Det er mandag morgen, klokken er halv otte, og min mand og
jeg sidder ved spisebordet. P1 leverer baggrundslydene og vi drikker sort kaffe og spiser
havregrød med æblekompot, sprød mysli og mælk og overvejer, hvad vi skal have
til aftensmad.
Det har været en weekend med lidt for meget Bordeauxvin, dyreryg,
foire-gras og ikke mindst en stor portion fredagsslik, tebirkes og rundstykker.
Samtidig har der ikke været tid til gåture og dertil kommer et minimum af søvn.
Da jeg også er festryger – og weekenden var en lang fest – er min opfattelsen
af min sundhedstilstand helt i bund.
Jeg tror, at man kan spise sig ud af de
fleste problemer, så hvis jeg bare spiser sundt, skal der nok komme balance i
regnskabet igen. Vi spiser færdig, sætter i opvaskemaskinen, og jeg skriver
indkøbsliste. Ugens retter skal indeholde mange grøntsager og meget lidt brød
og pasta.
I Netto fylder jeg indkøbsvognen med spidskål, persillerod,
pastinak, butternutgræskar, spinat, rødbeder, kartofler, grapefrugt, nødder,
løg, havregryn, kefir, piskefløde, letmælk og kylling. Jeg får proppet det
meste i rygsækken og resten i poser, jeg hænger på cykelstyret og slingrer hjem
over Kongens Nytorv til fare for mig selv og de andre trafikanter.
Hjemme i det nye Louises Køkken overvældes jeg af
inspiration af alle råvarerne, så jeg skræller grøntsager til suppen og sætter
den over, bager græskar til den ene salat og snitter kål til den anden. Jeg
presser saft af æbler, fennikel og rødbeder, og der spreder sig en forrygende
duft af sundhed.
-Vi skal spise, råber jeg efter en lille times tid, og min
mand kommer ud i køkkenet.
-Hold da op, det ser godt ud. Hvor mange bliver vi? Spørger
han og peger på bordet, der er fyldt med fade, gryder, skåle, kander, glas og
tallerkner.
-Hmm, det er vel bare os to, siger jeg og kigger ned i gulvet.
-Så bliver vi mætte, siger han og smiler.
Nogen gange glemmer jeg, at vi kun er to til middag og ikke
fem, som vi var for et par måneder siden. Så jeg skal lære at begrænse
mængderne af rodfrugter og tilberede mindre portioner.
Fordelen ved suppen er, at den kan holde sig et par dage i
køleskabet eller fryses ned. Når salaterne er tilberedt med kål og ikke
iceberg- eller hjertesalat, kan de ligeledes holde sig et par dage i
køleskabet, selvom der er dressing på. Og bagte grøntsager bliver næsten bedre
af at trække med dressingen. Så der er også masser af sundhed på menuen de
næste par dage.
Rodfrugtesuppe med
æble og valnødder
40 minutter
Nem
Vegetar
75 g valnødder
75 g løg
300 g kartofler
200 g gulerødder
200 g persillerødder
200 g pastinakker eller selleri
Fedtstof til stegning
1 ½ l bouillon
100 ml piskefløde
salt, peber
1 æble
50 g spinat eller palmekål
Rist valnødderne på en tør pande.
Pil og hak løget.
Skræl kartofler, gulerødder, persillerødder og pastinakker
og skær dem i mindre stykker.
Varm olie i en rummelig gryder og sauter løget. Hæld de
øvrige grøntsager i gryden og rør rundt et par minutter.
Hæld 50 g valnødder og 1 liter bouillon over grøntsager og
lad det koge op.
Skru ned, læg låg på, og lad det simre til grøntsagerne er
møre. Det tager ca. 20 minutter.
Hæld fløden i og blend suppen. Tilsæt bouillon til passende
konsistens.
Smag til med salt og peber.
Skær æblet i terninger.
Svits spinaten i lidt olie på en pande og server den på
suppen med æbletern og resten af valnødderne.
Grillet kål med
æblemos
Til 4
20 minutter
Nem
Vegan
1 spidskål
4 spsk olivenolie
2 spsk lys balsamisk eddike
1-2 stilke timian, 1-2 stilke rosmarin
Sød æblemos
Tænd grillen.
Skær kålen i både.
Vend den i olie, eddike, timian, rosmarin, salt og peber.
Læg kålen på en bageplade og grill den i ca. 5 minutter, til
den netop tager farve.
Server kålen lun med æblemos til.