Det er HELT i orden at få lidt hjælp,
når vi laver mad i sommerferien – og resten af året. Hjælpen kan være
færdigretter, eller hjælp fra nogen af dem, der normalt ikke holder til i
køkkenet under madlavningen.
Min kollega skal holde ferie i en lille, lånt campingvogn
med sin datter, og udsigten til at røre frikadellefars og pille kartofler i
fælleskøkkenet på campingpladsen, ser ikke ud til at få hendes humør til at
toppe.
-Spis dog en sandwich, eller køb en bakke salat og nogen
færdige fiskefrikadeller i Brugsen. Det er ferie – slap af, forsøger en anden
kollega.
Hendes ansigt lyser op, og jeg kan se at feriebarometeret
igen sviger ud til den positive side.
-Det er da det, vi gør, siger hun og vender glad tilbage
til arbejdet.
Sammen uge sidder jeg til forældremøde, og mødrene bliver
enige om, at vi skal mødes til hygge med børnene inden sommerferien. Vi skal
alle medbringe en ret eller allerhelst en kage til buffeten.
–Jeg har aldrig i mit liv bagt en kage, siger Marcels mor
og kigger forskræmt mig.
-Jeg plejer at købe de frosne, er de ikke okay?
Fortsætter hun.
-Selvfølgelig, siger jeg.Da vi mødes ugen efter, er Marcels mor pavestolt. Hun og Marcel har bagt deres første kage. En Dr Oetker citronkage. De står ved buffeten og deler ud af kagen, som var det den, der havde ført dem til sejren i ”Den store bagedyst”. Alle er naturligvis begejstrede for hendes værk, og vi guffer den i os.
Jeg vil ikke være fortaler for nemme løsninger i
madverdenen, da de fleste færdigproducerede produkter indeholder meget mere
sukker, fedt og salt end vi selv ville tilsætte. Herudover indeholder de også
ingredienser, som vi almindelige forbrugere ALDRIG ville hælde i vores muffins,
smage vores dressing til med eller krydre vores kød med. Og der er ikke noget
men.
Vi kommer blot i situationer, hvor
vi bliver nød til at slappe af, læne os tilbage og accepterer, at alt ikke er
økologisk, fedtfattigt, vegetarisk, nøglehulsmærket, pakket i genbrugspapir,
fra lokale producenter, af oprindelige racer og indkøbt på cykel!
Og det er
så her, hvor det er bedre, at købe nogle varer der går under det helt danske
begreb ”convenience”, og kombinerer dem med retter vi selv har
tilberedt.
Sommerferiekøkkenet kunne selvfølgelig også tage en helt
anden drejning, hvor man får hjælp i køkkenet fra børnene, ægtefællen eller
børnebørnene. Det ville være det korrekte at gøre og også en
god anledning til at få lavet mere hjemmelavet mad. For det trækker generelt
ned i måltidsoplevelsen at spise færdigkøbt mad.
Undersøgelser fra organisationen
Madkulturen viser, at jo mere færdiglavet maden er, jo mindre syntes vi, om det
vi spiser. Og vi har også den fornemmelse, at det ikke er så sundt, som hvis vi
havde tilberedt middagen selv.
Marcels kage var ikke sund, og det er de
kager, jeg bager heller ikke. Men vi nyder at bage og lave med, men og uden
hjælp fra færdigretter og vores venner. God fornøjelse i sommerferiekøkkenet.
I dagens opskrifter forsøger vi at pifte en købekage op og blande en velsmagende pastasalat, der passer perfekt
til grillmaden.
Vil du hellere sammensætte din egen muffinsdej og røre din dressing sammen, finder du masser af opskrifter her på bloggen.
Brug de nemme løsninger på en sund måde
Når du bruger en købedressing kan du måske hælde dem over
små blomkålsbuketter, broccoli eller sommerspidskål – i stedet for en salat.
Din tarm vil elske dig for det valg.
Vælg som udgangspunkt produkter uden tilsætningsstoffer,
kunstige aromastoffer, smagsforstærkere og farve
Vælg det økologiske alternativ, hvis det findes
Vælg produkter, der er fremstillet i Tyskland eller Danmark
Køb med god samvittighed snittede og vaskede rodfrugter,
kartofler, kål og salat samt frosne grøntsager og krydderurter
Undgå frosne grøntsager med krydderier og salt
Chokolademuffins med bær
45 minutter
nem
12 muffins
1 pakke chokolademuffins
Æg
Brug mælk i stedet for vand
Brug smør i stedet for margarine
Ekstra:
12 g kirsebær
100 g blåbær
50 g ribs
Tilbered kagerne efter anvisning på emballagen.
Fordel dejen i formene og fordel bær på kagerne.
Bag kagerne efter anvisning på emballagen.
Afkøl dem inden de tages ud af papiret.
Opbevar dem i en plasticpose.
Hot sommersalat
40 minutter
nem
tilbehør til 4 personer
250 g pasta
1 flaske chilisovs ca. 200 ml fx. fra Heinz
Salt, peber og chili
300 g små tomater
75 g feta
75 g grønne oliven
5 stilke basilikum
Kog pasta efter anvisning på emballagen og afkøl den.
Vend pastaen i dressingen.
Smag til med salt, peber og chili.
Halver tomaterne.
Smuldr fetaen.
Fordel tomater, feta, olien og basilikum over pastaen.
Pastasalaten kan laves i god tid i forvejen, vent dog med
at skære tomaterne i skiver, til lige før du serverer salaten.