrød er meget usædvanlig, det har en sød-sur smag, nej - ikke nogen kulinarisk nydelse men interessant".
Hvad bruger de så deres rugbrødsrester til i Tyskland, spørger jeg bare?
Øllebrød er ikke kun morgenmad, men kan som denne her bruges til de unge sultne løver, der kommer hjem hver eftermiddag og forlanger føde. Øllebrøden har fået lidt granola på toppen, så der kommer bid i grøden.
Jeg bruger vand, men der kan bruges - øl- hvis du har en rest stående.

rugbrød
vand
granola eller cruncy mysli
mælk eller fløde

Skær rugbrødet i mindre stykker og læg det i en gryde. Hæld koldt vand og øl over så det netop dækker og lad det stå, til det bliver helt blødt. Kog langsomt op og spæd til med mere vand, hvis den er for fast. Server grøden varm med mælk eller fløde, sukker og granola.

søndag den 16. marts 2014

Kokoschokoladekage


Dette vejr skriger på kage og valget faldt på denne klassiker med skøn glasur. 

 
200 g sukker

200 g blødt smør
3 æg
200 g mel

2 tsk bagepulver

1 tsk vanilje

50 g mørk chokolade

50 g kokos

Evt. ½ dl mælk 



Glasur af


100 g mørk chokolade

½ dl fløde

2 spsk sirup

1 spsk kokos



Tænd ovnen på 175 grader. Pisk sukker og smør sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Bland mel, bagepulver og vanilje og vend det i dejen. Riv chokoladen og bland den og kokos i. Er dejen fast tilsættes ½ dl mælk. Hæld dejen i en smurt, stor tærteform og bag den i ca. 30 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist.

Hak chokoladen groft og smelt den over lav varme i en gryde med fløde og sirup. Hæld glasuren over den afkølede kage og pynt med kokos.

Sellerisuppe og dagens dukkah



Hvad er der sæson for i marts? Ikke meget, men vi er så heldige, at vi har grøntsager, der holder sig godt, blot de bliver opbevaret rigtigt. Selleri er meget nem at opbevare, også hjemme hos dig selv. Du kan roligt købe et selleri, bruge lidt og lade det ligge et par uger eller mere i grøntskuffen. For selleri er meget dominerende og skal omgås med forsigtighed og bruges i små portioner. Første forsøg til denne suppe, var nærmest uspiselig, men da vi fik halvdelen af selleriportionen skiftet ud med kartofler, gik det meget, meget bedre. Og dukkah er et must.

500 g selleri
500 g kartofler
fedtstof til stegning 
½ dl tør sherry eller hedvin
1½ l vand
citronsaft
salt og peber

Dukkah

Rengør selleri og kartofler og skær dem i små stykker. Hæld dem i en gryde med lidt fedtstof, vend rundt og hæld sherry over og lad det koge simre et par minutter. Hæld vand på og kog grøntsagerne møre. Blend suppen og smag til med citronsaft, salt og peber. Server dukkah og persille til suppen.

Dagens dukkah
50 g mandler
1 spsk sukker
1 tsk paprika
½ tsk chili
Friskkværnet peber og salt

Rist mandlerne på en tør pande, til de begynder at dufte. Hæld mandler, sukker, paprika og chili  i en morder og stød det groft. Smag til med krydderierne peber og salt. Server dukkah til suppen.





lørdag den 15. marts 2014

Citronvafler med havregrød

 
Så er der flere ideer til, hvad du kan bruge resterne af morgenens grød til. Denne lille portion giver ca. 6 kønne og skønne vafler med fin smag af citron. Har du ikke noget vaffeljern, kan de steges på panden som pandekager.
1 portion havregrød af 1 dl havregryn og 2 dl vand og salt
1 æg
½ dl fløde eller mælk
2-3 spsk hvedemel
½ tsk bagepulver - kan undlades
1 spsk sukker
Revet skal af ½ citron
Lidt smør til bagning
Flormelis til servering
Pisk alle ingredienserne sammen. Er dejen for våd må der mere mel i, hvis det modsatte er tilfældet, må der mere fløde i. Tænd vaffeljernet. Smør jernet med lidt fedtstof og bag vaflerne.

fredag den 14. marts 2014

Kartoflen og dens skræl


Du bliver afhængig af de her skræller, det er helt sikkert.
Til 4 personer

1½ kg kartofler, mellemstørrelse
Olie, salt

Tænd ovnen på 220 grader. Læg kartoflerne i en bageplade med bagepapir og bag dem til de er helt møre - ca. 45 minutter. Halver halvdelen af kartoflerne og tag indmaden ud. Læg de hele kartofler i en skål og hold dem varme. Vend skrællerne i olie og bag dem videre i ca. 20 minutter. Drys salt over og server sammen med de hele kartofler.

Variation over aioli


Indmaden af 3/4 kg kartofflel
1-2 æggeblommer
Olie
1 fed hvidløg
Citronsaft, salt, peber

Mos kartoflerne godt med en elspisker eller en stavblender. Rør æggeblommen i. Hæld olie i til du får en passende konsistens og smag til med hvidløg, citronsaft, salt og peber.

FAKTA: Man får en pænere, og mere glat dressing, hvis man blender den. MEN den bliver også sej og lang, fordi man skærer kartoffelfibrene over. Jeg anbefaler derfor, at man tager sig tid og bruger en elpisker i stedet.


Den gode steg





Jeg bliver ofte spurgt, om jeg ikke vil lave flere salatopskrifter, det vil jeg gerne, men vi bliver nød til at få noget ordentlig kød ind i mellem. Så her er der noget så simpelt som en fremgangsmåde, til at stege en god steg.
1 kilo steg passer til 6 personer, hvis der er godt med lækkert tilbehør til.

1 kg afpudset tyndsteg - stegen skal være lige høj over hele stykket og gerne ca. 6 cm høj
salt og peber
olie og smør til stegning

Tænd ovnen på 220 grader. Varm en stor pande op med fedtstof og brun kødet godt på alle sider. Det tager ca. 8 minutter. Læg kødet i et ovnfast fad og steg det færdigt i ca. 30 minutter, så bliver det rødt som på billedet, 40 minuttter så bliver det medium og 50 minutter, så bliver det gennemstegt. Lad det ligge og trække i det varme fad i 5-10 minutter. Skær kødet i TYNDE skiver,  ikke fordi kødet er sejt, men fordi det smager lækkert med tynde skiver.

mandag den 10. marts 2014

Sennepsdressingen

Helligånds Kirken her i Flensborg holdt generalforsamling i går. Det var en roligt møde uden valg men efterfølgende blev der båret ind! Menigheden er ikke til kaffe og kage, så der blev budt på stor frokost. En slags sammenskudsgilde hvor medlemmer og ansatte bringer det bedste de formår. Jeg formåede denne dressing og den var som altid en stor succes.

Til 6 personer

1 skalotteløg
1 fed hvidløg
1½ dl mayonnaise
½ dl yoghurt
2-3 spsk grovkornet sennep
1 tsk sukker
salt og peber 

Pil og hak løg og hvidløg og hæld de hakkede løg i et blender med mayonnaise, yoghurt og sennep. Blend dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber

TIP: der er stor forskel på grovkornet sennep, så smag dig frem

fredag den 7. marts 2014

Citronmascarponecreme uhmmmmm.........





Desserter er på vej ud til fordel for osten i vores familie. Og på restauranter får de heller ikke den opmærksomhed, de burde. Desserten skal være den søde afslutning på en dejlig middag, det skal ikke være en bombe, der slår benene væk under dig og tvinger dig ned i vandret position.her er et bud på en klassiker med med lidt nye ingredienser og et herligt krymmel på toppen.

Portionen er til 4-6 personer


2 plader husblas
2 æg delt i blomme og hvide
50 g flormelis
2½ dl mascarpone
2 spsk citronskal
½ dl citronsaft
1 spsk sukker

Blød husblasen ud i koldt vand. Pisk hviderne stive. Pisk blommer og flormelis sammen. Vend æggeblommer i mascarponen med 1 spsk citronskal. Vend herefter hviderne i. Lun citronsaften i en gryde, tag gryden af varmen og opløs husblasen i citronsaften. Rør det i mascarponen. Rist resten af citronskallen i sukker og pynt med det.