tirsdag den 10. marts 2020

Dinner for to



Det er mandag morgen, klokken er halv otte, og min mand og jeg sidder ved spisebordet. P1 leverer baggrundslydene og vi drikker sort kaffe og spiser havregrød med æblekompot, sprød mysli og mælk og overvejer, hvad vi skal have til aftensmad.
Det har været en weekend med lidt for meget Bordeauxvin, dyreryg, foire-gras og ikke mindst en stor portion fredagsslik, tebirkes og rundstykker. Samtidig har der ikke været tid til gåture og dertil kommer et minimum af søvn. Da jeg også er festryger – og weekenden var en lang fest – er min opfattelsen af min sundhedstilstand helt i bund. 
Jeg tror, at man kan spise sig ud af de fleste problemer, så hvis jeg bare spiser sundt, skal der nok komme balance i regnskabet igen. Vi spiser færdig, sætter i opvaskemaskinen, og jeg skriver indkøbsliste. Ugens retter skal indeholde mange grøntsager og meget lidt brød og pasta. 

I Netto fylder jeg indkøbsvognen med spidskål, persillerod, pastinak, butternutgræskar, spinat, rødbeder, kartofler, grapefrugt, nødder, løg, havregryn, kefir, piskefløde, letmælk og kylling. Jeg får proppet det meste i rygsækken og resten i poser, jeg hænger på cykelstyret og slingrer hjem over Kongens Nytorv til fare for mig selv og de andre trafikanter.
Hjemme i det nye Louises Køkken overvældes jeg af inspiration af alle råvarerne, så jeg skræller grøntsager til suppen og sætter den over, bager græskar til den ene salat og snitter kål til den anden. Jeg presser saft af æbler, fennikel og rødbeder, og der spreder sig en forrygende duft af sundhed. 

-Vi skal spise, råber jeg efter en lille times tid, og min mand kommer ud i køkkenet.
-Hold da op, det ser godt ud. Hvor mange bliver vi? Spørger han og peger på bordet, der er fyldt med fade, gryder, skåle, kander, glas og tallerkner.
-Hmm, det er vel bare os to, siger jeg og kigger ned i gulvet.
-Så bliver vi mætte, siger han og smiler.

Nogen gange glemmer jeg, at vi kun er to til middag og ikke fem, som vi var for et par måneder siden. Så jeg skal lære at begrænse mængderne af rodfrugter og tilberede mindre portioner.
Fordelen ved suppen er, at den kan holde sig et par dage i køleskabet eller fryses ned. Når salaterne er tilberedt med kål og ikke iceberg- eller hjertesalat, kan de ligeledes holde sig et par dage i køleskabet, selvom der er dressing på. Og bagte grøntsager bliver næsten bedre af at trække med dressingen. Så der er også masser af sundhed på menuen de næste par dage.

Rodfrugtesuppe med æble og valnødder
Hovedret til 3-4 personer
40 minutter
Nem
Vegetar

75 g valnødder
75 g løg
300 g kartofler
200 g gulerødder
200 g persillerødder
200 g pastinakker eller selleri
Fedtstof til stegning
1 ½ l bouillon
100 ml piskefløde
salt, peber
1 æble
50 g spinat eller palmekål

Rist valnødderne på en tør pande.
Pil og hak løget.
Skræl kartofler, gulerødder, persillerødder og pastinakker og skær dem i mindre stykker.
Varm olie i en rummelig gryder og sauter løget. Hæld de øvrige grøntsager i gryden og rør rundt et par minutter.
Hæld 50 g valnødder og 1 liter bouillon over grøntsager og lad det koge op.
Skru ned, læg låg på, og lad det simre til grøntsagerne er møre. Det tager ca. 20 minutter.
Hæld fløden i og blend suppen. Tilsæt bouillon til passende konsistens.
Smag til med salt og peber.
Skær æblet i terninger.
Svits spinaten i lidt olie på en pande og server den på suppen med æbletern og resten af valnødderne. 


Grillet kål med æblemos
Tilbehør
Til 4
20 minutter
Nem
Vegan

1 spidskål
4 spsk olivenolie
2 spsk lys balsamisk eddike
1-2 stilke timian, 1-2 stilke rosmarin
Sød æblemos

Tænd grillen.
Skær kålen i både.
Vend den i olie, eddike, timian, rosmarin, salt og peber.
Læg kålen på en bageplade og grill den i ca. 5 minutter, til den netop tager farve.
Server kålen lun med æblemos til.