Det er tankevækkende,
at der selv på den meste moderne, plastik, koncept rigtige tankstation på de franske motorveje altid er
plads til et hjørne med egnsretter. Små finurlige glas med marmelade, flasker
med vin, olie og eddiker og kager, brød og kiks som netop spises i området her
omkring denne tank. Det savner jeg gevaldigt, når jeg kører igennem Danmark. Her
kan jeg kun være sikker på, at jeg kan få en pølse svøbt i sød, fed, vammel
dressing, kedelig kaffe (er det overhovedet kaffe?) et æble fra Peru og et
stort udvalg af slik.
Jeg efterlyser gode varer fra stolte producenter på
tankstationer og i dagligvarer forretninger. De kunne godt have lækkerier fra
slagterier, mejerier og for den sags skyld bryggerier og mosterier stående, så
man kunne vise, hvad man var stolt af her i området. Det kan godt være det ikke kan betale sig i første omgang, men på længere sigt, kan det altid betale sig
at sælge gode råvarer.
Retterne i denne udgave af Louises Køkken er tilberedt med
lokale produkter. Lige uden for Flensborg i Freienwill dyrkes asparges. Ramsløg
kan man købe eller selv finde. Den
røgede skinke er fra Hofladen Medelby og mælkeprodukterne fra Naturmælk i
Tinglev. Mel- og grynprodukter er fra Skærtoft Mølle på Als. Tilsvarende kan helt sikkert også lade sig gøre i resten af landet.
Forårs tærte
Forårstærten kan spises som den er, eller med tynde skiver
af røget skinke til.
Dej af
150 g
mel
1 tsk salt
75 g
smør
Fyld
300 g
kartofler
250 g
asparges
3 æg
2 dl cremefraiche eller kvark
Salt og hvid peber
Ramsløg
Hæld mel og salt i en foodprocessor. Hak smørret ned i
melet. Lad maskinen køre til dejen samler sig. Kom evt. 1-2 spsk vand i. Læg
dejen på køl i ½ times tid. Tænd ovnen på 200 grader. Rul dejen ud og læg den i
en tærteform 22 cm
i diameter. Prik huller i med en gaffel og dæk med stanniol og bønner. Forbag
tærtebunden i 15 minutter.
Rengør kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Skræl
asparges og kog dem møre i letsaltet vand i 3 minutter. Hæld koldt vand over og
dup dem tørre. Skær kartofler og asparges i skiver. Rør æggene sammen med
cremefraichen og krydr rigtig godt med salt og hvid peber.
Fjern stanniol og tærtebønner fra tærtebunden. Fordel
asparges og kartofler på tærtebunden og hæld ægge blandingen over. Bag tærten
færdig i ca. 30 minutter. Hak ramsløg og pynt med det.