torsdag den 17. november 2011

Bag dine egne pitabrød



"Bager du selv dine pitabrød?". Det spørgsmål hører jeg ofte. Og den efterfølgende kommentar er altid: ”Det kan da ikke betale sig!”. ”Betale sig i forhold til hvad”?, spørger jeg bare. Er det i forhold til de 8 pitabrød man kan købe i NETTO for fem kroner, nej så kan det ikke betale sig økonomisk. Men smags og duftmæssigt kan det rigtig godt betale sig. Prøv at lugte efter når du åbner pakken med pitabrød, og sammenlign den med duften når du åbner ovnen og ser de pudsige pitabrød i festlige former.
Fordelen ved at bage selv, er jo også, at man ved, hvad der er, i det man spiser. Når man bager brød selv indeholder det ofte lidt gær, mælk eller vand, sukker, salt, fedtstof og mel. Når man køber brød er der lige pludselig mange flere ingredienser i. Jeg har netop købt boller der indeholder mere end 25 ingredienser. Selvfølgelig er der en del forskelligt mel i, men hvorfor er der farvestof i brød?
Samtidig er brødet måske pakket i en beskyttet atmosfære, hvilket jo i sig selv er ganske ufarligt og betyder at det kan holde sig i længere tid. Men er vi interesserede i at spise en måned gammelt brød? Ville det ikke være bedre med lidt friskt brød?

Pitabrød
Pitabrød får sin lomme på grund af det chok brødet får, når det kommer i den 300 grader varme ovn.
Brug dine rester af rugmel, grahamsmel, fuldkorns-dit og dat i pitabrødene
 
20 g gær
3 dl håndvarmt vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
150 g ”melrester”
Ca. 300 g hvede eller speltmel

Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, salt og sukker. Ælt mel i til dejen føles smidig og slipper bordet. Lad dejen hæve i en overdækket skål på et lunt sted i ca. 1 time. Ælt dejen igennem og del den i 8 lige store stykker. Form dem til boller og rul dem let ud. Lad dem hæve yderligere 20 minutter. Bag dem ved 275-300 grader i ca. 6 minutter eller til de er svulmet op og har taget farve.


onsdag den 16. november 2011

Chili con køleskab

Chili con Nevera

Der er med rette utrolig meget fokus på al den mad der bliver smidt ud. I dag er der i et seminar om madspild på Københavns Madhus og organisationen Stop Spild Af Mad er, af den tyske regering, blevet inviteret til at tale i Bonn om emnet.

Dette inspirerede mig til en ret som man nok ville kalde chili con køleskab, da det ikke lyder så lækkert oversætter vi til spansk, og så ryger det meget lettere ned- Chili con Nevera.

Brug de rester af grøntsager der ligger i skuffen og som egentlig stod til at blive smidt ud. Brug de rester af bulgur, couscous, kikærter, bønner og linser der a og til hober sig op i små plastikbøtter og som til sidst er så kedelige, at de må ud.


Chili con Nevera
Retten er til 4-5 personer i to dage
Spis pitabrød, dressing og peberfrugtsalat til den ene dag og grønkålssalater og hjemmebagt brød den anden.

1 kæmpe hvidløg
2 løg
de lidt kedelige gulerødder, bløde forårsløg og en stump selleri 
fedtstof til stegning
2 spsk balsamisk eddike
600 g hakket oksekød
2 tsk chiliflager
2 dåser flåede tomater
1 dåse søde majs
Evt. en dåse chilibønner
ca. 200 g linser
ca. 200 g fuldkorns bulgur
sukker, salt og peber

Pil og hak løg og hvidløg. Rengør grøntsagerne og skær dem i små terninger. Svits de to slags løg i fedtstof. Hæld eddike på. Kom kødet i gryden og vend det rundt med chilien. Tilsæt grøntsagerne og svits dem med et par minutter. Hæld dåserne på og lad retten simre minimum ½ time. Hæld linser og bulgur i retten, varm igennem og smag til med sukker, salt og peber.

onsdag den 9. november 2011

Grønt og godt

Grønkål er supersundt. Det er fyldt med vitaminer og mineraler, der holder huden sund, heler sår og gavner vores celler. Derudover er det billigt og det mætter. Det kan spises varmt og koldt og det kan holde sig fint i køleskabet, husk blot at åbne posen så det kan åndeeeeeee.
Her er mit bud på tre salater, men grønkålen er meget nem at kombinere med andre grøntsager og frugter.

Grønkålssalat
Dressing af: 2 spsk olivenolie, 1 spsk lys eddike, 1 tsk honning
300 g grønkål
3 klementiner
1 granatæble
Salt og peber
1 håndfuld valnødder

Rør olie, eddike og honning sammen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen i en stor skål. Rib grønkålen og skyl den i flere hold rent vand. Knug grønkålen tør og hak den fint med en stor kniv eller i en blender. Kom kålen i skålen med dressing. Rul granatæblet over bordet, halver det og tag kernerne ud. Der må ikke komme noget af det hvide med, da det smager helt vildt bittert. Hæld kerner og saft over kålen. Pil klementinerne, del dem i både og kom dem i kålen. Rist nødderne på en tør pande til de tager farve og hæld dem over salaten. Vend det hele rundt.

Grøn æblesalat  
200 g grønkål
2 æbler
5 tørrede figner
Dressing: 2 spsk olie, 1 spsk æbleeddike, 1 spsk honning, salt og peber.
Vask grønkålen, tør den og hak den fint. Skær æblerne i tynde både. Skær fignerne i strimler. Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend kålen i.

Fried grønkål

250 g grønkål
2 gulerødder
1 spsk olie
½ dl fløde
saften af ½ citron
1 tsk sukker

Riv ribberne af grønkålen. Skyl kålen godt, tør den i et viskestykke og hak den groft. Skræl gulerødderne og fortsæt med at skrælle, så du får nogle lange strimler. Vend kål og gulerødder på panden i olie i et par minutter. Hæld fløde og citronsaft over. Smag til med sukker, salt og peber og varm kålen igennem.

søndag den 6. november 2011

Hvornår er det sæson for chokolade?


Spurgte en af konfirmanderne i sidste uge. Min mand havde pædagogisk fortalt dem, at det æbletræ vi har i haven, har givet et stort udbytte som derfor kom dem til gode i form af æblekager. Men konfirmanden var ved at være en anelse træt at mine æblekagevariationer. Hun syntes, at jeg snart skulle ryste en kage ud af en dr. Oetker karton, så de kunne få en dejlig chokoladekage. 

Kraftig, saftig krydderkage

2 store æbler
175 g smør
250 g hvedemel
225 g sukker
1 tsk stødt ingefær
1 spsk kardemomme 
1 spsk kanel
1 tsk stødte nelliker
2 tsk natron
200 ml mælk
Tænd ovnen på 175 grader. Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset. Skær dem i små terninger. Smelt smørret og lad det afkøle. Bland mel med sukker, krydderier og natron og sigt det ned i en skål. Bland æbler, smør og mælk sammen og rør det i de tørre ingredienser. Hæld dejen i en lang smurt form (sandkageform) og bag kagen i ca. 1 time.



Æblekage med kanel og uden smør

ca. 900 g æbler
4 æg
2 dl sukker
2 dl mel
1 spsk vanillesukker

kanelsukker til drys

Tænd ovnen på 160 grader. Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset. Skær dem i tynde både. Pisk æg og sukker skummende. Rør mel og vanillesukker i. Hæld dejen i en smurt form. Fordel æblerne i dejen og drys kanelsukker over. Bag kagen i ca. 45 minutter.

tirsdag den 1. november 2011

Har du lavet den selv?

Linsesuppe 
Da jeg serverede denne suppe for familien forleden dag , spurgte de, om det var noget jeg havde købt, for den smagte så godt!
Portionen rækker fint til middag for fire personer, hvis man spiser groft brød til.

2 løg
1 kæmpehvidløg
1 tsk karry
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
2 kartoner tomatkoncentrat a ½ l
Ca. ½ l bouillon
250 g røde linser
½ dl fløde
Salt og peber

Pil og hak løg og hvidløg fint og svits det i olie med krydderierne. Hæld tomatkoncentrat og bouillon i og lad det koge op. Hæld linserne i og lad suppen småkoge i 20-25 minutter til linserne er møre. Rør fløde i og smag til med de nævnte krydderier, salt og peber. 

Og her er lige en variation til dem der godt kan lide kokosmælk

Linsesuppe med kokos
100 g røde linser
500 ml vand og 2 tsk bouillon
1 dåse kokosmælk
2 tsk ingefær
Salt
Pynt med chili og friske koriander
Skyl linserne. Hæld linser, vand, bouillon, kokosmælk, ingefær og chili i en gryde og kog det op. Lad det simre under låg til linserne er kogt ud/ møre. Smag til med salt, ingefær og evt. mere bouillon. Hæld den varme suppe i skåle og pynt med koriander og chili.