mandag den 25. november 2013

Den skønneste brunch

Har du lyst til at være sammen med dine kære venner og familie? Så inviter til en dejlig brunch. Nicoline Olsens og mine opskrifter og skønne billeder finder du i Boligliv i denne måned og her på bloggen i december og jeg lægger lige ud med en dejlig opskrift på Bagte kørvelæg

Spis de skønne æg til stegte pølser

1 rulle butterdej
6 æg
Frisk kørvel
Friskkværnet peber og salt

Tænd ovnen på 200 grader. Rul dejen ud. Stik dejen ud i og fordel den i 6 små godt smurte forme. Prik huller i dejen med en gaffel, dæk dejen med bagepapir og tærteærter og forbag dem i 10 minutter. Fjern papir og ærter og slå et æg ud i hver. Pynt med kørvel og krydr med peber. Bag dem færdig i ca. 5 minutter. Krydr med salt.

 

søndag den 24. november 2013

Æbleskiver med æbler!



Nu nærmer den skønne tid sig hvor vi skal svælge i fede, søde lækkerier. For din egen skyld - spis kun det der er en lækkeri, lad resten stå og spar kalorierne.

Der er mange der ikke ved det, men man kan faktisk godt bage sine æbleskiver selv. De fleste tror, det er en videnskab at røre dejen sammen og bage dem og man derfor bliver nød til at købe dem på frost. Men prøv dog. Du vil opdage, at de ikke har den helt så syntetiske smag af kardemomme og så kommer der også gang i den æbleskivepande, der har stået og puttet sig i så mange år bag i skabet. Har du ikke en pande, må du helt sikkert gerne låne din nabos eller min!




25 g gær
½ dl lunt vand
2 dl kærnemælk
2 æg
125 g hvedemel
1 spsk sukker
2 tsk kardemomme
½ tsk salt

Fyld
1 æble
2 spsk sukker
1 spsk kanel

Til bagning
50 g smør

Flormelis til servering

Rør gæren ud i vandet. Hæld kærnemælk i og rør æggene ud i væsken. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en skål og pisk det i væsken. Lad dejen hvile overdækket i 45 minutter. Vask og tør æblet og skær det i små terninger. Bland sukker og kanel sammen og vend æbleterningerne i kanelsukker. Smelt smørret i en lille gryde. Varm en æbleskivepande op. Fordel lidt smeltet smør i æbleskivepandens huller. Fyld ½ op med dej, læg lidt æble i hver og steg dem lysebrune på den ene side, vend dem. Drys flormelis over og server evt. med æbleblomme marmelade.

mandag den 18. november 2013

Jul i Sweet Paul


Nicoline Olsen og jeg har lavet en skøn julereportage som er i Sweet Paul. Så mens vi venter på december kan du klikke ind på linket 
http://www.sweetpaulmag-digital.com/sweetpaulmag/winter_2013#pg1 og se hele reportagen. 
I december måned kommer alle billederne og opskrifter på dansk her på bloggen.



torsdag den 14. november 2013

Syltede grønne tomater

I efterårsferien var vi på en lille alternativ restaurant i det sydlige Tyskland, der kaldes en Besenwirtschaft eller en Straussenwirtschaft. Det er de lokale vinbønder, der i perioder af året har lov til at åbne en lille rest i deres garage eller lager. Her serverer de enkle retter: flammkuchen, kartofler med krydderkvark og måske et lille oste- eller pølsefad og så selvfølgelig deres egen vin. Indretningen er simpel, man sidder ved lange borde og på bænke og kommer i den grad hinanden ved. Vi sad ved siden af et yngre par fra Göttingen, der underholdte os meget med bl.a. syltning af tomater. Fruens bedstefar var leveringsdygtig i mange tomater og hen på efteråret var der mange grønne, som de yndede at sylte. Jeg har ingen bedstefar, kan ikke det med drivhus og have og jeg kan ikke en gang købe dem på mit marked. Men jeg var så heldig at besøge en ven, og i hans drivhus fik jeg lov til at plukke de skønne tomater, som jeg syltede til stor glæde for mig og dem der har fået lov at smage.

INFO: Hvis du lader de grønne tomater ligge i køkkenet bliver de - røde. Du kan også lade dem ligge i køleskabet, til du får tid til at sylte dem, det bliver de ikke røde eller kedelige af.

Sur syltede grønne tomater
200 g grønne tomater
3/4 dl eddike
100 g sukker
½ tsk salt
1 fed hvidløg i skiver
5 peberkorn

Halver tomaterne og hæld dem i en gryde med de øvrige ingredienser. Kog op, skru ned for varmen og lad simre til tomaterne er møre. Smag til med sukker og eddike. 

Fantastiske søde syltede tomater
350 g grønne tomater
100 g sukker
Kornene fra ½ stang vanilje

Halver tomaterne og hæld dem i en gryde med sukker og kornene fra vaniljestangen og sukker. Kog op, skru ned for varmen og lad simre til tomaterne er møre. Smag til med sukker.


tirsdag den 12. november 2013

Krydret banankage

Min Brugs har den gode vane at komme de brune bananer (som ingen vil købe og som derfor bliver smidt ud) i en pose og sælge dem for en slik. 
De brune bananer er meget sjældent brune indeni, men til gengæld modne og smagfulde og meget nemme at mose. Vi er over bananmosperioden her i huset, men vi kan bruge de mosede bananer i brød, yoghurt og kager. 

150 g smør
100 g brun farin
100 g sukker
50 g sirup
3 æg
3-4 modne bananer
250 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk kanel
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødte nelliker

Tænd ovnen på 170 grader. Rør smør og sukker luftigt. Pisk æggene i et ad gangen. Mos bananerne og rør dem i. Sigt mel, bagepulver og krydderier i og rør dejen sammen. Hæld dejen i en smurt form 28 cm, og bag den i 45-60 minutter. Stik en pind midt i kagen, er der dej på når den kommer ud, skal den have 10 minutter mere. Afkøl kagen i formen.

søndag den 10. november 2013

Squashdip og fetadip




Vi spise ofte de sammen retter uge efter uge og det er også godt nok. Men nogen gange kunne man jo variere tilbehøret lidt. De to slags dip her passer supergodt til hakkebøf, frikadeller eller en rest culottesteg.

INFO: Tahin er sesampuré som man også kan bruge i mellemøstlige retter, i olie-eddike dressinger og til at smøre på brød.  

Squashdip
1 squash
1 spsk olie
2 fed hvidløg
1 spsk tahin
1 spsk citronsaft
2 dl yoghurt 10 %
1 fed hvidløg
Salt og peber
1 spsk olivenolie
Oliven til pynt

Riv squashen. Varm olie på en pande og steg squashen sammen med hakket hvidløg i ca. 10 minutter til det tager farve. Afkøl. Rør tahin ud i citronsaften og lidt af yoghurten. Rør resten af yoghurten og squash i. Smag til med hvidløg, salt og peber. Hæld olie over og pynt med oliven.

Fetadip
150 g feta
2 dl yoghurt
1 fed hvidløg
Salt og peber
2 forårsløg

Rør fetaen ud i yoghurten. Krydr med hakket hvidløg, salt og peber. Skær forårsløgene i skiver og pynt med dem.
FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

fredag den 8. november 2013

Meze med shawarmamarineret oksekød



Længes du også efter solens varme, krydrede retter og den lette feriestemning? Du kan opnå lidt af stemningen ved at spise.
Rundt om middelhavet serverer de masser af små retter og kalder dem noget forskelligt. Vi elsker spanske tapas og italienske antipasta og nu er tiden inde til at rette blikket mod tyrkisk meze. Jeg lægger ud med marineret oksekød.

1½ kg oksefilet
1 tsk af følgende: kardemomme, kanel, spidskommen, allehånde, salt og peber eller blot 2 spsk Shawarmakrydderi
2 spsk eddike
2 spsk sukker
Persille og koriander til servering

Dup kødet tørt. Hæld krydderier, eddike og sukker i en plasticpose. Læg kødet i posen og fordel krydderierne på kødet. Lad det marinere koldt i min 2 timer.
Tænd ovnen på 225 grader. Tag kødet ud af posen og læg det i et ovnfast fad. Steg kødet i 15 minutter, skru ned til 150 grader og steg videre i 30 minutter. Lad kødet hvile i 15 minutter. Skær det i skiver og anret det med friske krydderurter. 

Server hyrdesalat, squashdip og fetadip til...........opskrifterne kommer her på bloggen

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG


torsdag den 7. november 2013

Blomkålssalat med karrydressing

Her har du et velsmagede, sundt og billigt  tilbehør til dagens hakkebøf.

½ blomkål
1 håndfuld persille
1 håndfuld mandler

1 spsk olie
2 spsk lys balsamisk eddike
1 tsk karry
sukker, salt og peber

Skær kålen i strimler, gerne på en mandolin.Hak persillen. Hak nødderne og rist dem på en pande, til de begynder at dufte.
Rør ingredienserne til dressingen sammen, smag til med sukker, salt og peber. Vend blomkålen til dressingen. Pynt med persille og mandler


onsdag den 6. november 2013

Tomatsuppe med chorizo




Skal det gå rigtig hurtigt, men vil du ikke ende med en købesuppe er tomatsuppe, meget, meget hurtig at tilberede. Her har jeg krydret med salami og soltørrede tomater.

Opskriften er til fire små glas til en miniforret eller 2 store skåle.

1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk sherryeddike
1 dåse flående tomater
1 tsk tørret oregano
40 g marineret peberfrugt i strimler – fås i glas
½ l bouillon gerne Herbamare
½ dl fløde (gerne piske)
25 g krydret salami
2 soltørrede tomater
tilbehør groft brød

Rengør løg og hvidløg og skær dem i små terninger. Sauter løgene i olie og hæld eddike og oregano på. Hæld tomater, peberfrugt og bouillon på og lad det simre i 15 minutter. Hæld fløde på og kog op. Blend suppen og smag til med salt og peber. Skær pølse og tomater i terninger og pynt med dem.

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

tirsdag den 5. november 2013

Alsacisk skinkesalat

Efter en fantastisk efterårsferie i Alsace og omegn bliver jeg nød til at dele denne herlige salat med Jer. I Frankrig bruger man en slags kødpølse til salaten, men den har jeg skiftet ud med en god kogt skinke. Linserne er også min opfindelse og de kan undlades, hvis du ikke skal blive mæt af retten.


TIP: I stedet for Py linser kan man bruge pastaskruer.

 
150 g Py linser
4 dl vand
300 g kogt skinke
100 g Gruyère
2-3 syltede agurker
10 stilke bredbladet persille eller 1 hjertesalat
1 lille rødløg

2 spsk cremefraiche
1 spsk grovkornet sennep
1 spsk lys eddike
2 spsk olie
Salt og peber

Tilbehør Brød

Kog linserne i letsaltet vand efter anvisning på emballagen og afkøl dem. Skær skinken, osten og agurkerne i strimler. Pil bladene af persillen og kasser stilkene. Skær løg i tynde både. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend linser, skinke, ost, agurker, persille og radiser i dressingen. Arranger salaten på et fad og server brød til.

FOTO: Bjørn Jacobsen Ugebladet SØNDAG 

mandag den 4. november 2013

Salat med laks og lune kartofler





Så er salaten ikke kun tilbehør - men hele hovedretten!

TIP: gider du ikke stege laks kan den udskriftes med røget laks.

600 g små kartofler
4 små laksefileter ca. 450 g
1 fennikel
1 rødløg
100 g feldsalat
1 bundt dild
1 glas stenbiderrogn

Dressing
1 spsk citronsaft
1 spsk lys eddike
3-4 spsk olie
2 æggeblomme
Salt og peber

Rengør kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Pil dem. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend kartoflerne i dressingen og læg dem på et serveringsfad. Dup laksen tør og steg den på skindsiden til den er netop gennemstegt. Rengør fennikel og løg og skær begge i tynde strimler. Vask salaten og dup den tør. Arranger laks og grøntsager på kartoflerne. Hak dilden og drys den over salaten. Server rogn og brød til.

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

søndag den 3. november 2013

Citronsirupkager







Vi skal have masser af C-vitaminer for ikke at blive syge i denne kolde, lidt klamme tid. Og skal det være lidt festlige C-vitaminer, kan man jo spise dem i form af kager.
C- vitamin forebygger bl.a. forhøjet niveau at stresshormoner. Vidste du, at hvis du er stresset, kan du ikke komme af med fedtet på maven? – Av det var ikke så godt. Så det eneste der (for mig) er at gøre, er at komme i gang med bage og stresse af på den måde.

100 g smør
2 æg
200 g brun farin
Reven skal af en usprøjtet citron
200 g mel
2 tsk bagepulver
250 g yoghurt

250 g sukker
2 dl l vand
Saft af 1 citron

Tænd ovnen på 200 grader. Smelt smørret. Pisk æg og farin skummende. Hæld smør og citrusskal i. Bland mel og bagepulver sammen og rør det i dejen skiftevis med yoghurten. Fordel dejen i ca. 10 muffinsforme. Bag dem i ca. 30 min.
Kog vand og sukker op. Hæld citronsaft i og lad det simre til det er sirupsagtigt. Hæld siruppen over de varme kager og lad dem trække.


fredag den 1. november 2013

Rullesteg - mere langtidstegning




Rullesteg har være ude af madbilledet i mange år, men takket være italiensk inspiration, er de nu kommet på det danske middagsborde. Og med rette, for det er en herlig ret. Men som med meget andet, skal du være sød ved den, forkæle den med gode krydderurter og give den en rum tid i ovnen. Resultatet er mørt og velsmagende kød, for ikke at tale om de herlige, grøntsager som har ligget og mumset med ved siden af.

1 rullesteg uden fyld
10 stilke persille
2 fed hvidløg
2 tsk citronskal
50 g bacon i tern
salt og peber
fedtstof til stegning
4 gulerødder
2 pastinakker
2 persillerødder
3-5 dl vand

Tænd ovnen på 150 grader.
Hvis kødet er pakket i net, tager du nettet af og lægger kødet på et spækbræt. Rengør og hak persille og hvidløg og fordel det på kødet sammen med citronskal  og bacon. Krydr med salt og peber. Rul kødet sammen, vind bånd om eller læg det tilbage i nettet. Brun kødet i en rummelig gryde. Læg kødet i en bradepande. Rengør grøntsagerne og skær dem i mundrette stykker. Læg dem ved siden af kødet og hæld vand over. Sæt bradepanden i ovnen og steg kødet i ca. 1 time og 45 minutter. Spæd op med vand undervejs. Vrid nettet af og skær i skiver og server kartoffelmos til.