I 2011 åbnede Lasse Andersen. verdens første grødbar på
Nørrebro.
-Jeg
har været grødnørd, siden jeg var teenager og har eksperimenteret med
forskellige kornsorter, som jeg har kogt og spist med topping, siger Lasse
Andersen, der har en baggrund som musiker.
-Jeg
vil gerne redefinere grødbegrebet og vise, at grød kan være delikat, sundt og
billigt, siger Lasse Andersen.
-Grød skal ikke kun være noget, man spiser, når man er syg
eller ikke har nogen penge, siger han og uddyber.
-Grød
eksisterer jo over hele verden, og jeg vil servere nyfortolkninger, så alle kan
se, hvilket fantastisk produkt det er, siger Lasse Andersen.
-Danmark er jo en grødnation, vi spiser rødgrød med fløde, æblegrød,
øllebrød og havregrød, siger Lasse
Andersen.
Den mest populære ret på restaurant GRØD er havregrød. Her er den kogt på lige
dele vand og sødmælk og serveret med karamelsauce, frisk æble og ristede
mandler.
Og
det kan Dikte Post bekræfte. Hun er kok og har en bachelor i ernæring.
- Vi har spist grød, siden kornet kom til Danmark for 6000
år siden, siger Dikte Post.
-Grød er den ældste, kendte varme ret i
norden, og man har brugt havre, rug og byg til grøden, siger
Dikte Post og fortsætter.
- Af de fem –seks måltider man
spiste om dagen i bondesamfundet, indgik grød i mindst tre af dem.
Grøden blev spist, fordi der ikke var råd til at mætte familien og arbejderne på
andre måder, siger Dikte Post.
Grød har haft en fremtrædende plads på
de danske tallerkner, og sådan fortsatte det indtil midten af 1900tallet.
- I 1960´erne begynder danskerne at
tjene penge. Vi blev rigere, og så forsvandt havregrøden som den fortrukne morgenmad.
De grove brødtyper røg også ud, for jo finere brød vi spiste, desto rigere
følte vi os, siger Dikte Post.
Du kan besøge GRØD her:
Jægersborggade - 50 KLD TV 2200 KBH N
Torvehallerne - Hal 2, Stade 8A, Linnésgade 17, 1362 KBH
Øllebrød
er ikke kun morgenmad, men kan også bruges til de unge sultne løver, der
kommer hjem om eftermiddagen og forlanger føde. Øllebrøden har fået lidt
granola på toppen, så der kommer bid i grøden og æblemos til at søde den.
Jeg
bruger vand, men der kan bruges - øl- hvis du har en rest stående
Grød til 1 person
2 skiver rugbrød
Vand eller øl
Granola
1 skive
rugbrød
smør
til stegning
2 spsk
brun farin
Til servering
Granola
eller cruncy mysli
æblemos
Mælk eller fløde
Mælk eller fløde
Skær rugbrødet i mindre stykker og læg det i en gryde. Hæld koldt vand og øl over så det netop dækker og lad det stå, til det bliver helt blødt – gerne over natten. Kog langsomt op og spæd til med mere vand, hvis grøden er for fast.
Skær
brødet i meget små terninger og rist det på en pande i lidt smør til det
begynder at dufte. Drys sukker over og rør rundt til sukkeren er karameliseret.
Afkøl på bagepapir.
Server
grøden varm med mælk eller fløde, sukker og granola.
Teksten er en del af en artikel der har været i Flensborg Avis den 27. marts
FOTO: Louise Dandanell Ørsted og Gertrud Sabroe Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar