I dag kommer de nye kostråd, hvor der er
stort fokus på, at vi skal spise mindre kød. Anbefalingen er, at vi max spiser
350 g kød om ugen. Lige nu spiser vi i gennemsnit 1050 g om ugen. Så der skal
virkelig tænkes nyt. Vil du ændre noget?
Dagens ret er lasagne til 8 personer, hvor der er brugt 400 g hakket oksekød og 150 g røde linser til kødsovsen. Herved sparer vi kød, men går ikke ned på den gode smag. Lasagnen kan sagtens tilberedes uden kød, men med flere linser, auberginer og evt. champignon.
Lasagne er alle børnefamiliers favorit og hvis jeg må være ærlig: kokkens mareridt. Der skal så mange gryder i brug til en lasagne, så det gælder om at tilberede en kæmpeportion, når du endelig er i gang. Og så smager det hele meget bedre, hvis du tilbereder retten, dagen før den skal spises.
Lasagne
Til ca. 8 personer
Tilberedning: 1 ½ time inkl. bagning
1 stort løg
3 fed hvidløg
olie til stegning
1 spsk oregano
3 spsk tomatpure
400 g hakket oksekød
4 gulerødder
1 ½ dl rødvin
2 dåser flåede tomater
3 dl vand
150 g røde linser
2 spsk sukker
salt, peber
1 kg frossen spinat
20 g smør
1 ½ spsk mel
½ l mælk
evt. 1 dl fløde
200 g mascarpone
muskatnød
salt, peber
75-100 g parmesan
500 g lasagneplader
Pil og hak løg og hvidløg. Varm olien op og sauter løgene i olien et par minutter inden du tilsætter hvidløg. Tilsæt oregano og tomatpure sammen med det hakkede oksekød. Brun det i ca. 5 minutter. Skræl og riv gulerødderne. Hæld rødvin over kodet og lad det bruse op. Tilsæt gulerødder, flåede tomater, røde linser og vand. Kog op og lad det herefter simre i minimum 30 minutter, gerne længere. Smag sovsen til med sukker, salt og peber.
Tø spinaten op. Det kan gøres i en gryde med låg over middel varme. Når spinaten er ved at være tøet op, fjernes låget, så vandet kan fordampe.
Varm mælken op i en gryde over svagt varme. Smelt smørret i en anden gryde over middel varme. Pisk mel i smørret til det samler sig til en melbolle. Pisk varm mælk i smørbollen. Lidt af gangen til saucen dannes. Rør fløde og mascarpone i. Smag til med revet muskatnød, salt og peber
For at undgå, at den lyse sovs
klumper varmer jeg mælken op inden den bliver hældt i melbollen.
Riv parmesanen fint.
Tænd ovnen på 180 grader.
Læg kødsovs, lasagneplader, spinat, mælkesovs og parmesan
lagvis i 2-3 mindre ovnfaste fade. Afslut med mælkesovs og parmesan. Hvis du
ikke spiser lasagnen samme dag, skal den på køl eller i fryseren, når den er afkølet,
Bag lasagnen i ca. 30 minutter. Kontroller med en skarp kniv, om lasagnen er varm i midten. Hvis ikke må den have 10 minutter mere, evt. dækket med stanniol.