Chutney med sødskærm |
Dengang som nu kører der mange biler forbi mit barndomshjem hver dag. I baggården var der et autolakeringsværksted, hvor jeg var forment adgang, så det var ikke just et sted, hvor man tænkte på at skulle dyrke grøntsager eller blot en enkelt krydderurt. Nu mange, mange år senere har jeg fået en stor have, men jeg kunne stadig ikke drømme om at dyrke andet end krydderurter – indtil Arne kom.
Vi mødte Arne til en reception, og ugen efter stod han på
vores lille mark og pegede, ”her skal der være to slags salat, ærter,
gulerødder, kartofler, løg, radiser, rabarber og længst bagved, lidt blomster”
sagde han. Arne gik straks i gang med at vise, hvordan man vender jorden, så vi
kunne fortsætte, når han var kørt. Han dikterede hvad, vi skulle anskaffe os,
og ugen efter stod han der igen med frø og løg. Min datter noterer alle Arnes
guldkorn i en lille sort bog og min mand gør som Arne siger. Nu spirer det og
alt ser godt ud – siger Arne.
Vi der er vokset op på stenbroen, har ikke den viden der
skal til for at få tingene til at gro, hvilket gør at vores børn går glip af en
stor, forunderlig verden om hvordan vores mad vokser.
Derfor - søg i dit nærmiljø, måske er der en Arne, der vil
hjælpe dig i gang med en køkkenhave – hvis ikke så ring!
Gave fra Arnes have |
Rabarberchutney med sødskærm
200 g rengjorte rabarber
½ dl vand
1 spsk eddike
ca. 50 sukker
600 g rengjorte rabarber
2 stilke sødskærm
150-200 g sukker
1 dl lys eddike
1 spsk blandede peberkorn
Vask rabarberne og skær dem i tynde stykker. Hak sødskærmen groft. Hæld rabarber og sødskærm i en gryde med sukker, eddike og peberkor og lad det simre til det er fast og sirupsagtigt.
Spis det til kødretter
Egen avl - vi venter med at høste |
hej Louise,
SvarSletmon det var et tegn at du boede på Ørstedsvej ? ;-)) Tak for opskriften. Jeg har rabarber i haven, men hvad er sødskærm ?
mange hilsner
Angelika
Ja, det tror jeg bestemt!
SletSødskærm kaldes også spansk kørvel, du kender den helt sikkert, men til dem der læser med og ikke kender den, vokser den også vildt mange steder, og så smager den af anis - det er ikke til at tage fejl af.
tak :-) nu ved jeg hvad jeg skal lede efter.
Slet