søndag den 29. januar 2012

Rundt om rødbeden

Rødbeden er rig på jern, calcium og C-vitamin og fattig på fedt hvilket gør den attraktiv i enhver kostplan. Rødbedens karakteristiske farve bliver brugt til at farve andre madvarer med så næste gang du møder E-nummer 162 kan du glæde dig over at det er oprenset rødbedesaft.
Mangler der lidt farver på tallerkenen her i vintermånederne kan du lade dig inspirere af en af de nedenstående op skrifter på rødbedesalater.
Vær opmærksom på at dagen efter man har spist rødbede kan man tisse rødt.

Linsesalat med rødbeder
Skyl 2 dl grønne linser og kog dem i vand med 1 tsk bouillon i 25 minutter til de er møre og stadigvæk har bid. Hæld dem i en sigte, hæld evt. koldt vand over og lad dem køle af. Skræl 300 g rødbeder og skær dem og 1 rødløg i små tern. Hak 1 bundt koriander. Bland en dressing sammen af ½ dl olie, saften af 1 citron og smag til med salt og peber. Bland de afkølede linser, rødbeder og koriander sammen og hæld dressingen over.

Klassisk rødbedesalat
600 g rødbeder møre i ca. 45 minutter. Skrub skindet af under rindende koldt vand og skær dem i tern. Skær 3 stængler bladselleri i tynde skiver. Skær 1 mutzoæble i tern. Rist 50 g valnødder på en tør pande. Bland en dressing 2 spsk olivenolie, 2 spsk mørk balsamico, 2 tsk honning og smag til med salt og peber. Vend grøntsager, frugt og nødder i dressingen. Pynt med toppen af sellerien.

fredag den 27. januar 2012

Få tømt skabene

Har du stadig nogen af julens lækkerier stående, er det på tide at få dem brugt. 

Småkager
75 g blødt smør
100 g rørsukker
1 tsk vanillesukker
1 æg
4 dadler
50 g marcipan
30 g mandelsplitter

Tænd ovnen på 220 grader. Pisk smør, sukker og vanillesukker sammen. Pisk ægget i. Skær dadler og marcipan i små terninger og bland dem i dejen med mandlerne. Sæt dejen i ca. 20 toppe på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 9 minutter.


Rødkål med kirsebær
Fik I ikke spist alt kirsebærsovsen? så brug den her.


2 dl kirsebærsovs eller kirsebær i lage
1 spsk eddike
½ rødkål
2 æbler
10 mandler
Salt og peber
Hæld kirsebær og eddike i en skål. Skær kålen i tynde skiver. Skær æblet i både. Vend kål og æble i kirsebærrene. Hak mandlerne og rist dem på en tør pande til de tager farve. Hæld dem over salaten. Smag til med eddike, salt og peber.


Boller med julens rester

50 g nødder
100 g svesker
25 g gær
1 dl lun letmælk
2 dl yoghurt
1 tsk salt
50 g havregryn
Ca. 275 g mel
Hak nødder og svesker groft. Rør gæren ud i mælken. Rør yoghurt i, sammen med nødder og svesker, salt og havregryn. Ælt mel i til dejen er smidig og slipper bordet. Lad den hæve i 45 minutter. Form dejen til ca. 20 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve i yderligere 30 minutter. Bag bollerne i 20 minutter ved 200 grader. Afkøl dem på en rist. De er gode nybagte og skønne ristede.

torsdag den 26. januar 2012

Porre-kartoffelsuppe

Ved du stadig ikke hvad du skal have at spise i aften? Så lav en skønno porrekartoffelsuppe. Den er færdig en halv time. Spis ristet rugbrød til.


1 kg kartofler
2 porrer
Olie til stegning
2 sardeller
7½ dl bouillon eller suppe
75 g blød gedeost
salt, peber

Rengør kartofler og porrer og skær dem i tern. Sauter porre til de bliver blanke, tilsæt kartofler og sardeller og sauter et par minutter. Hæld bouillon på og lad det småkoge i 20 minutter. Blend med blød gedeost og smag til med salt og peber.

onsdag den 18. januar 2012

Hvad for en gryderet er du til?

De fleste af os farter rundt, og begynder først på aftensmanden lidt efter vi er blevet sultne. Derfor er det en god ide en gang imellem at lave nogle retter, der skal simre hele dagen. Så er der ikke stress lige inden man skal spise, da maden passer sig selv, og kan spises når man er klar. Man får endvidere brugt nogle andre kød-udskæringer, grøntsager og krydderier end man plejer for eksempel oksehaler, porrer og paprika. En anden vigtig pointe er også, at man dagen igennem går i en skøn duft af mad. Sidst men ikke mindst, er der ofte er rester til dagen, efter hvor det så smager ekstra godt.

Den langsomme gryde
4 skiver ossobuco cirka 3 cm tykke
2 spsk mel blandet med 1 tsk paprika, ½ tsk tørret chili, 1 tsk salt
2 spsk olie
2 løg
3 fed hvidløg
200 ml rødvin
200 ml tomatpuré
bouillon
Salt og peber
Klip eller skær i kanten af kødet, så det ikke krøller sig sammen. Vend kødet i mel og krydderier. Pil og hak løg og hvidløg. Varm fedtstoffet i en gryde og svits løg og hvidløg. Tilsæt kødet og brun det. Hæld rødvin over og spæd op med bouillon, så det netop dækker. Lad retten simre i 2½-3 timer og smag til med salt og peber. Server kartoffelmos til.

Den hurtige gryde
Ris til 4 personer
2 løg
3 æbler
4 gulerødder
Olie til stegning
2 tsk karry
500 g skinkegullasch i tern
1 spsk mel
2 spsk kokosmel
400 ml bouillon
2 spsk fløde
Pynt med persille
Kog risene efter anvisningen på emballagen. Pil løgene og skær dem i både. Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset. Skær dem ligeledes i både. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Varm olien i en gryde. Tilsæt karry og kød og svits det. Hæld mel og kokosmel på og vend det rundt. Tilsæt grøntsagerne sammen med bouillonen. Varm retten igennem i ca. 10 minutter. Hæld fløden i og smag til med salt og peber. Pynt med persille og server en grønkålssalat til.

søndag den 15. januar 2012

Masser af frugter i januar

Det kolde klima gør det muligt at dyrke udsøgte frugter i Danmark. Der er her tale om frugter der giver fylde, mæthed og fibre. De er brune, gule, røde, sorte og hvide og de vælter op ad jorden. Lad mig blot nævne nogle få af dem: jordskokker, pastinakker og persillerødder alle sammen kendt som RODFRUGTER.
Vi skal spise de lokale varer, når de er gode og det er rodfrugterne nu. I Danmark kan vi få nyopgravede gulerødder nu her i februar og de ER nyopgravede. De bliver stående i jorden overdækket med måtter og så bliver de gravet op, når der er brug for dem.
Det burde være forbudt at spise peberfrugt, agurk og tomat i vintermånederne, for der er ingen grund til det! Der er jo en grund til at vi griller peberfrugter om sommeren og ikke selleri, og det har noget med sæsonen at gøre!
Nå, ikke flere sure opstød så hellere inspiration til hvordan vi kan bruge nogen af de sunde frugter i vores hverdags retter.

Rodfritter

Når grøntsagerne bliver serveres som fritter, bliver der spist mange flere af dem. Så lav bare rigeligt.

1 kg kartofler
2 persillerødder
2 pastinakker
3 gulerødder
3 spsk olie
Salt og peber
Saft og skal af 1 citron


Tænd ovnen på 220 grader. Skræl kartofler, persillerødder, pastinakker og gulerødder og skær dem i tynde stave, som til pommes fritter. Læg dem i en skål og vend dem i olie, salt og peber. Læg dem spredt ud på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 30 minutter eller til de har fået farve. Vend dem rundt i løbet af bagetiden. Riv og pres citronen. Vend de varme grøntsager i citronskal og -saft og server straks. 


Råkost
Til dressingen er det valgfrit om man bruger mager eller fed tughurt. Det er klart at der er en forskel i smagen. Men det kan være hensigtsmæssigt en gang imellem at tage den fedtfattige udgave.

300 g selleri
300 g persillerod
1 madæble
Persille
2 dl yoghurt
Salt, peber, sukker og eddike
Skræl selleri og persillerod og skær dem i tynde strimler. Vask æblet og skær ligeledes i strimler. Hak persillen. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt, peber, sukker og lidt eddike. Vend selleri, persillerod, æble og persille i dressingen.

Tip
Er man nybegynder ud i rodfrugter, er det en god ide at købe en ”suppeblanding”. Her får man et lille stykke selleri, en persillerod, en gulerod og som regel også lidt persille. Herudaf kan man selvfølgelig tilberede en dejlig suppe, men man kan også bruge grøntsagerne til lidt råkost eller dampe dem som tilbehør.

tirsdag den 10. januar 2012

Går du en lettere tid i møde?




Hører du til en af de hundrede tusindvis af danskere, der har lavet (eller burde have lavet) et nytårsforsæt, om at skal tabe sig? så er det bedste råd, der kan gives at spise og drikke mindre, end du gør nu.
Du kan tælle alle de point du vil, drikke en masse pulvershakes, tage en mængde dyre kosttilskud eller gå til møder. Det eneste der hjælper, er at spise mindre. Er du ikke forberedt på det og på den ændring, det vil betyde for din kost, skal du ikke gå på slankekur.

Alt med måde
Nu handler livet jo om, at det skal leves, så lav derfor små ændringer hver uge/måned og vend dig til tanken. Spis én grøntsag mere end du gør nu. Så er sandsynligheden for at du spiser mindre pasta og hvidt brød større. Skift saft ud med vand i hverdagen. Køb én pose chips i stedet for det gode tilbud for to. Køb slik i mindre portioner evt. hos kiosken eller slikmutter. Tilbud er godt, men det er altså billigere ikke at købe noget!

Kålsuppe

Retter der tager lang tid at spise, er super gode for dem, der er på vej ind til en sundere livsstil. Maven når nemlig at registrere, at vi mætte, og derfor overspiser vi ikke. Suppe et godt valg, hvis man vel at mærke spiser den med ske.

Denne her suppe kan man rolig spise sig mæt i, da den indeholder få kalorier.

100 g grønkål

2 gulerødder

250 g hvidkål

1 l bouillon
evt. et li

Tilbehør boller bagt med fuldkornsmel og grove kerner

Rengør grønkålen, skær stokken af og hak den fint. Skræl gulerødderne og skær dem i små stykker. Rengør hvidkålen og skær det ligeledes i tynde strimler. Hæld det hele i en stor gryde med bouillon og kog det mørt. Blend suppen og smag til med salt og peber. Varm suppen igennem igen og pynt evt. med lidt kogte kerne og et stykke stærk pølse.