onsdag den 14. februar 2018

Valentines dag på menuen


Syntes du, at Valentines dag er noget blomsterhandlerne har fundet på? Eller er det meget passende med en enkelt dag om året, hvor man værdsætter den man holder af?

Det er i hvert tilfælde ikke min mand, der holder gang i blomstergeschäften rundt om hjørnet. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst, har fået blomster. Det ligger bestemt år og måske endda årtier tilbage. Og det er helt min egen skyld, for jeg har ganske givet brokket mig over, den buket han kom hjem med engang i nullerne. Vi har ikke samme smag indenfor buketter, og jeg forstår ikke det med, ”at det er tanken der tæller”. Min mand er begejstret for høje orange buketter med grønt strit og lange, lange røde roser. Jeg er mere til de tætte buketter, der ligner dem, man binder af blomster man har plukket i den meget velassorterede, private have.
Men det betyder jo ikke, at jeg ikke bliver værdsat, bare fordi jeg køber mine blomster selv. Jeg får mange andre gaver. Jeg har for eksempel lige fået fyldt fryseren op med en velsmagende ko, og så har jeg da også fået 20 rummeter brænde leveret i hele stammer. Dem hugger min mand op til mig op og lægger i flotte stabler. Herefter slæber han brændet indenfor og holder gang i ovnen, så jeg ikke fryser. Alt imens bager jeg chokoladekager til ham eller laver en langtidsstegt bovsteg. Sådan værdsætter vi hinanden, hver dag året rundt. Men på Valentinsdag, vil jeg alligevel gøre lidt mere ud af det, og sammensætte en menu af følgende afrodisiaka.

Afrodisiaka
De følgende madvarer skulle være afrodisiaka- mad, der giver mere sexlyst. Jeg ved ikke om det passer. Hvis I har gode erfaringer med nogen af dem, må I meget gerne skrive til os her på Louises Køkken, så vi kan dele det med de øvrige læsere. Man kan godt være anonym!

Gulerødder
De gamle grækere spiste gulerødder, før de holdt orgier. Gulerødder er måske ikke lige det første, man kommer i tanke om, hvis man skal tænke på sexede fødevarer. Men gulerødder har faktisk været brugt i århundreder mod erektionsproblemer.
Derudover indeholder gulerødder en lang række stoffer, der er nødvendige for, at vi kan producere kønshormoner.


Avokado

De gamle aztekere kaldte udelukkende avocadoen for ”testikel”. Denne grønne frugt er rig på vitamin E, hvilket hjælper kroppen til at udvikle østrogen og progesteron, som cirkulerer i blodstrømmen og giver en seksuel respons.  

Basilikum
Basilikum indeholder en masse libidofremkaldende ingredienser. Basilikum varmer kroppen op og fremmer blodcirkulationen. Ligesom med mandler er det duften og smagen, der siges at have en kærlighedsvækkende effekt. Hvis du for eksempel bruger sød basilikum i pastasauce, siges det at få dit hjerte til at slå ekstra hurtigt.



Honning
Honning indeholder bipollen, som menes at have en positiv indvirkning på sexlysten.
Mange anser honning for at være en kickstarter, når det gælder lidenskab, fordi det giver et øjeblikkeligt boost. Honning fungerer også som et afrodisiakum, da det indeholder bor, som er godt for produktionen af kønshormoner hos begge køn. Og honning krydret med muskatnød siges at øge en orgasme. 


Mandler

Mandler har længe været et symbol på frugtbarhed, fordi de har et højt indhold af vitamin E, magnesium og fibre. Det er dog aromaen fra mandlerne, der gør dem til en sensuel oplevelse for kvinder. Duften menes at vække begær og lidenskab.

lørdag den 10. februar 2018

Klar til udklædning og fastelavnsboller

 



Svenske fastelavnsboller med marcipanfyld
Fredag eftermiddag vælter det ind af døren med løver, skeletter og ikke mindst Disney prinsesser. Pippi er her også sammen med Supermand og Batmand. Du har nok gættet, at der er tale om en fastelavnsfest og stedet hvor dyr og fantasivæsner strømmer ind er på biblioteket i Nørregade i Flensborg. Voksne er også velkomne, og de må også meget gerne klæde sig ud. Men det sker sjældent, at vi forældre klæder os ud.

Jeg har netop været til en fødselsdag, hvor temaet var After-ski. Vi skal møde op i vores bedste ski-udstyr, men må gerne lade skiene blive hjemme. Jeg står ikke på ski, og har stadig mareridt over den langrendsoplevelse jeg havde i Norge for 37 år siden. Men det skal da ikke forhindre mig i at gå på loftet og hente børnenes skiudstyr frem. Jeg presser mig ned i stramme, turkise skibukser, en multicolor skijakke, tophue og piste-pas i lommen og bevæger mig af sted til fest. Værten modtager mig med skibriller i panden, nystrøget skjorte og mørke slacks. Jeg er den eneste, der har taget invitationen alvorligt, eller læst den til ende. De øvrige gæster er i mørke jakkesæt med slips og stramme cocktailkjoler. De hilser pænt og smiler overbærende til mig, inden de vender sig om og taler videre med deres allerbedste venner. Jeg føler mig totalt til grin og efter en times tid, går jeg hjem. 
Næste gang jeg modtager en invitation til temafest, allierer jeg mig med et par af de øvrige gæster, så jeg ikke er den eneste cirkusklovn, kat eller nar i selskabet.

  I dagens opskrift har vi kigget mod nord og fundet inspiration i det svenske køkken. De har en herlig gærbolle Semla, hvor man skraber en del af krummen ud og blander med marcipan og fløde og lægger det tilbage i bollen igen, topper med flødeskum og lægger den lille hat på igen. 


Semlor
Tid ca. 2 timer inkl. hævning
Antal ca. 12 stk.
Smager bedst den dag de er bagt


100 g saltet smør
250 ml mælk
1 æg
30 g gær
100 g sukker
1 knivspids salt
ca 600 g hvedemel
1 sammepisket æg til pensling

200 g marcipan
3-4 spsk piskefløde
200 piskefløde
flormelis

Skær smørret i mindre stykker og smelt det over svag varme i en lille gryde. Tag gryden af varmen og hæld mælk i. Smuldr gæren i en dejskål. Hæld mælkeblandingen og ægget i. Hæld sukker, salt og det meste af melet i og ælt det sammen. Tilsæt mere mel, til dejen føles elastisk og slipper skålen. Lad dejen hæve lunt og dækket med et stykke plastik i 45 minutter. Del dejen i 12 stykker, fold dem sammen til boller og stil dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg. Lad dem hæve i yderligere 30-45 minutter. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 10 minutter. Afkøl bollerne på en rist. Skær en lille hat af bollen. Pil krummen ud og ælt det sammen med marcipan og 3-4 spsk piskefløde. Læg det tilbage i bollerne. Pisk fløden til skum og fordel flødeskummet på bollerne. Læg hatten på og drys flormelis på.

Artiklen har været bragt i Flensborg Avis 
 

fredag den 2. februar 2018

Hele Danmarks Indsamling

I fire timer omdannede vi vores hjem til frokostrestaurant

Søndag den 21. januar omdannede vi vores hjem til frokostrestaurant til fordel for Danmarks Indsamling 2018. Min mand og vores børn var tjenere, og jeg stod i køkkenet og lavede mad til de 59 gæster, der kom og besøgte os.

Det er søndag formiddag, klokken er lidt over 11, og jeg står ved køkkenbordet og piller æg. Min husbond er i kirke, min søn spiller håndboldkamp, den ældste datter støvsuger, og den yngste giver hunden mad. Det lyder som en helt almindelig søndag i vores hjem, men det er det ikke. For om 45 minutter vil vores stuer, være omdannet til restaurant. Sådan en restaurant, hvor man bliver budt velkommen og ens vinterfrakke bliver hængt på bøjle. Hvor man får anvist et bord og bliver spurgt, om man har lyst til noget at drikke, mens man studerer menukortet. Vi har prøvet det tre gange før, men sidste gang var for et helt år siden, så jeg er nervøs. Nervøs for om jeg har husket, at notere alle dem der har bestilt bord. Om der er brød nok, sild nok, vin nok. Om kagen har fået for lang tid, og ikke mindst om det bliver en god og hyggelig oplevelse for min familie, der skal være tjenere, og for de 50 gæster der kommer lige om lidt.
Til daglig er min mand præst, men denne søndag var han overtjener.
Jeg går ned for at rede hår og skifte forklæde.
Nu er klokken halv tolv, og det meste af personalet er ikke klar endnu. Det var nu, de skulle have af vide, hvad der er i de forskellige retter, at alle vinene er tørre, og hvordan vi ordner det med bonner og regninger. 
Jeg kigger ind i stuen og smiler til min datter, der tænder stearinlysene. Hvis man kniber øjnene lidt sammen, og ser bort fra de fyldte bogreoler og sofaen med alle puderne, kunne det faktisk godt ligne en restaurant. Der er hvide duge på de fem store borde. De er pyntet med blomsterbuketter med franske anemoner, hyacinter og eukalyptus, der stå små saltkar og peberkværne, og vi har fået designet menukort. Min datter har forstykke på, og som hun vimser rundt, ligner hun faktisk en helt professionel tjener. 

Så er klokken blevet lidt i 12, alle er mødt ind, og vi laver en lynbriefing.
-Her er en plan over bordene. Adam tager bord 1, Alberte bord 2, Paul bord 3 og 4, og jeg tager bord 5. De er delt op i a, b og c, da der sidder flere forskellige gæster ved hver, siger min mand. Børnene nikker, og så ringer det på døren. De første gæster kommer ud i køkkenet og hilser.
-Ihhh, hvor har vi glædet os. Men ved du hvad, jeg er ved blive tyk, har du noget, der ikke er for fedt, jeg kan spise? Siger den ene dame.
-Øøhh, siger jeg og kigger ned af den helt normalvægtige gæst.
-Jeg har en dejlig blomkålssuppe med ristede boghvedekerner og persilleolie? Svarer jeg spørgende.
Hendes ansigt folder sig sammen som en rosin.
-Nej, det bryder jeg mig ikke om, siger hun.
Jeg foreslår sild med rødbedesalat, ørredrilette og hønsesalat, men der er ikke rigtig noget der
Der er mad nok til alle gæsterne
frister. Jeg begynder at overveje, om det overhovedet er en god ide det her. Jeg havde måske forestillet mig, at der kom et par vegetarer eller måske en veganer, men at jeg skal have et menukort, med retter der passer i en diæt, den tanke havde ikke strejfet mig.
-Så laver jeg et stykke dejlig rugbrød med kalveculotte til dig, siger jeg og vimser tilbage til køkkenbordet.
Det fortsætter med at ringe på døren, og i løbet af 10 minutter kommer der 29 gæster.
Jeg har stadig kun en bestilling på to stykker smørrebrød til ”diætdamerne”, så dem får jeg hurtigt ekspederet ud af køkkenet.
-Bord 2 b skal have 2 glas grauburgunder, 1 suppe og 1 stor frokosttallerken og en chokolademousse og en kage bagefter, siger Alberte og hælder vin op i glassene, som hun sætter på en bakke.
-Bord 5 a skal have 2 store frokosttallerkner, siger min mand.
Jeg anretter silden til frokosttallerkner,
-Når I er klar til at servere supperne, hælder jeg dem op, siger jeg.
-Jeg er klar, siger Alberte.
-Har de fået brød og smør og bestik? Spørger jeg.
-Jeps, siger hun, og vi ”kører” de første retter til bord 2 b.
Ind til videre går det meget godt, men rækken af de små sedler med bestillinger foran mig bliver længere og længere, og allerede nu syntes jeg, at det ser ud til, at jeg løber tør for både sild og culotte. 

Lidt i to har de tjenende ånder travlt med at få regningerne ud til bordene, så vi kan få plads til
Fem timer i forklæde til fordel for Danmarks Indsamling
de næste gæster, der allerede står og venter ude på trappen. Klokken tyve minutter over to sidder der 33 nye gæster inde i stuen. Stemningen er himmelhøj, de griner og jeg kan se, at der er mad, limonade og ost nok.

-Sikke dejlig mad du har lavet, hvor smagte det alt sammen fantastisk. Vi kommer meget gerne igen næste år, siger tre damer, på vej ud af døren.
-Din hønsesalat er vidunderlig, er der et andet par der siger.
Jeg tænker over, hvordan jeg kan samle lige så mange penge ind på en anden –og måske noget nemmere –måde. Men jeg har ikke noget, jeg kan donere til en auktion på lauritz.com, de oplæg jeg holder om madpakker, er ikke så meget værd, og det er lidt ensomt at bage mindst 100 kager. Så vi omdanner gerne vores hjem til restaurant en gang om året. Og samtidig med at vi glæder en masse gæster, samler vi penge ind, til børn der ikke har noget hjem. Det er da på alle måder en win-win-situation. 

Flensborg Avis betalte udgifterne til alle råvarerne og i alt samlede vi over 1400 euro ind.
Hvis du har lyst til at se mere om arrangementet, kommer der en lille reportage på dr1 den 3. februar, når det store Danmarks Indsamlings show løber over skærmen.

Læs mere om Danmarks Indsamling her:https://www.danmarksindsamling.dk/

Artiklen har været bragt i Flensborg Avis
Foto: Gertrud Sabroe Termansen