Fakta om rugbrød
I gamle dage -
altså helt tilbage i middelalderen - kaldte man rugbrød for LEVE. Det burde det
døbes om til igen, for det eneste brød man kan overleve på er rugbrød.
Rugbrødet bør også være at finde i alle madkasser, for det hvide brød bør kun
høre hjemme på morgenbordet til festlige lejligheder. Det hvide brød sætter
blodsukkeret i vejret, så man føler sig mæt og glad. Men efter ganske kort
stykke tid styrtdykker blodsukkeret. Så er den gal, for så bliver man både
sulten og sur. Rugbrødet giver en længere mæthedsfornemmelse, det får ikke
blodsukkeret til at fare i vejret for derefter at dykke. Det indeholder
vitaminer, mineraler og fibre, der giver maven noget at arbejde med.
Fakta
om frokost
Hvis vi ikke får en god frokost, nedsætter vi vores
præstation – drastisk fra klokken 12! Forudsat at vi altså har fået en god
morgenmad ellers vil – de fleste af os- blive sultne, ukoncentrerede og trætte
meget tidligere. Det er da tankevækkende, at man blot ved hjælp at et par
stykker rugbrød og et glas vand kan fremme ens eget velvære og præstationsevne.
Den
slanke linje
Hvis man gerne vil holde den slanke linje, er det en god ide
at vælge pålæg, der ikke er forarbejdet for meget. Rullepølse, spegepølse og de
fleste andre pølser indeholder rigtig meget fedt, der ikke kan fjernes ved at
skære kanten af. Vælg hellere en skinke, her kan man skære fedtkanten af, hvis
den syner for stor.
Husk salat under pålægget, krydderurter og gerne masser af
kål: kålrabi i både, hvidkål i store stykker og blomkål i små buketter.
Fisk
til frokost
Vi skal have 200-300 g fisk om ugen, og hvis du ikke får det
til aftensmad, skal du have det HVER
dag til frokost
Den fiskede madpakke kan indeholde:
Fiskefrikadeller, tun, torskerogn, røget ørred, laks, dampet
fiskefilet og rejer.
|
Fiskefrikadellesandwich
smurt med grov remoulade og pyntet med lidt salat. Fiskefrikadellen kunne være
hjemmelavet, men det er den ikke, og det smager alligevel godt.
|
Husk
det søde og det salte
Er du en værre slikmund, og ender du ude ved automaten eller
i kiosken hver eftermiddag, kan det godt betale sig at have det søde med i overvejelserne,
når madpakken tilberedes.
Hav derfor altid frugt med. Og er det ikke nok, er en
yoghurt med lav fedtprocent og lavt kalorieindhold, riskiks, nødder og tørret
frugt det bedste. Går du
kold klokken 16, så drik noget te, spis nogle grøntsager, frugt, mysliboller,
tørret frugt, nødder og riskiks.
Er man mere til
det salte er syltede agurker, cornichons eller en lille håndfuld pistacienødder
godt.
Det
er smørelsen, der gør det
For at holde pålægget fast på brødet bliver der ofte brugt
smør, men der er andre gode alternativer.
Mayonnaise, remoulade, avokadomos, pesto, rød peberpesto,
hummus, chutney og tørret frugtpålæg.
Helt
uden kød
Avokado er det nye sort på rugbrødet. Dup citron eller lime
over og pynt med rucola, karse eller basilikum.
Jordnøddesmør, olivenpesto, tørret tomat pesto og grøn pesto
hitter. Prøv også rødpeberfrugtpesto.
Bland feta, hytteost eller flødeost med frugt, krydderurter,
chutney eller nødder og brug det på brødet.
Herudover kan du bruge hakkede kogte majs, ærter og
gulerødder blandet med lidt mayonnaise. Pynt med purløg eller karse. Klassikere
som æg, ost, honning, banan, æble og rosiner er altid godt.
FOTO: Gertrud Sabroe Termansen
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar