Surt eller sødt?
De fleste danske æbler er hverken sure eller søde, men lige
midt imellem. Det viser en undersøgelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige
Fakultet på Aarhus Universitet. Her har forskere gennem tre år undersøgt
spisekvaliteten af 12 danske æblesorter.
Resultatet viser, at de fleste æblesorter, vi dyrker i
Danmark, er harmoniske i smagen. Discovery, Elstar, Gråsten og Ingrid Marie er
hverken sure eller søde. Gala og Gloster er søde sorter, mens Summerred og
Holsteiner Cox er de sureste.
Det
sunde æble
De fleste næringsstoffer sidder i og
omkring skrællen. Jo mindre æblet eller æblejuicen forarbejdes, jo flere
næringsstoffer er der i frugten. Ufiltreret æblemost er derfor mere næringsrig
end filtreret most. Undersøgelser viser også, at der er flere næringsstoffer i
danske æbler end i de importerede. Æbler indeholder det opløselige kostfiber
pektin, der giver en sund og balanceret tarmflora. Det er altid rart med ro i
maven, men et sundt fordøjelsessystem mindsker også chancen for
mave-tarm-sygdomme.
Æbler har et højt vandindhold og
indeholder mange kostfibre, og i de fleste tilfælde giver æbler stor
mæthedsvirkning per kalorie, man spiser.
Æbleboller
Nem
2 timer inklusiv hævning og bagning
ca. 12 stk.
20 g gær
100 ml fingervarmt vand
100 ml æblemos
225 g havregrød
25 g rosiner
2 tsk salt
100 g fuldkornsmel
ca. 500 g hvedemel
25 g hasselnød
2 spsk groft sukker
mælk til pensling
Rør gæren ud i lidt af vandet. Hæld resten af vandet,
æblemos og havregrød i. Rør rosiner, salt og fuldkornsmel i. Ælt hvedemel i til
dejen til den føles smidig. Dejen er lidt fugtig. Lad dejen hvile i 45
minutter. Ælt dejen igennem og del den i 12 stykker. Hak hasselnødderne og
bland dem med sukker. Dyp bollerne i mælk og herefter nøddesukker. Stil dem på
en bageplade med bagepapir og lad dem hæve overdækket i yderligere 30 minutter.
Bag bollerne ved 225 grader i cirka 15 minutter. Afkøl dem på en rist og
opbevar dem herefter i en plastikpose.
Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis den 16. oktober 2015
Ingen kommentarer:
Send en kommentar