onsdag den 16. september 2015

Kom så ud i busken



Det er et kanon brombærår. Buskene bugner af de skønne, sunde bær. Lad de andre spise goribær, acai og vandede blåbær fra supermarkedets plastikbakker og spis selv de bær, der er lige her i dit hood. Det er så tendy at fouragere altså samle, høste og plukke sin egen mad, og det er da også et uforskammet madspild at lade dem hænge. Så hop med på trenden og ud i busken.

Min mand og jeg er på vej ned af stien for at få et iskoldt morgendyp. Vi er iført partnerlook - kridhvide badekåber og flipflops. På parkeringspladsen lige før stranden ser jeg, at brobærrene over natten er blevet modne. Ideen om at man kan grovæde velsmagende, vitaminer, gratis og direkte fra busken gør mig begejstret. Jeg kaster mig ind i krattet og spiser grådigt af de store, mørke bær. Efter fem minutter træder jeg tilbage for at se, om jeg har fået ædt dem alle. Men jeg sidder fast. Min ankel bliver revet til blods af den tornegren, der har sneget sig langs jorden. Jeg snubler ud af busken, og de
modne bær som jeg har overset, bliver mast ud på min hvide badekåbe. Min mand kommer mig til hjælp. Han har længere arme og længere ben, så han behøver blot at række sig ind over busken for at få fat på de lækre bær. Og det kan jeg se, at han har gjort. Hele reverset på badekåben er smurt ind i brombær. Vi vrister os fri af krattet, smider badekåberne og kaster os ud i bølgerne. Lidt senere sender jeg teenagerne ned og plukke brombær til dagens dessert. Jeg er glad for, at det er blevet overskyet, så de har fået noget mere tøj på. Bikini og badekåber er ikke det rigtige udstyr til brombærplukning.

På med tøjet
Brombær betyder tornet busk og i naturen, hvor ingen sørger for at beskære, bliver der opbygget et stort skelet af visne grene, hvorpå nye, friske sommerskud lægger sig. Busken kan på den måde antage overordentlig store dimensioner, hvor man som plukker ofte må nøjes med at høste langs kanten. Det gode er, at man ikke skal ind i krattet for bærerne titter frem, da de skal have masser af sol for at blive modne.
Det er alligevel en god ide med en mørk langærmet bluse eller en cowboyjakke, mørke jeans og gummistøvler. Hvis du har denne sikkerhedsdragt på kan du træde nærmere busken, og plukke de bær der sidder oppe. Det mørke tøj skal forhindre pletter på tøjet.
Pluk i en lille plastikspand, i stedet for en pose, da tornene river posen i stykker. De literspande, vi køber med yoghurt og skyr, er gode til dette formål. Husk låget, det er så trist, når den fyldte bøtte vælter, og de fine bær triller ud.



Brombærlikør

 Nem
5 minutter + 1 ugens hvile

50 g sukker
200 ml vodka
150 g brombær

Hæld sukker og vodka over bærerne og lad dem hvile i 1 uges tid. Drik likøren i små glas eller bland den i hvidvin.






Brombæreddike
Nem
10 minutter + 1 ugens hvile

400 ml eddike
2 spsk sukker
1 tsk peberkorn
200 g brombær

Varm eddike, sukker og peberkorn op til sukkeret smelter. Det behøver ikke koge. Hæld den varme lage over brombærrene og lad dem hvile en uges tid – gerne længere.





Foto Gertrud Sabroe Termansen
Artikel og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 11. september 2015.

mandag den 7. september 2015

Hybenchokoladekage


 


Hybenchokoladekage

1 kage cirka 8 stykker
1 time inklusiv bagning


125 g smør
50 g mørk chokolade
2 æg
125 g sukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
1 ½ tsk vaniljesukker
150 g syltede hyben eller hybemarmelade

Tænd ovnen på 180 grader.
Skær smørret i mindre stykker og smelt det i en lille gryde over svag varme. Afkøl til stuetemperatur. Hak chokoladen. Pisk æg og sukker skummende. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker og ved det i dejen sammen med hybenmarmelade og hakket chokolade. Hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir og bag den i ca. 25 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist.

Hybenovermagten


Netop nu er naturen i sit gavmilde hjørne og overøser os med gratis frugter og bær, som vi blot skal række hånden ud for at plukke.
 
Ved indkørslen til vores sommerhus, står der en meget stor hybenbusk. Den blomster med hvide og cyklamefarvede blomster samtidig med, at der er masser af hybenfrugter. Den er blevet så høj, at skiltet, der på besynderlig vis er opsat midt i busken, og som viser, at vejen er blind, er blevet vokset over hovedet. Det gør, at der hver eftermiddag forvilder sig glade, tyske turister ned af vejen. De vinker til os, når de kører forbi haven, hvor vi ligger halvnøgne og slikker sol. Men smilet blegner, når de opdager, at vejen ender på en sumpet mark med 128 køer og en hidsig tyr. Så vender de deres store tyske, familiecontainere på gårdspladsen og kører væk i en støvsky.
Så for de vildfarende turister og vores skyld har jeg prøvet at holde hybenbusken nede. Men det er svært. Den har optimale forhold. Sol og vand fra oven, masser af plads til at brede sig på og god udsigt. Nu har jeg faktisk givet op overfor hybenovermagten, så jeg plukker bare de fine frugter og klipper blomsterne til buketter. Og mens jeg står og plukker, så bliver jeg lidt sur over, at der ikke er flere der er ude og plukke de enorme mængder gratis bær der modner i øjeblikket. Det er et stort spild af naturens, skønne ressourcer. Vi taler ofte om superbær som acai, goji og tranebær. Det er nok de færreste læsere der har dem i for- eller baghaven. Men hyben, det har vi alle sammen, om ikke i haven så i umiddelbar nærhed.
Den eneste grund til at du ikke allerede er derude, er at du ikke kan udstå hyben. Men det er faktisk kun et spørgsmål om at tilberede og bruge dem rigtigt.




Sådan renser du hyben
Det tager ikke meget mere en 10 minutter at plukke et kilo hyben. Til gengæld tager det lidt længere tid at plukke dem.
Pluk frugter der er orangerøde og faste i kødet. De bløde er umulige er arbejde med.
Vi skal bruge det kød, der omgiver kernerne. Skær stilk og blomst af og halver frugten med en lille kniv. Fjern kernerne med en lille teske. Skyl de rensede hyben i vand, så flyder kerner og ørentvister ovenpå og kan nemt fjernes.