Jeg støvsuger.
Har du da tabt noget?
Nej, jeg gør rent.
Har du ikke rengøringshjælp?
Sørger hun efterfulgt af en masse grinende emojis.
Nej, det har jeg desværre
ikke.
Min første rengøringsdame skælder
ud over de gamle, løse tæpper vi har liggende på gulvet, alt det nips der
fylder vindueskarmene op, de hundrede- eller nærmere tusindevis af støvede
bøger i reolerne, og billeder på væggen der hænger skævt, når hun støver af.
Der går en rum tid med hende, men så får hun udbetalt en pension og rejser til væk.
De næste to er søstre, og de har meget at tale om. I løbet af de timer de er
hos os, når de at ryge en hel pakke smøger på terrassen og drikke to
termokander kaffe. De når også at spraye kunstigt lavendelvand på samtlige
tekstiler og sige, at jeg må lære min mand at rydde op på sit kontor. Efter et
par år, får de nok af os.
Vi leder længe efter nogen,
der kan hjælpe os, men det lykkedes ikke, så vi har ikke haft rengøringshjælp i
mange år.
Nu er det, min husbond og jeg der gør rent. Det er helt fast. Hver
torsdag fra klokken 7.45-10.15 får hele huset en tur. Det er delt op. Min mand
tager badeværelser og køkken, og jeg tager soveværelse, gangområder og stuer.
Børnene tager deres egne værelser –på et andet tidspunkt.
Det fungerer perfekt,
og så får jeg også sorteret ud i de gamle tæpper, nipset i vindueskarmen, bøger
og malerier, og min mand får ryddet op på sit kontor.
Kyllingeretten i dag er lavet
i en enkelt gryde, så der ikke er for meget der sviner i køkkenet den dag, der
er så skinnende skønt og rent.
Retten er en slags suppe med
masser af fyld, så man skal både bruge ske, kniv og gaffel.
Kylling med artiskokker og mozzarella
1 hel kylling
1 løg
2 fed hvidløg
olie til stegning
2 spsk mørk balcamicoeddike
1 dåse hakkede, flåede
tomater
½ l vand
1 lille chili
2 tsk sukker
Salt, peber
1 tsk oregano
1 tsk timian
2 dåser hvide bønner 500 g
drænet vægt
200 g artiskokhjerter
1 stor kugle mozzarella
Friske krydderurter og røde
peberkorn til pynt
Skær kyllingen i mindre
stykker. Pil og hak løg og hvidløg. Sauter løgene i olie. Læg kyllingestykkerne
i gryden og brun dem. Hæld eddike over og lad det bruse op. Hæld flåede
tomater, vand, chili, sukker oregano, timian over og krydr med salt og peber.
Kog op og skru ned. Lad det simre i 35 minutter. Hæld drænede bønner og
artiskokhjerter i og varm igennem. Skær mozzarella i skiver og læg det på retten.
Pynt med friske krydderurter og røde peberkorn og spis straks.
Tekst og opskrift har været bragt i Kristelig Dagblad