Louises køkken slår dørene op for et spis-sammen-arrangement. Vi laver mad og dækker op. Du skal blot tilmelde dig og medbringe dit gode humør og snakkelyst.
SYDSLESVIG SPISER SAMMEN TORSDAG
DEN 13. JUNI
Tid: Kl. 18.00-ca.20.00
Hvem: Alle er velkommen
Hvor: Stuhrsallee 17, 24937 Flensborg,
1. sal eller i gården
Pris: 5 € pr. person
Du får: Vi spiser to retter
Din indsats: Vi hjælper hinanden med at få
maden på bordet og rydder derefter op sammen. Hvis tiden og stemningen er til
det, vil vi tale om et aktuelt emne
Tilmelding: Ring 0461-56446, el. skriv en sms
til 0045-23371433, el. skriv en mail til louise-oersted@foni.netVi håber at kunne skabe en god stemning og måske få en snak om, hvad det bedste er ved Sydslesvig, når vi åbner vores hjem torsdag den 13. juni |
Kom og
spis med i Louises Køkken torsdag den 13. juni fra 18.-20. Jeg vil
tilberede to retter, dække op i vores stuer, eller i gården hvis vejret
tillader det, og byde velkommen til to-tre timers samvær og snak. Du skal være
velkommen, hvis du gerne vil møde nye mennesker, tale om et aktuelt emne, se
hvordan vi bor, eller bare gerne vil slippe for at lave mad torsdag aften. Og
du skal være velkommen, om du kommer alene eller tager hele familien og dine
naboer med.
Der er
masser af arrangementer i Sydslesvig, hvor der bliver dækket op til kaffebord,
brunch, morgenmad, spagettigudstjenester og middagsarrangementer. Hvor
deltagerne hører på kloge hoveder og taler om aktuelle emner. Flensborg Avis
bringer ofte billeder af unge og ældre, mænd og kvinder, der spiser sammen, og
det ser ud til, at de hygger sig og har nogen gode øjeblikke sammen. Og er det
ikke de gode øjeblikke, vi skal have flere af i Sydslesvig?
I efteråret 2018 inviterede fire Coop-butikker til en
"samtalemenu" midt i butikken. Butikkerne havde dækket op i
åbningstiden til fællesskab og samtale om et emne, som optog lokalområdet,
eksempelvis ”hvordan man får vi mere liv i midtbyen?” Maden blev sat midt
på bordet til deling, hvorefter fællesskabet tog over og snakken gik. Sådanne
arrangementer blev gentaget her i midten af maj over hele Danmark under mottoet
”Danmark taler sammen”.
Konceptet er udtænkt af Jane Sandberg, der er
museumsdirektør ved ENIGMA-Museum for post- tele og kommunikation, og vi har
talt med hende om, hvad måltidet kan gøre for fællesskabet, hvordan man
afholder en middag, hvor folk ikke kender hinanden, og ikke mindst hvordan vi
får folk til at deltage.
Hvad er det gode ved at spise
sammen?
Der
sker noget magisk, når der kommer mad på et bord. Samtalen glider nemmere, og
forskelligheder bliver mindre. Måske fordi vi slapper mere af over et godt
måltid mad – måske fordi det faktum, at vi alle skal spise gør, at vi – trods
forskelle – finder sammen over maden. Og så er det godt for appetitten at spise
sammen med andre. Det ved vi fra forskning, særlig i ældre medborgeres
spisevaner. Endelig er der det sociale aspekt: vi sidder længere ved bordet,
når måltidet indtages med andre.
Hvad gør fællesskabet ved maden?
Jeg
tror, vi nyder maden på en anden måde, når den indtages i et fællesskab. Vi
observerer hinandens reaktioner, får måske lyst til at smage på noget, vi ikke
tidligere har smagt, fordi der er nogle ved bordet, som spiser det. Så er
fællesskab omkring mad en fin måde at få børn til at socialisere med andre
generationer på, og endelig kan madfællesskab også være en måde at åbne blikket
for andre kulturer end ens egen.
Hvad skal man være opmærksom på, når man arrangerer en sammenkomst, hvor gæsterne måske ikke kender hinanden?
Det
gode og tydelige værtskab. Det er supervigtigt, at der er en som byder
velkommen, siger lidt om, hvordan måltidet forløber og således sætter rammen
for arrangementet. Det er også en god ide at foreslå et par spørgsmål, som man
kan stille til hinanden, så der kommer hul på samtalelysten. Mange er vant til
at spørge ”hvad laver du?” som i ”hvad er dit arbejde?”. Det er et spørgsmål
som ofte lukker mere end det åbner. Spørg i stedet ”Hvad drømmer du om?” eller
”Hvad optager dig lige nu?”. Endelig skal man som vært huske at lukke
arrangementet godt ned. Slå på glasset og sig ”Om 15 min. skal vi til at
slutte. Det ville være dejligt, om I gad at hjælpe med at samle tallerknerne
ind…” etc. Så ved alle, hvad der forventes, og så bruger man som gæst ikke
energi på at overveje, om man nu gør, hvad der forventes.
Er der særlige krav til
gæsterne/ deltagerne?
Åbenhed.
Nysgerrighed og lyst til at møde nye mennesker – også selvom de måtte vise sig
at være meget forskellige fra dig selv.
Er der særlige krav til måltidet?
Ja!
Sørg for at lave noget mad som ikke ekskluderer. Lad være med at lave noget
mad, som du ved, at nogle mennesker afstår fra at spise af religiøse årsager.
Min erfaring er, at de eneste råvarer vi kan være helt sikre på, at de fleste
kan være med på, er grøntsager. Så hvorfor ikke lave vegetarmad? Server ALTID
på fade og ikke tallerkenservering. Mad på fade deler man. Det er også en måde
at få samtalen i gang.
Hvordan får vi dem med, der
normalt ikke har tid til at komme til de her arrangementer. Jeg tænker, både på
småbørnsfamilier der har travlt, og dem der sidder alene?
Vi
sørger for at invitere dem og ved invitationen gøre opmærksom på arrangementets
karakter og forventninger. Mange kan vælge fællesspisninger fra, bare fordi de
ikke ved, hvad der forventes af en gæst. Sørg for at få lavet opslag de steder,
hvor målgrupperne befinder sig. Udnævn nogle ambassadører hvis rolle det er at
sørge for, at invitationen kommer ud de rigtige steder. Hvis I ønsker at få
småbørnsfamilier med, så henvend jer gennem børnehaven etc. og gør det klart,
hvad det kræver at være med, meget ofte ikke andet end at komme med et åbent
sind. Forklar at fællesspisningen er et alternativ til at spise hjemme, hvor
børnene kan lege, og de voksne kan tale med andre voksne. Hvis det er mennesker
der bor alene, som I gerne vil aktivere, så smid en seddel ind ad brevsprækken
– måske fra en nabo, som man er lidt bekendt med i forvejen. Få den lokale avis
til at skrive om arrangementet, og få i artiklen forklaret, at fællesspisning
er for alle, og ideen er, at vi mødes på tværs af alder, kultur, politisk
overbevisning etc.
Har du et forslag til, hvilket
emne vi skal tale om til vores middagsselskab?
Fællesskaber.
Hvorfor er de vigtige, og hvordan skaber vi vores lokalt forankrede fællesskaber.
Jeg er
ikke sikker på, at jeg kan leve op til alle Jane Sandbergs ideer torsdag den 13. juni, men sammen kan vi prøve. På gensyn.
Fotos: Gertrud Sabroe Termansen til Flensborg Avis