fredag den 30. august 2013

Pizza

Hvem har fået lov til at bestemme aftenens middag? Og står den på pizza? Så glem alt om tomatsovs og tommetyk ost. Og glem så også lige alt om at købe en dej. Det tager 5 minutter at ælte denne her sammen og så MÅ der være nogen der kan rulle den ud sammen med dig. Det smager bedre når man har være med til at lave maden selv. Ikke flere løftede pegefingre herfra- god weekend.


50 g gær
½ l vand
1 tsk salt
1 pakke surdej – fås i specialbutikker og større supermarkeder – kan undlades
300 g italiensk mel Tipo 000
500 g hvedemel

Opløs gæren i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, salt, surdej og italiensk mel og rør det sammen. Ælt hvedemel i til dejen føles smidig og slipper bordet. Lad den hæve overdækket i ½ time. Ælt dejen igennem og form den til 10-15 boller. Lad dem hæve yderligere ½ time ved stuetemperatur. Rul dem ud til små pizzaer. Fordel fyldet på pizzaerne og bag dem på grillen til de er sprøde.

Gorgonzola og pærer

2 pærer
Olivenolie
100 g gorgonzola
3 stilke salvie
75 g Parmaskinke

Skær pærerne i tynde skiver. Rul dejen ud og pensl med olie. Fordel pærerne på dejen, bræk gorgonzola i mindre stykker og pynt med salvie. Bag pizzaen til den er sprød og osten er smeltet. Server den friskbagte pizza med parmaskinke.

Tomater

Olivenolie til pensling
3-4 friske tomater
150 g bøffelmozzarella
50 g parmesan
Frisk basilikum

Rul dejen ud og pensl med olie. Skær tomaterne i tynde skiver. Fordel tomater, mozzarella og parmesan på dejen. Bag pizzaen til osten er smeltet og bunden er lysebrun og gennembagt. Pynt med basilikum.

torsdag den 29. august 2013

Den dansk-franske alliance


De modne, franske abrikoser og de danske bær mødes i denne skønne alliance.

100 g abrikoser
500 g blandede bær f.eks. ribs, solbær, hindbær
200 g sukker

Rengør frugter og bær. Halver abrikoserne, fjern stenen og skær dem i kvarte. Rib ribs og solbær. Hæld alle frugter og bær i en gryde, hæld sukker over og lad det stå til sukkeret er smeltet. Kog langsomt på og lad det herefter simre til frugterne er møre. Tag frugterne op i et rengjort glas med en hulske. Kog lagen ind til den er sirupsagtig. Hæld lagen over bærerne. Luk glasset og opbevar det på køl.

FOTO: Bjørn Jacobsen til  SØNDAG

onsdag den 28. august 2013

Druknede brombær

Så kan det være, at man kan få nogen med ud og plukke brombær, når der kommer sådan en bowle ud af det.



400 g brombær
200 g lys rørsukker
4 dl vodka

Skyl brombærrene hvis der er nødvendigt. Nip stilken af og læg dem i et stort glas med sukker. Hæld vodka over og lad det trække i mindst 1 uge. Fyld gerne op med flere bær og mere spiritus. Hæld evt. den færdige likør på fine, rengjorte flasker. 

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

mandag den 26. august 2013

Syltede hyben


Lad os mødes ude ved buskene og plukke de fantastiske hyben. Det er gratis. Du får frisk luft. Hund, mand og børn kan blive luftet og så smager det SÅ godt, når de endelig er blevet syltet.
På billedet er hybenmarmeladen serveret til en velsmagende, fast, dansk ost og så er der pyntet med lidt syre. Billedet er fra Formland Messen i Herning og det er Nicoline Olsen der igen har stået for den smukke styling. Vil du bruge din hybenchutney til ost, skal du undlade krydderierne i opskriften herunder - eller endnu bedre, lav en krydret og en mild hybenchutney. 

ca.1 kg. hyben
1 dl vand
1 dl eddike
Ca. 200 g sukker
1 cm. frisk ingefær
1 tsk karry
1 tsk gurkemeje

Rens hybenfrugterne, det giver ca. ½ kilo. Kom hyben, vand, eddike, sukker og karry i en gryde. Skræl ingefæren, skær den i skiver og kom den ned i gryden. Kog langsomt op og lad det simre i ca. 30 minutter til lagen er kogt ind og frugterne er blevet bløde. Hæld chutneyen på et rent glas. Server chutneyen til krydrede retter, eller retter der trænger til lidt ekstra.

mandag den 19. august 2013

Pastinaksuppe med dukkah



 
Her er den skønne og meget velsmagende suppe Nicoline Olsen og jeg tilberedte og serverede på Formland Messen i Herning i fredags. Suppen blev tilbredt på induktionskomfur, som jeg bestemt ikke er vant til at arbejde med. Så flere gange i løbet af seancen, fik jeg hjælp til at skrue op og ned for varmen. Dette var selvfølgelig ikke befordrede, for vores i forvejen høje stessniveau! Men suppen blev kogt færdigt, smagt til og serveret smukt.

Pastinaksuppe med dukkah
Server suppen i forskellige rustikke skåle.

2 pastinakker
2 porrer
500 g g kartofler
1 spsk olivenolie
1 bundt persille
1 l kyllingefond
2 dl fløde
Salt og peber
Sesamolie og dukkah til servering og evt. tallerkensmækker

Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Varm olivenolie i en stor gryde og sauter grøntsagerne. Hæld fond over og lad det simre til grøntsagerne er møre. Blend suppen med persille. Hæld fløde i og varm igennem. Smag til med spidskommen, koriander, salt og peber. Hæld lidt god sesamolie over suppen ved servering og byd dukkah til. 
Dukkah kan lynhurtigt laves af hakkede ristede nødder, sesam, chili og sal. En anden god opskrift på dukkah kommer i morgen.............
Gider du ikke lave din Dukkah selv sælger Mill&Mortar flere gode varianter.

søndag den 18. august 2013

Bauern Frühstück

Der er nogen morgener, hvor det er nødvendigt med ekstra meget fedt og salt. Hvor man er ufattelig sulten, selvom man har spist vildt meget. Pudsigt nok er man ligeledes meget, meget tørstig selvom man fik så rigeligt at drikke- kender I det?
Hvis Ja, så er det herligt med en gang Bauern Früstück.


kogte kartofler
bacon
løg
olie til stegning
purløg

1 æg pr person

Skær kartoflerne i skiver og løg og bacon i tern. Varm olie på en pande. Vend bacon et par minutter i olien og tag det af panden. Steg kartofler og løg i ca. 8 minutter og kom så bacon tilbage på panden. Steg 1 spejlæg til hver person og server til kartoffelpanden. Pynt med purløg.

onsdag den 14. august 2013

Hyben og herdagsmad på Formland

De næste par dage er min gode kollega Nicoline Olsen og jeg på Formland Messen i Herning. Nicoline er blevet inviteret til at kokkerere på Show UP køkkenscenen og jeg er inviteret med til at gå til hånde og tale tysk med dem der ikke forstår andet!
Vi skal tilberede tre lækre retter og fortælle om dem og om hvad vi syntes man skal servere til fest og ikke mindst til hverdag.
Der er meget lakrids, grød og tang i luften i øjeblikket så det pejler vi udenom. Vi har fokus på hverdagsmaden, så det er noget med de hurtige, lækre løsninger og vi går ikke af vejen for at åbne en dåse fisk eller to.Men når der er tid til det bruger vi gerne tiden på at sylte og vi serverer blandt andet en herlig hyben som du ikke skal snydes for.
Hvis du ikke er på Formland kan du holde dig opdateret her og på facebook.


Syltede hyben
Til brød, ost, yoghurt og alt det man ellers bruger marmelader til.

300 g rensede hyben
125 g rørsukker
1 dl æblesaft
10 korianderfrø
Skal og saft af 1 citron

Hæld alle ingredienser i en gryde og kog langsomt op. Lad det simre til hybenfrugterne er møre og saften er kogt ind. Det tager ca. 45 minutter. Smag til med citronsaft og citronskalskal.

Sådan renser du hyben
Halver hybenfrugten med en lille kniv og fjern kernerne. Hvis hybenfrugten er moden er det nemmest at dele den i fire og så rense den for kerner.
Når man skyller de rensede hyben, flyder kerner og ørentvister! ovenpå og kan nemt fjernes. 






tirsdag den 13. august 2013

Clafoutis

  


"Clafou hva for noget" er er en herlig fransk dessert hvor man ofte bruger hele kirsebær. Jeg har brugt en blanding af mine indsamlede skønne bær og marcipan- det er jo en klassiker sammen med kirsebær. Dejen minder om pandekagedej, så smagen kommer primært fra bærerne.
Den er meget nem at tilberede, og den smager allerbedst lun.


Ca. 500 g blandede bær/frugt
150 g marcipan
4 æg
75 g sukker
125 g mel
4 dl sød mælk eller 3 dl letmælk og 1 dl fløde

flormelis til pynt

Tænd ovnen på 175 grader. Fordel bær og marcipan i 6 smurte forme. Pisk æg og sukker sammen. Pisk mel i skiftevis med mælken.Rør vanilje i og fordel dejen over bærerne. Bag kagerne i ca. 45 minutter til overfladen er lysebrun. Pynt med flormelis og spis dem lune.

FOTO: Louise Dandanell Ørsted

mandag den 12. august 2013

Meget mere squash



 3 kroner koster en squash i øjeblikket! Så der er ingen vej udenom den totalt kønsløse men meget anvendelige grøntsag. Den fylder godt i kager, brød og kødsovs, men den fungerer også godt i denne skønne dip. Spis for eksempel dippen i pitabrød med flere stegte grøntsager og kikærter eller bønner.


1 squash
2 fed hvidløg
olie til stegning
1½ dl yoghurt gerne 10%
1 spsk tahin
salt, peber


Riv squashen og hak hvidløg. Varm olie på en pande og steg squash og hvidløg til det tager farve. Rør yoghurt og tahin sammen. Bland den afkølede squash i yoghurten og smag til med rigelig salt og peber og evt. lidt mere hvidløg.

onsdag den 7. august 2013

Sommer occobuco

Hvis der er nogen der siger at man ikke kan spise gryderetter i sommerheden, tænker jeg ofte på det skønne bryllup jeg var til for 12 år i Frankrig. Det var i begyndelsen af juni måned og arrangementet strakte sig over flere dage. Det måltid jeg husker bedst, var det vi fik serveret aftenen inden brylluppet- confit de canard i  30 graders varme! og det smagte forrygende. Der var ingen der rynkede på næsen og sagde, at and er julemad - vi nød det sprøde, salte skind og ikke mindst de fedtstegte kartofler.
Dagens ret er occobucco og det er simre-sommer-mad der vil noget.

4 skiver ossobuco
2 løg
3 fed hvidløg
3 gulerødder
1 skive selleri
timian, rosmarin
½ l hvidvin
5 peberkorn
salt

gulerødder, porrer, pastinak, 

Klip eller skær i kanten af kødet, så det ikke krøller sig sammen. Pil og hak løg og hvidløg. Varm fedtstoffet i en gryde og svits løg og hvidløg. Tilsæt kødet og brun det. Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Tilsæt grøntsager og krydderurter. Hæld hvidvin over og spæd op med vand, så det netop dækker. Tilsæt peberkorn og krydr med salt. Lad retten simre i 2½-3 timer i ovnen ved 150 grader, til kødet er helt mørt. Tag kødet op og kog suppen ind til halvdelen. Tilsæt evt. rengjorte grøntsager og kog dem et par minutter i saucen. Pil kødet af knoglerne og kom det i saucen. Smag til med salt og peber og pynt med timian.



Skønne squash


Har du for mange squash i haven eller lader du dig blot friste af den meget billige grøntsag? Brug dem som hovedingrediens i stedet for pasta; kartofler eller ris.

Her har jeg brugt dem i en resteret med oksekød og en sjat fløde.

Til hver portion må beregnes 1 squash på ca.300 g hvis man ikke også spiser pasta eller kartofler.
Bruges de blot som fyld er 150 g nok til 1 person.

Skær squashen i tynde strimler og kom dem i retten lige før den serveres.