Hvis jeg nu siger
muslinger – hvad tænker du så?
Jeg er til et i øvrigt behageligt møde på Flensborg Avis, og
vi taler om fremtidige temaer her på siden.
-Hvad tænker du, når jeg siger muslinger, spørger jeg
chefredaktøren
-Kvalme, kommer det rimeligt prompte fra ham.
Hmmm…, hvad gør man så. Skal jeg please Møllekær og skrive
om mandemad, eller skal jeg følge mit madhjerte og bringe artikel og opskrifter
med muslinger. Jeg er ikke typen, der nogensinde har pleaset, jeg bliver det
nok aldrig, og da han i øvrigt er tilfreds med mit og
fotograf Gertrud Sabroe
Termansens arbejde, bliver det muslinger.
Danmark er berømt for sine muslinger og i Limfjorden fisker
de tonsvis.
- I højsæsonen er der
30 både der fisker muslinger i Limfjorden, siger Uffe Appelon Petersen, der er
marketingschef hos Vilsund Blue der forarbejder muslingerne.
-Forår og efterår er
højsæson. I sommerperioden kan vandet være så varmt, at der er mulighed for at
sygdomsfremkaldende bakterier i muslingerne. Om vinteren er det generelt for
koldt, så her i januar måned bliver der næsten udelukkende fisket muslinger, der
skal spises friske, siger Uffe Appelon Petersen.
-Vi modtager muslingerne,
lige efter de er kommet i havn. Så sorterer vi dem og renser dem for sand. De
har et lille skæg, som vi også fjerner. Og så pakker vi de grydeklare muslinger
til forbrugerne, siger Uffe Appelon Petersen. På spørgsmålet om hvordan de kan
holde sig i live i plastikpakken, svarer han,
-Der er luft nok til,
at de kan holde sig i live i pakkerne. Og så går muslingerne i en slags dvale.
Det kan også være det, der er grunden til, at de ikke er lukkede, når du køber
dem.
-Det er en skrøne, at
man skal slå til hver enkelt, så de lukker sig, før man tilbereder dem. Vores muslingerne
er klar til at komme i gryden, og du skal kun kassere dem, der ikke åbner sig, når
du har tilberedt dem, siger Uffe Appelon Petersen.
Siden 2010 har muslingefiskeriet i Limfjorden
været MSCmærket. Det betyder, at fiskerne fanger eller nærmere skraber
muslinger på en skånsom måde, og at der ikke bliver overfisket. De undermålere
der alligevel bliver fisket, bliver sat ud igen. Man omplanter i øvrigt også
muslinger, der gror i områder med iltsvind.
De fleste af
muslingerne fra Limfjorden bliver eksporteret, og da jeg i efteråret er på
ferie i Prag får jeg serveret limfjordsmuslinger med pommesfrites til. Retten
hedder egentlig ”moules frites”, og er en belgisk nationalret, der stammer fra
den tid, hvor de mindre bemidlede gik ud og hentede muslinger for ikke at dø af
sult og serverede dem med stegte kartofler. Det er nu blevet til en af de retter,
der serveres på lækre bistroer over hele verden – vel og mærke med danske
muslinger.
Spicy muslinger med
kokosmælk
Lille forret til 4 personer
200 g frisk spinat
2 gulerødder
1 løg
2 fed hvidløg
1 cm frisk ingefær
olie til stegning
Skal og saft fra 1 lime
1 dåse kokosmælk
1 tsk chiliflager
Friske koriander
Server nudler til og så er det en hovedret.
Skyl muslingerne. Rens spinaten. Skræl gulerødderne og skær
dem i lange, tynde strimler.
Pil og hak løg og hvidløg. Skær ingefær i tynde skiver.
Sauter løg, hvidløg og ingefær i olie. Hæld kokosmælk og chili på og kog op.
Hæld muslinger, spinat og gulerødder i. Lad det simre i cirka 8 minutter til
alle muslingerne har åbnet sig. Ryst gryden et par gange. Pynt med koriander og
server straks.
Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis den 30. januar 2015
Foto Gertrud Sabroe Termansen og Louise Dandanell Ørsted
Ingen kommentarer:
Send en kommentar