torsdag den 31. oktober 2013

Sur-søde græskar


Har du masser af græskar tilbage efter at have udhulet, kunne du prøve noget nyt - sylt dit græskar. Her i Tyskland spiser vi gerne syltede græskar. De bliver serveret til de samme retter som man ville servere syltede rødbeder, asier og agurker til i Danmark.

225 g renset græskarkød
1 cm frisk ingefær
½ chili
½ dl eddike
50 g sukker
4 nelliker

Rengør græskaren og skær den i små mundrette stykker. Er det en hokkaido, kan skrællen bruges, ellers må den kasseres. Skær ingefær og chili i tynde skiver. Varm eddike og sukker op i en gryde. Tilsæt græskar, ingefær, chili og nellike og lad det simre i ca. 10 minutter til det er mørt. Hæld det hele på en rent glas og afkøl.




onsdag den 30. oktober 2013

Salat der smager..



Ikke et ord om kød………Men masser af grønt. En vegetarisk dag om ugen er ikke kun sundt for dig, men også for miljøet.


TIP: Rist gerne lidt sesam til at pynte salaten med.

200 g speltkerner
4 dl vand
4 portobello svampe
1 spsk mørk eddike
4 forårsløg
1 lille spidskål
3 gulerødder
1 radicchio

Dressing
1 spsk sherryeddike
1 spsk mørk balsamisk eddike
1 tsk honning
1 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
Salt og peber

4-6 tynde skiver rugbrød
Olivenolie til stegning

Skyl kernerne og kog dem møre i letsaltet vand efter anvisning på emballagen. Rengør grøntsagerne. Skær portobellosvampe i skiver og steg dem i lidt olie en pande i ca. 5 minutter. Hæld balsamico over og lad det bruse op. Stil dem til side. Skær forårsløg og spidskål i tynde skiver. Riv gulerødderne og skær dem i lange strimler. Del radicchio i mindre stykker. Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend grøntsagerne og kerner i. Steg rugbrødet i olivenolie og krydr godt med salt.

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

tirsdag den 29. oktober 2013

Krydrede kødboller i tomatsovs




Retten smager allerbedst, hvis den bliver tilberedt dagen i forvejen, og det passer fint, for så laver du hakkebøffer i dag og så denne ret til i morgen. 

½ kg hakket lammekød eller oksekød
2 løg
4 fed hvidløg
1 æg
2 spsk mel
2 tsk stødte koriander
2 tsk spidskommen
1 knivspids kanel
Olie til stegning
2 brikker hakkede flåede tomater ca. 800 ml
1 spsk sukker
2 spsk eddike
Salt og peber

Hæld kødet i en skål. Hak løg og hvidløg fint og hæld halvdelen i kødet. Tilsæt æg, mel og halvdelen af krydderier. Rør farsen sammen og lad den hvile i ½ time. Sauter den anden halvdel af løg og hvidløg i olie med resten af krydderierne. Hæld tomatpure på og lad det simre 5 min. Smag til med sukker, eddike, salt og peber. Form farsen til små boller og varm dem i tomatsaucen. Lad det simre ca. 20 minutter til bollerne er gennemstegte.

FOTO: Bjørn Jacobsen til  Ugebladet SØNDAG

mandag den 28. oktober 2013

Linsesuppe med ristede kerner



Det er i den grad suppevejr. Og du skal ikke bevæge dig ud og købe ind til denne suppe - det er alt for farligt-, blot lade dig inspirerer af opskriften og bruge det du har i køleskabet.
Suppe er perfekt restemad. Man kan koge og blende linser, bønner og grøntsager og spæde op med bouillon. 
TIP: Til dem der gerne vil have en gul suppe men ikke kan udstå græskar, er de gule linser og gulerødder et godt alternativ.
200 g gule linser
1 pastinak
3 gulerødder
1 løg
1 hvidløg
1 tsk spidskommen
1 spsk stødte koriander
Olie til stegning
1 l bouillon gerne Habamare
Salt og peber
3 spsk græskarkerner
Friske koriander til pynt

Skyl linserne i flere hold rent vand. Rengør grøntsagerne og skær dem i små stykker. Sauter grøntsagerne i olie med krydderierne. Hæld linser og bouillon på og kog i ca. 30 minutter til linserne er møre. Blend suppen og smag til med salt og peber. Rist græskarkernerne på en varm pande til de begynder at ”springe”. Pynt suppen med græskarkerner og friske koriander.

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG.

søndag den 27. oktober 2013

Årets æblekage?






Jeg er taknemmelig for, at der for mange år siden var nogen der fik den helt fantastiske ide at plante et æbletræ i den lille have der hører til vores bolig. Hvert år kaster det kilovis af æbler efter os og vi nyder dem i kager, salater, saft og gryderetter. 
Jeg bager til min mands konfirmandhold en gang om ugen og konfirmanderne var intet mindre end superbegejstrede for denne æblekage.
TIP: Dobbelt portion giver ca. 20 stykker og bages i en form på 25x35 cm

4 store æbler gerne belle de boscop
4 æg
250 sukker
125 g marcipan
1 spsk vanilje
1 tsk bagepulver
250 hvedemel
50 g perlesukker
50 g smør

Tænd ovnen på 200 grader. Skræl æblerne, halver dem og skær dem i tynde både. Pisk æg og sukker luftigt. Riv marcipanen og vend den i dejen med vanilje, bagepulver og hvedemel. Hæld dejen i en smurt springform. Arranger æblerne på dejen. Drys perlesukker over æblerne. Skær smørret i små bidder og fordel det over kagen. Bag kagen i ca. 45 minutter.

torsdag den 24. oktober 2013

Valnøddekage med karamelglasur

Hvad skal jeg bruge alle mine valnødder til? spurgte min bordherre mig forleden aften. Ja, det er jo et sandt luksusproblem at have for mange valnødder! Men da de ikke skal gå til spilde, kan jeg forslå at riste lidt valnødder på en pande til de begynder at dufte. Hælde dem i en skål og blande med rosiner og så spise dem som snack mens man ser noget snask i fjernsynet. Ellers er valnødder gode i enhver kålsalat, råkost, brød, bolle og så i denne kage.

TIP: kagen smager også skønt uden glasur og den holder sig godt, hvis man kan holde sig fra den.

175 g blødt smør
200 g sukker
100 g brun farin
2 æg
150 g mel
1 tsk bagepulver
75 g hakkede valnødder
75 g hakkede rosiner
1½ dl surmælksprodukt

karamelglasur
150 g smør
75 g brun farin
½ dl mælk
75 g florsukker

Masser af valnødder til pynt

Tænd ovnen på 180 grader. Rør smør, sukker og farin sammen. Pisk æggene i. Bland mel og bagepulver sammen og sigt det i dejen. Hak valnødder og rosiner og bland dem i dejen sammen med surmælksproduktet. Hæld dejen i en smurt springform og bag den i 45 minutter. Afkøl kagen på en rist.
Varm smør og farin op til kogepunktet. Hæld mælken i og kog i 2-3 minutter. Tag gryden af varmen og sigt florsukker i. Fordel glasuren over den afkølede kage og pynt med valnødder.


mandag den 21. oktober 2013

Rosenkålsalat

Jeg ved ikke med Jer, men jeg har i den grad brug for en ordentlig gang kål efter denne meget lange og kulinarisk helt fantastiske efterårsferie.
Jeg lægger ud med en rosenkålsalat og det er så fint at rosenkålene kan bruges enten rå eller lynkogte og lune.

500 g rosenkål
50 g revet parmesan
1 håndfuld ristede, hakkede hasselnøddeolie
Olivenolie
Lys eddike
Salt og peber

Skær kålen i tynde strimler og læg dem på et fad. Dup olie og eddike over og pynt med revet ost og ristede nødder.

lørdag den 12. oktober 2013

Frem med kålhovederne




Jeg har fået forespørgsler på at lave flere salater her på bloggen, og det gør jeg som sagt gerne. Men nu er det snart ved at være slut med at spise de fine salater, og så skal vi have kålhovederne frem.
Kål er billigt, sundt, velsmagende og ikke mindst godt for peristaltikken!
Denne salat smager også godt, når den får lov til at trække lidt, det gør kålen blødere om mere venlig.

½-1 spidskål alt afhængigt af størrelsen
2 syrlige æbler
4 blommer
1 håndfuld valnødder
2 spsk lys eddike
1 tsk sukker
salat og peber

Skær kålen i fine strimler og æbler og blommer i tynde både. Rist valnødderne på en pande til de begynder at dufte. Knug eddike og sukker ind i kålen og krydr med salt og peber. Vend blommer og æbler i salaten og drys valnødder over.

Langtidsstegt nakkesteg i æblemost



Mens du ordner dig sig, din have, din familie, venner eller indkøb, ordner stegen sig selv inde i ovnen. Nemmere kan det da ikke blive- vel?

1,5 kg nakkesteg eller ribbensteg uden svær
1 l æblemost
4 laurbær
5 stilke timian
Porretoppe
Salt og peber

Tænd ovnen på 130 grader. Dup kødet tørt og gnid det med salt og peber. Læg kødet i et ovnfast fad, stik lommer i med en kniv og stik laurbær og timian i lommerne.  Skær porretoppene i skiver og læg dem i fadet. Hæld æblemost i fadet til det står halvt op af kødet. Sæt kødet i ovnen, vend det hver time og hæld evt. mere æblemost på. Steg til kødet er helt mørt, det tager ca. 4 timer. Kog æblelagen ind til det halve og server den til kødet. 

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

fredag den 11. oktober 2013

Bønnesalat med artiskokker

Min tidligere svigerinde ønsker sig inspiration til flere salater, andre vil gerne have inspiration til varmt tilbehør og nogen har vildt brug for ideer til nye hverdagsretter!
Jeg kører i den grad også i ring og laver de samme retter uge efter uge, måned efter måned, blot tilpasset sæsonens råvarer. Så jeg bliver meget inspireret af alle jeres ønsker om retter her på bloggen - så fortsæt bare med ønskelisten..............

500 g grønne bønner
1 dåse artiskokhjerter
50 g feta
2 stilke dild

2 spsk olivenolie
1 spsk eddike
1 spsk sennep
salat og peber

Nip bønnerne og kog dem møre i letsaltet kogende vand - det tager ca. 3 minutter. Hæld koldt vand over og dup bønnerne tørre. Dræn artiskokhjerterne og del dem i både. Rør ingredienserne til dressingen sammen, smag til med salt og peber. Vend bønner og artiskok i dressingen og pynt med dild og feta.

onsdag den 9. oktober 2013

Multifarvet coleslaw

For 15 kroner kan man få så meget glæde i Kvickly! 1 kilo økologiske gulerødder i fire farver og med en skøn smagsvariation. Køb dem så butikkerne bliver ved med at forhandle dem og producenterne fortsætter med at dyrke forskellige, sjove og pudsige grøntsager.


4 gulerødder i forskellige farver
½ spidskål
½ dl cremefraiche 9%
1 spsk majonaise
1 tsk ketchup
hp sovs
sukker, salt og peber

Rengør gulerødderne og skær dem i lange strimler. Skær ligeledes kålen i lange strimler. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber. Vend salaten i dressingen.

lørdag den 5. oktober 2013

Græskar- bare bagt

Tilbehør der vil noget-det er både smukt og velsmagende.

1 hokkaidogræakar
1 stykke ingefær
1 chili
3 fed hvidløg
1 kanelstang
2 dl appelsinjuice
salt

Tænd ovnen på 200 grader Rengør græskaret, skær det i skiver og læg det i et ovnfast fad. Skær ingefær og chili i skiver. Pil hvidløgene og halver dem. Hæld juicen over græskaren og fordel krydderier på og ved græskaren. Krydr med salt. Bag græskarene i ca. 30 minutter til de er møre uden at være smattede.

onsdag den 2. oktober 2013

Kylling i appelsin



Så har børn og lærere fået ferie her i Schleswig Holstein og det skal fejres med en dejlig kylligeret. Jer der ikke har ferie endnu kan også godt spise med.



1 ½ kylling eller 1 kyllingelår med overlår til hver gæst
2 appelsiner
100 g bacon
1½ dl appelsinsaft
Salt og peber
Frisk timian og rosmarin
 
Tænd ovnen på 220 grader. Dup kødet tørt og del det i mindre stykker. Skær appelsinerne i skiver og baconen i mindre stykker. Løft skindet på kyllingen og læg appelsin og bacon ind under. Læg kødet i en bradepande beklædt med bagepapir eller et stort ovnfast fad. Læg overskydende appelsinskiver og bacon under kødet sammen med timian og rosmarin. Hæld appelsinsaft over. Krydr med salt og peber. Steg kyllingen i ca. 40 minutter. Skær græskar i både, pensl med olie og drys ingefær, salt og peber over. Sæt græskarskiverne i et ovnfast fad og bag den i ca. 30 minutter ved 220 grader. Krydr med mere ingefær, salt og peber når de kommer ud af ovnen.