Er du til lever?
Lever er en billig og smagfuld spise, som er utrolig upopulær. Men bliver den serveret med det rigtige tilbehør, er det en delikatesse.
Jeg har været bortrejst, så min mand har købt har købt ind
til weekenden. Jeg er nervøs, for han har slet ikke ringet, og spurgt hvad han
skal købe. Det plejer han ellers at gøre, og tit så mange gange, at jeg til
sidst siger ”lad mig købe ind”. Men sådan er det ikke denne fredag. Han har
klaret det hele selv. Og det gør mig nervøs. At smide tøjlerne og lægge
ansvaret fra sig. Men okay, det handler jo faktisk kun og tre måltider, så jeg
overlever nok.
- Hvad skal vi have til middag? Spørger jeg, da jeg bliver
hentet på stationen. Min mand svarer ikke men smiler hemmelighedsfuldt.
Han pakker poser og tasker ud. Og det er stadig ikke til at
se, hvad det er aftenens middag byder på. Han står med ryggen til os, og mine
tre børn og jeg sidder på bænken og kigger nysgerrigt. Jeg skænker vin til min
mand og hælder en Luther-øl op til mig selv. Børnene drikker stadig druemost
–når de er sammen med os-, så de får en økologisk Merlot-saft.
Min mand åbner pakken fra Citti og tager kødet ud. Det er
kyllingelever. Der bliver stille i køkkenet. Han renser kødet for sener og skærer
det i små terninger. Kødet bliver stegt på panden med løg og krydderurter. Det
dufter stærkt og hunden nærmer sig interesseret, mens vi andre rykker tilbage.
Nu hælder han fløde på. I gryden ved siden af koger han pasta. Vi skal have en
leverragout med hjemmelavet pasta – og så på en fredag. Retten bliver anrettet,
det ser interessant ud. Vi stikker til det, smiler og tager en bid. Det viser
sig selvfølgelig, at det smager skønt. Og alle ånder lettet op, da vi hører, at
vi også skal have ristet brød med gedeost på salat og en mousse til dessert.
Lever fra unge dyr er mildt smagende og meget møre.
Kalvelever er velegnet til at grille, pandestege og sautere.
Lever er velegnet
i saucer og som ingrediens i gryderetter.
En hel kalvelever vejer ca. 1 ½ kilo.
Lammelever er mere tør og mindre delikat, men kan sauteres.
Svinelever smager
stærkt og er meget egnet til postej og terrine.
Okselever bør braiseres med
ingredienser, der kan balancere den meget stærke smag.
Opskriften er til cirka 4 personer til forret.
Syltet rødløg
3 rødløg
1/2 dl balsamicoeddike
1/4 dl vand
1/4 dl vand
2-3 spsk sukker gerne brun farin
5 nelliker
1 laurbær
4 peberkorn
5 nelliker
1 laurbær
4 peberkorn
100 g frisk
spinat
50 g rucola
50 g bacon
300 g
kyllingelever
olie til
stegning
Cirka 50 ml
balcamicoeddike
2 fed hvidløg
olie-eddikedressing
og brød
Skær løget i
tynde skiver og hæld det i en gryde med eddike, vand, sukker og krydderier. Kog op og
lad det simre i ca. 15 minutter til lagen er kogt ind.
Skyl spinat og
rucola og tør den godt. Fjern hinderne fra leveren og dup den tør. Pil
hvidløgene og skær dem i skiver. Skær baconen i terninger og steg den på en
pande. Læg baconen på fedtsugende papir. Brun leveren i fedtstoffet sammen med
hvidløg. Hæld balsamico over og lad det simre til leveren er stegt.
Vend de to slags
salat i olieeddikedressing og arranger den på tallerkner. Fordel lever og
bacon på salaten og pynt med de syltede løg og server brød til.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar