lørdag den 7. marts 2015

Svin i æbleflødesauce






-Spiser I virkelig alt det, som Louise laver til Avisen, spørger en venlig kirkegænger min mand, Jacob (som er præst), efter en gudstjeneste.
-Ja, svarer Jacob lidt træt.
-Det er jo dejligt, at Louise står for maden til daglig. Der er ofte grove kålsalater, grove grøntsager, grød og meget grove brød på menuen, siger Jacob.
De to mænd står lidt over for hinanden og kigger drømmende ud i luften.
-Det ville være rart med et ordenligt stykke kød en gang imellem, siger kirkegængeren.
-Ja, med sovs til, svarer Jacob.
De ønsker hinanden god søndag og skilles

En ny dansk undersøgelser viser, at mænd der bor alene, sjældent eller aldrig spiser salat og grøntsager. Jeg ved ikke, om min mand og andre ægtemænd gerne ville bo lidt alene en gang imellem, så de kan slippe for salathelvedet og få udlevet deres køddrømme. 

Her er en god ret til dem der kan lide kød og sovs.


Svin i æbleflødesauce
Tilberedningstid: 30 minutter
Til 4 personer
Andre kødudskæringer kan bruges

1 svinemørbrad
Olie til stegning
2 løg
1 æbler
1 stilk timian
2 dl grønsagsbouillon
50-100 ml fløde
100 g frisk spinat
Salt, peber

Tilbehør kartofler

Kog kartoflerne møre i let saltet vand.
Dup kødet tørt. Skær den store sene væk og skær mørbraden i bøffer på 2-3 cm. Brun kødet på panden i olie. Krydr med salt og peber og lad det stege færdig over middel varme. Pil løget og skær i det og æblerne i både. Sauter løg, æbler og i olie med timian. Hæld bouillon og fløde på og kog op og lad det simre færdigt i 3-5 minutter. Vask spinaten og vend den i retten lige før servering. Smag til med salt og peber og server kartofler til.



Fakta om svinekød
Svinekød var i den klassiske oldtid, i middelalderen og renæssancen højt estimeret, altså det bedste af det bedste. I 1700-tallet skiftede moden og svinekød mistede anseelse. Med undtagelse af skinker og pattegrise. Og flæsket var også uundværligt i det finere køkken.
Den jævne mand fortsatte dog med at spise masser af svinekød. I dag er svinekødet stadig det, det spises mest af i Danmark.
Mange af de retter, som i kaldes mormormad, for eksempel æbleflæsk og kåldolmere, har danskerne kendt siden 1600-1700 tallet. På det tidspunkt lavede vi mad over det åbne ildsted. Omkring 1860 begynder vi at lave flæskesteg, stegt flæsk og frikadeller på de nyerhvervede komfurer.
Kilde Landbrug og fødevarer


Ingen kommentarer:

Send en kommentar