Spis julemaden op!
-Det meste spiser vi selv. Når det er boller og kager får
min mands konfirmander det. Og i sidste uge var det Zejt-ungs junior-reportere,
der spiste sild, flæskesteg og ris a la mande, svarer jeg.
Den and I ser på billederne her på siden, har vi også spist.
I første forsøg var den halvrå og sej, fordi jeg ikke havde fulgt opskriften. Så
den blev varmet op igen og lavet om til en gryderet med sovs og rødkål, og så
blev der spist op.
Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har smidt mad ud…...
Og dog, i går smed jeg en lille skål karrysild ud, fordi den var blevet overset
i køleskabet. Der var også en lille smule blomkål, der havde ligget og puttet
sig. Den var blevet brunt og slatten, så den røg også ud. Så jeg smider også
mad ud, måske endda hver dag, uden at jeg tænker over det.
Og jeg er ikke den eneste. Alene i decembermåned
smider en dansk familie i gennemsnit mad ud for cirka 700 kroner, viser
beregninger fra Landbrug og Fødevarer.
Men det er der råd for. Louises køkken har spurgt Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop spild af
mad, hvad vi kan gøre i julen for at udgå madspild i julen.
-Køb ind med hovedet og
ikke med maven, og lav altid en indkøbsseddel, siger Selina Juul.
- Tænk
på at hver person kun kan spise 500-700 gram mad til et måltid, så lav lister
og køb hellere råvarer ind af en bedre kvalitet, end storindkøb af en dårligere
kvalitet. Kvalitet versus kvantitet, siger Selina Juul.
-Overdådige julefrokoster er
blevet ”not”! Færre retter, som du har kræset for, er ”hot”. Det kunne være en
til to slags sild, en fiskeret, en til to slags kød, lidt tilbehør og som
afslutning ost og dessert. Alt sammen serveret med det
lækreste brød, siger Selina Juul.
-Og giv så gæsterne mad med hjem, hvis du kan se, at I ikke
selv kan nå at spise det. Det er jo en ekstra julegave, og de fleste bliver meget
glade for, siger Selina Juul.
For det er jo et kæmpe spild og ærgerligt at smide alt det
mad ud. Og når vi sidder i januar og ikke har nogen penge, kunne man jo godt
ønske sig, at man havde gemt lidt flæskesteg, medisterpølse eller ost til at
fylde op i de magre januardage.
Med de følgende juleretter ønsker Louises Køkken en glædelig
jul og et lykkebringende, kulinarisk nytår.
Stegt and
Middelsvær
Til 4 personer
3 timer
Se om der er en pose med indmad i anden. Hvis det er
tilfældet, skal indmaden bruges til sovs.
2 æbler
1 and minimum 3 kilo
200 g svesker uden sten
salt, peber
Tænd ovnen på 180.
Skær æblerne i små terninger. Skær gumpen af anden. Skær
vingerne af og gem dem til sovsen. Gnid anden med salt og peber indvendigt og
fyld den med svesker og æbler. Gnid
udvendigt med salt og peber. Læg anden i en stegepose. Læg den i et ovnfast fad
og sæt den i ovnen. Steg anden mør i 45 minutter pr. kg.
Tag anden ud af ovnen og ud af stegeposen.
Skru ovnen op til 250 grader og brun anden. Bliv ved ovnen
når du bruner.
Hæld skyen op i en skål og stil den koldt, så samler fedtet
sig på overfladen. Der skal bruges fedt i rødkålen, resten kan bruges på
rugbrød i juledagene.
Tips til anden
- Tø anden op i køleskab. Hvis du ikke kan nå det, tø den op på køkkenbordet. Kan du heller ikke nå det, må den ligge (indpakket) i lunt vand, som du skifter jævnligt.
- For at se om anden har fået nok, kan man hive den i låret! Løsner kødet sig, har den fået nok. Hvis ikke må den ind i ovnen igen.
- Undgå at stille anden foran det åbne vindue i køkkenet, så bliver den kold.
Sovs
Til 4 personer
1-2 timer
1 suppeblanding med gulerødder, persille og selleri
1 laurbærblad
1 l vand
5 peberkorn
1 andelår (fra frost)
Vinger, hals og indmaden fra anden undtager lever
Smør til stegning
1 dl piskefløde
Gelé
Lidt blåskimmelost gerne danablu
Salt og peber
Kulør og sovsejævner
Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Brun andelår,
vinger, hals og indmad og grøntsager og krydderurter i en gryde. Kom koldt vand
på og kog langsomt op med og peberkorn. Skum af undervejs. Lad det simre i
mindst 1 time. Si skyen fra, kasser grøntsagerne og lad skyen koge ind. Hæld
fløde i. Smag til med ribsgelé, blåskimmelost, salt og peber. Er sovsen for
lys, kan den farves med en anelse kulør. Er den for tynd kan den jævnes med (brun)
sovsejævner.
Brunede kartofler
Middelsvær
Til 4 personer
1 time, mindre hvis du bruger kartofler på glas.
Kartoflerne blive ekstra gode, hvis du koger og piller dem i
god tid, inden de skal brunes.
Ca. 800 g små kartofler evt. 2 glas
75 g sukker
50 g smør
Kog kartoflerne møre i saltet vand. Hæld vandet fra
kartoflerne og pil dem. Tør dem.
Smelt sukkeret over lav-middel varme på en tykbundet pande.
Kom smørret på og lad det smelte. Vend kartoflerne rundt i sukkersmørret til
kartoflerne er brune og varme, det tager ca. 15 minutter.
Tips til brunede kartofler
- Kartofler fra glas, skal tørres godt inden de brunes.
- Brunede kartofler kan ikke tåle at blive varmet op. Kan det ikke undgås, er det ikke nogen stor katastrofe. Og de kan sagtens bruges i en sammenkogt ret dagen efter.
Rødkål
Nem
Til 4 personer
1 time
1 lille rødkål ca. 800 g
Smør eller andefedt
½ dl eddike
2 dl ribssaft, blandet salt eller gele
Salt og peber
Del rødkålen i kvarte. Fjern stokken og de yderste grove,
beskadigede blade. Skær kålen i meget tynde strimler gerne på en mandolin.
Smelt fedtstoffet og vend kålen rundt i et par minutter. Hæld eddike og saft/
gele på og kog kålen mør. Det tager ca. 25 minutter. Smag til med salt, peber
og fedt fra and eller flæskesteg.
Brug saften fra syltede rødbeder og asier i rødkålen.
Tips til Rødkålen
- Rødkål fra glas kan smages til med gele eller rød saft, eddike, salt og peber.
- Rødkålen kan tilberedes flere dage inden juleaften.
- Den færdige rødkål holder sig godt på køl. Den skal blot varmes med andefedt inden servering.
- I stedet for saft i rødkålen kan man bruge gele.
Sådan undgår du madspild i julen
Frys dine rester
Frys resterne af din julemad ned. Det meste mad kan fryses,
lige med undtagelse af karrysild og fede salater med meget mayonnaise.
Hvis du er i tvivl om maden kan fryses, så se for dig, hvad
du kan købe som færdig mad på frost. Det er det meste. Så derfor kan din
julemad også fryses- også kogte kartofler.
Brug dine julerester
Skær
pålæsgsrester af kød i strimler og frys dem. Du kan senere riste dem kort på
panden og brug dem som pynt på en pizza, i tærte, i pitabrød eller som fyld
i madpandekage
Ost
kan du rive og fryse og senere bage med i ovnen oven på pandekager, pizza, tærte.
Kilde Stop spild af mad
Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar