torsdag den 7. januar 2021

La, la, la, lasagne og de nye kostråd

I dag kommer de nye kostråd, hvor der er stort fokus på, at vi skal spise mindre kød. Anbefalingen er, at vi max spiser 350 g kød om ugen. Lige nu spiser vi i gennemsnit 1050 g om ugen. Så der skal virkelig tænkes nyt. Vil du ændre noget?

Dagens ret er lasagne til 8 personer, hvor der er brugt 400 g hakket oksekød og 150 g røde linser til kødsovsen. Herved sparer vi kød, men går ikke ned på den gode smag. Lasagnen kan sagtens tilberedes uden kød, men med flere linser, auberginer og evt. champignon.

Lasagne er alle børnefamiliers favorit og hvis jeg må være ærlig: kokkens mareridt. Der skal så mange gryder i brug til en lasagne, så det gælder om at tilberede en kæmpeportion, når du endelig er i gang. Og så smager det hele meget bedre, hvis du tilbereder retten, dagen før den skal spises.

 

Lasagne

Til ca. 8 personer

Tilberedning: 1 ½ time inkl. bagning

 

1 stort løg

3 fed hvidløg

olie til stegning

1 spsk oregano

3 spsk tomatpure

400 g hakket oksekød

4 gulerødder

1 ½ dl rødvin

2 dåser flåede tomater

3 dl vand

150 g røde linser

2 spsk sukker

salt, peber

 

1 kg frossen spinat

 

20 g smør

1 ½ spsk mel

½ l mælk

evt. 1 dl fløde

200 g mascarpone

muskatnød

salt, peber

 

 75-100 g parmesan 

500 g lasagneplader

 

Pil og hak løg og hvidløg. Varm olien op og sauter løgene i olien et par minutter inden du tilsætter hvidløg. Tilsæt oregano og tomatpure sammen med det hakkede oksekød. Brun det i ca. 5 minutter. Skræl og riv gulerødderne. Hæld rødvin over kodet og lad det bruse op. Tilsæt gulerødder, flåede tomater, røde linser og vand. Kog op og lad det herefter simre i minimum 30 minutter, gerne længere. Smag sovsen til med sukker, salt og peber.

Tø spinaten op. Det kan gøres i en gryde med låg over middel varme. Når spinaten er ved at være tøet op, fjernes låget, så vandet kan fordampe.

Varm mælken op i en gryde over svagt varme. Smelt smørret i en anden gryde over middel varme. Pisk mel i smørret til det samler sig til en melbolle. Pisk varm mælk i smørbollen. Lidt af gangen til saucen dannes.  Rør fløde og mascarpone i. Smag til med revet muskatnød, salt og peber

For at undgå, at den lyse sovs klumper varmer jeg mælken op inden den bliver hældt i melbollen.

Riv parmesanen fint.

Tænd ovnen på 180 grader.

Læg kødsovs, lasagneplader, spinat, mælkesovs og parmesan lagvis i 2-3 mindre ovnfaste fade. Afslut med mælkesovs og parmesan. Hvis du ikke spiser lasagnen samme dag, skal den på køl eller i fryseren, når den er afkølet,

Bag lasagnen i ca. 30 minutter. Kontroller med en skarp kniv, om lasagnen er varm i midten. Hvis ikke må den have 10 minutter mere, evt. dækket med stanniol.

 


 

 



onsdag den 6. januar 2021

Smider du stadig mad ud?

Det er vanvittigt, at vi slæber mad hjem fra supermarkedet, pakker det ud og lægger det ind i køleskabet og ned i skufferne, venter en uges tid og så smider en del af det ud.

 

I mange år har jeg måtte dykke dybt i pungen efter penge i januar måned. Sådan er det ikke i år.


Jeg har fin økonomi, selvom jeg ikke har noget job lige nu. Men det har også været svært at komme af med pengene i 2020. 

Er der så nogen grund til, at vi igen har fokus på madspild, og det vi sparer ved at undgå at smide mad ud? Ja det er der, for det er ikke kun mad som vi smider ud, det er også emballage, spild af unødig transport, produktion og så er madspild den tredje største CO2- synder. Ubrugte madvarer er skyld i 3,3 milliarder ton CO2-udledning hvert år.

Som udgangspunkt er det også vanvittigt, at vi slæber mad hjem fra supermarkedet, pakker det ud, lægger det ind i køleskabet og ned i skufferne, venter en uges tid og så smider en stor del ud. 

Du vil sikkert, lige som jeg, sige, at du ikke smider særlig meget mad ud. Men det gør vi desværre. Især middagsrester, friske grøntsager, brød og mælkeprodukter ryger direkte i bio-spanden. 

 

Og du kender de gode råd-

Spis middagsresterne til frokost dagen efter

Brug alle former for grønsager i supper og gryderetter- hvis man kan bruge spinat i en sammenkogt ret, kan man også bruge icebergsalat

Skær rug- og franskbrød i terninger og frys dem ned eller blød brødet op og brug det i din næste dej

Hæld mælkeprodukter i gryderetter, supper, kage- og brøddej

 

Hvis du siger, at det gør du allerede, har jeg lige en ret til dig, der er lavet at de blade der sidder rundt om blomkålen samt blomkålsstokken, for dem plejer du da at smide ud ik?

 

 

Blomkålssuppe


1 stor portion eller 2-3 mindre

25 minutter

 

Blomkålsblade- og stok

Vand

1-2 spsk grønsagsbouillon

3 spsk piskefløde

salt, peber

Pynt evt. med persille

Brød som tilbehør

 

Skyl blade og stokke og skær dem i mindre stykker.

Hæld dem i en gryde og dæk med vand.

Kog op og tilsæt bouillon.

Kog til blomkålen er mør, det tager ca. 10 minutter.

Blend den varme suppe med fløde og smag til med salt og peber.

Varm igennem og server suppen.

Pynt evt. med persille og spis brød til.