tirsdag den 29. januar 2013

Langtidsstegt grissebasse



Der er ikke så meget at sige, det er langtidsstegning, når det er bedst. 
Væsken kan varieres. Brug øl, rødvin, æblesaft alt efter køleskabets indhold og dine ønsker. Brug også gerne flere grøntsager.
En skank passer ca. til 2-3 personer.

2 svineskanke a 1,5 kg
2 dl hvidvin
Ca. 3 dl vand
5 peberkorn
4 stilke timian
2 tsk salt
2 løg
4-5 gulerødder
1 fennikel 
Tilbehør: kartoffelmos

Tænd ovnen på 150 grader. Dup kødet tørt og brun det enkeltvis i en rummelig gryde. Læg skankene i gryden, hæld vin, vand, krydderier og krydderurter i og varm op. Rengør grøntsagerne og skær dem i mundrette stykker. Kom grøntsager i gryden og stil gryden i ovnen. Læg låg på og lad det simre i ca. 3 timer til kødet er super mørt og kan pilles af benet med en ske!
Spis kartoffelmos og evt spinatsalat til.

mandag den 28. januar 2013

Mere gulerodskærlighed - mere suppe

Jeg har kombineret lidt af det hele i denne skønne suppe. Der er lidt Bali, lidt Indien og lidt Italien i suppen og så har jeg ristet det helt fantastiske Korn an Korn rugbrød- så er der serveret.

1 kg gulerødder
2 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olie
2 tsk karry
1 spsk mørk eddike
1 brik tomatkoncentrat
7½ dl Herbamare bouillon
1 dåse kokosmælk
Salt og peber
Rugbrød og friske koriander

Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Pil og hak løg og hvidløg og sauter dem i olie med karry. Hæld eddike på og tilsæt gulerødderne. Rør lidt rundt og hæld tomat og bouillon i. Kog gulerødderne møre, hæld kokosmælk i og blend suppen. Smag til med salt og peber. Rist brødet og server koriander til.

Lagkagehuset har et rugbrød der hedder 70%, det er nok det, der kommer nærmest på det fantastiske rugbrød fra Kloster Bäckerei her i Flensborg.

lørdag den 26. januar 2013

Uimodståelig rosin- og valnøddekage

Denne kage ser ikke ud af meget, men jeg kan love dig succes, hvis du bager den. Den holder sig rigtig godt, hvis I kan holde jer fra den. Bag den gerne i dag og spis i morgen, det bliver den bedre af.

75 g valnødder
75 g rosiner
175 g blødt smør
300 g sukker gerne blandet lys og mørk rørsukker, brun farin........
2 æg
150 g mel
1 tsk bagepulver
1½ dl yoghurt eller lign
Hak valnødder og rosiner. Pisk smør og sukker sammen og pisk æggene i et ad gangen. Bland mel og bagepulver sammen og bland det i kagen skiftevis med yoghurt. Rør dejen sammen med rosiner og valnødder og hæld den i en smurt springform. Bag kagen i ca. 45 minutter. Lad den afkøle på en rist og opbevar den i en plastikpose til den skal spises.






torsdag den 24. januar 2013

Confit de canard

Min søn på 12 har ikke hørt om stenalderkost og han har ikke behov for detox i januar. Så da han for nylig havde fødselsdag, ville han meget gerne have forie gras og confit de canard! (Hvor får de det fra?).
Og da der er er rigtig mange andelår til overs efter julens salg af bryster og "bryststeg" kan man ofte få dem for en slik.
Andefedt fås på glas i større supermarkeder bl.a. Irma, CITTI og specialbutikker. Når olien har været brugt i retten, kan man fryse resten ned, til næste gang man skal lave confit de canard.
Hvis man ikke orker at tilbered retten, kan den købes på dåse og sammen med kaviar, må det høre til dåsemad i den meget lækre kategori.
Andelårene kan tilberedes og varmes med kartoflerne lige før de skal serveres.

4 andelår
2 skalotteløg
2 spsk salt
1 spsk sukker
2 tsk tørret timian
Ca. 500 g andefedt
Tilbehør
1 kg kartofler
Blandet salat med olie eddike dressing

Tø kødet op og dup det tørt. Hak skalotteløgene og hæld dem i en frysepose med andelår, salt, sukker og timian. Lad det trække i køleskab i 12-24 timer.
Smelt fedtet i en stegegryde. Tør overskydende salt af lårene og læg dem i gryden. Lad det simre i 2-3 timer til kødet er helt mørt. Hvis det er svært at holde fedtet under kogepunktet, kan gryden stilles i ovnen ved ca. 140 grader.
Tænd ovnen på 225 grader. Vask og tør kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og vend dem i andefedt. Bag dem i 20 minutter.
Læg kødet på en rist og sæt det ind i ovnen over kartoflerne. Varm kødet i 8-10 minutter. Tag evt. kartoflerne ud og grill til skindet er sprødt, server med grøn salat og olie eddike dressing.

FOTO: Bjørn Jacobsen til SØNDAG
 


tirsdag den 22. januar 2013

Kærlighed til gulerødder

Denne skønne suppe kræver bare kærlighed til gulerødder og en blender.
Selv i dette vejr kan vi få nyopgravede gulerødder! Det er da fantastisk, men dem der ikke er nyopgravede kan nu også godt bruges.

1 kg gulerødder
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 spsk olie
evt. 1 tsk koriander, spidskommen, chili
2 spsk balsamisk eddike
1 l herbamare bouillon 
ca. ½ dl fløde

Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Pil og hak løg og hvidløg. Sauter løg, hvidløg, eventuelle krydderier og gulerødder i olie. Hæld eddike på og lad det bruse op. Hæld bouillon over og lad det simre til gulerødderne er møre. Blend og smag til med fløde.

fredag den 18. januar 2013

Baba au Rum

Er du til rom, er det den helt rigtige dessert, og her kan du igen få brugt nogen af de skønne tørrede frugter fra julen.
Er du ikke til rom, kan du bruge droppe rommen og så får du baba au sirup avec canelle et vanille........

50 g smør
2 æg
2 spsk sukker
½ tsk salt
125 g hvedemel
2 tsk vaniljesukker
½ tsk bagepulver

3 dl vand
200 g sukker
1 tsk vaniljesukker
12 tørrede frugter
1 kanelstang, 4 kardemommekapsler, 1 stjerneanis
3/4 dl rom

Tænd ovnen på 180 grader. Smelt smørret og afkøl det. Pisk æg og sukker skummende. Hæld smør og salt i. Sigt hvedemel, vanilje og bagepulver i dejen og pisk den sammen. Fordel dejen i 4-6 små bageforme. Bag kagerne i ca. 20 minutter. Lad kagerne afkøle lidt i formen.
Kog vand, sukker og vaniljesukker op til sukkeret er smeltet. Tilsæt de tørrede frugter og krydderier. Kog herefter i ca. 20 minutter. Afkøl lagen og hæld rom i.
Vend kagerne ud i lagen og lad dem trække natten over. 

Billedet er taget af Bjørn Jacobsen til SØNDAG


onsdag den 16. januar 2013

Uhm............Bearnaise


Der skal være absolut stilhed når der bliver rørt bearnaise i vores køkken, min mand mener nemlig, at vores stemmer får bearnaisen til at skille! Det er jeg nu ikke sikker på den gør! Og hvis den skulle skille, kan man samle den hurtigt med lidt koldt vand.

Man kan bruge en bearnaise essens eller man kan lave essensen selv. Her laver vi essensen selv.

1 skalotteløg
1 forårsløg
1 lille gulerod
Estragon
½ dl hvidvinseddike
½ dl hvidvin

Pil og hak løg og forårsløg. Skræl guleroden og skær den i skiver. Pil bladene af estragonen. Kom de to slags løg, gulerødder og estragon stilke i en gryde med eddike og hvidvin og kog op. Kog ind til det halve og si det grønne fra.




200 g smør
4 æggeblommer


Smelt smørret. Pisk essensen i æggeblommerne over meget svag varme. 


Pisk smørret i æggene over svag varme. Smag den
færdige bearnaise til med hakket estragon,
salt og peber.



mandag den 14. januar 2013

Hey så er mad!




Hey - hvad skal vi spise? Spørger min gode kollega Julie Hey. Hun har lavet en fin kogebog med gode hverdagsretter. Julies Heys univers er hverdagens, den vi alle sammen står i mindst 5 dage om ugen. Vi har hverken tid eller lyst til at farte rundt efter eksotiske krydderier, havtorn og standkål for at få noget lækkert til aftensmad. Råvarerne er dem vi i forvejen køber og ideen er, at vi skal prøve noget nyt med de selv samme ingredienser. Her er hverdagen i centrum, der er ikke tænkt det store på pynt og bordopdækning, det handler om at spise godt. Med hjælp fra Julie Hey har det aldrig været nemmere at lave enkel og velsmagende mad, hvor du får variation i madoplevelser og med råvarer du kan hente i Netto. Bogen er illustreret med hverdagsmadsfoto, og Julies gode kommenter. Hør bl.a. hvad hun skriver til kapitlet om kyllingebryst: ”Kylling er danskernes foretrukne råvare inden for kød – og hvem er ikke vild med lår og bryster? Tryl med brysterne i køkkenet og få gang i en fræk opskrift.”


Hey- hvad skal vi spise af Julie Hey er udgivet på Politikens Forlag, den er på 208 sider og koster ca. 250 kr.
 

lørdag den 12. januar 2013

Brug julens tørrede frugter som tilbehør



Ligger der stadig lidt tørrede frugter i skuffen? kan de bruges til dette skønne tilbehør. Passer også godt til et stykke kød. 
Er du på kur spiser du et lille stykke ost og en enkelt marineret frugt.

150 g blandede tørrede frugter f.eks. figner, abrikoser og rosiner
1 dl æblesaft
1 dl hvidvin
5 nelliker
1 spsk korianderfrø
Hæld alle ingredienserne i en gryde. Kog over svag varme til frugterne er bløde og saften er kogt ind til sirup. Server frugterne til osten sammen med rugkiks. 

Billedet er taget af Bjørn Jacobsen til SØNDAG

torsdag den 10. januar 2013

Ugens fisk - som suppe



Det er en herlig weekend ret, der ikke tager timer at lave. Jeg bryder mig generelt ikke om spiritus i mad, syntes hellere det skal serveres til, men der er retter hvor det ikke er til at komme udenom, som denne suppe. Er du voldsomt imod spiritus, af en eller anden grund, kan du bruge en fennikel sammen med de øvrige grøntsager, det giver også en god anis smag.
Det vigtigste du skal være opmærksom på, når du laver din egen fiskesuppe eller fiskefond er, at den ikke koger mere end de anbefalede 20 minutter på benene.

1 kg fiskeben primært fra fladfisk
2 løg
2 gulerødder
Olie til stegning
1 stor dåse ca. 130 g tomatpure
1 dl pernod
½ l hvidvin
Vand

250 g blandet fisk f.eks. rødspættefilet, hellefisk, kammusling
Brød


Hak fiskebenene i mindre stykker. Skær løg og gulerødder i mindre stykker. Varm olie i en stor gryde. Steg benene i 5 minutter ved høj varme. Tilsæt grøntsagerne og tomatpure og steg videre et par minutter. Hæld pastis på og lad det brænde af. Hæld hvidvinene på og lad det koge op. Hæld vand over så det dækker. Kog suppen i 20 minutter. Si fiskeskrog og grøntsager fra og kasser det. Smag suppen til med salt og peber. Hvis den er for vandet, kan den koges ind i ca. 15 minutter.
Ved servering varmes den rå fisk op i lidt af suppen, mens resten af suppen varmes i en anden gryde. Fordel den færdigdampede fisk i 4 tallerkner og hæld resten af den varme suppe over.

Billedet er taget af Bjørn Jacobsen til SØNDAG










onsdag den 9. januar 2013

Et æble om dagen...



De bagte æbler er fyldt med masser af lækre sager fra julen, så har du brug for en lille, lækker dessert eller eftermiddagsspise kan du endelig få bugt med den spidste stump marcipan.

I stedet for pumpernickel kan man bruge mørkt rugbrød.

4 æbler gerne Belle de Boscop
100 g pumpernickel
100 g marcipan
50 g smør
25 g brun farin
2 tsk kanel
1 tsk kardemomme
Evt. 1 spsk mandler til pynt

Tænd ovnen på 200 grader. Skær en ”hat” af æblerne og fjern skroget, uden at skære helt igennem. Det går let med en grapekniv. Skær til gengæld et lille kryds ved blomsten, så skallen ikke springer så let, når æblet bliver bagt. Smuld pumpernickel og bland det med marcipan, smør, farin, kanel og kardemomme. Fordel dejen i æblerne. Sæt æblerne i et ovnfast fad. Hæld lidt æblemost ved, læg æblehatten ved og bag dem i ca. 20 minutter. Der er meget stor forskel på hvor lang tid æblerne skal have i ovnen. Kig til dem efter 15 minutter og se om de er blevet bløde og møre. Pynt med hakkede mandler og ”æblehat” og server æblerne lune.

tirsdag den 8. januar 2013

Tænk det søde ind i dine måltider


Husk at tænke det søde ind i dine måltider, hvis du er på skrump, ellers risikere du at falde i slikskålen med et brag. Ingredienser som gulerødder, tørrede tomater, tørrede frugter, æblesaft og artiskok giver god sødme til hovedretten og dulmer sukkertrangen.

1 kylling
250 g små løg
En smule fedtstof til stegning
50 g tørrede tomater 
4 stilke frisk timian
3 dl ælesaft eller cider
ca.2 dl bouillon
Salt og peber

1 dåse artiskokhjerter
50 g grønne oliven

Tilbehør kartofler


Tænd ovnen på 180 grader. Del kyllingen i ca. 8 stykker. Pil løgene. Brun kyllingestykkerne i en gryde, tag kødet op og brun løgene. Læg kødet ned i gryden igen med tomater og krydr med timian, salt og peber. Hæld æblesaft og bouillon over og varm op til kogepunktet. Stil gryden i ovnen. Lad det simre færdigt i ca. 45 minutter. Dræn artiskokhjerterne og del dem i kvarte. Vend artiskokkerne i retten sammen med oliven. Server kartofler til.


Billedet er taget af Bjørn Jacobsen til SØNDAG

søndag den 6. januar 2013

Kylling med rødder

Så er hverdagen over os, og vi skal igen til at tænke på, hvordan vi fordeler den begrænsede mængde kalorier januar tillader på dagens måltider.

Jeg er ikke den store tilhænger af slankekure, men det der er kommet på mellem jul og nytår, forsvinder altså lidt hurtigere end det der kommer mellem nytår og jul. Med andre ord, hvis du tager dig bare det mindste sammen de næste par uger, har du bestemt, "mistet" det du vandt af ekstra kilo i julen. 

Læg sundt ud om morgenen. En skål med yoghurt med et par spsk mysli, en skive rugbrød og et æg eller en skål havregrød med kanelsukker er gode morgenmåltider, der mætter godt.
Frokosten må meget gerne være en grøntsagssuppe (uden fløde), rugbrød med skinke eller mættende salat af kål eller rodfrugter.
Hvis du spiser det samme til aftensmad som du plejer, blot en fjerde- eller femtedel mindre og SÅ HOLDER DIG FRA ALKOHOL, så er du lettere til februar. 
Spiser du mange kager, lyst brød og slik, kunne du skære blot en lille smule ned her - du har måske fået nok i julen, hvis du tænker over det? Jeg har i hvert tilfælde. 



Kogt kylling i rødder, dild og hvide bønner

Dejlig ret der kombinerer den fine smag af rodfrugter og dild. I stedet for bønner kan man selvfølgelig servere kogte kartofler til.
Der er mad til to dage i denne kylling.



1 kylling eller hane

400 g selleri

400 g persillerod

400 g gulerod
2 porrer

2 stilke timian

1 stort bundt dild

1 dåse hvide bønner



Tør kyllingen af og fjern overskydende fedt. Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre mundrette stykker. Læg kyllingen i en gryde sammen med halvdelen af grøntsager og timian. Hæld vand over så det netop dækker. Kog op og skru ned for varmen. Lad kyllingen simre i ca. 1 time, eller til låret løsner sig let fra skroget. Tag kyllingen op, pil kødet af og kasser skindet. Tag halvdelen af kødet fra til denne ret og brug resten i morgen. Hæld ca. 4 dl suppe og de fleste udkogte grøntsager i en gryde og blend dem til sovs. Hæld resten af grøntsagerne i sovsen og lad det simre i ca. 10 minutter til grøntsagerne er møre, men har bid. Smag til med salt og peber. Hak dilden g dræn bønnerne og hæld det i retten sammen med kyllingekødet. Server straks med brød til.

Billedet er taget af Bjørn Jacobsen til SØNDAG