Krydrede sirupskager og lidt om kanel
Vi lægger ud med sprøde, krydrede småkager.
Dejen til småkager, der skal rulles ud, indeholder mere mel,
og derfor er det vigtigt at smage dejen godt til, så kagerne ikke bare smager
af mel. I stedet for sukker er der sirup i denne opskrift, det giver også mere smag til kagerne. Kagerne kan pyntes med glasur, men så skal de spises umiddelbart efter, da glasuren gør dem bløde.
Tid 10 min+ min. 3 times hvile+1 time
Bagværk
Nem/ middelsvær
100 g saltet smør
150 g sirup, gerne en blanding af lys og mørk
75 g brun farin
275 g hvedemel
½ tsk af følgende krydderier: ingefær, kanel, cayennepeber,
lakrids, muskatnød
25 g mandelflager
½ tsk potaske opløst i 1 tsk vand
evt. flormelis til glasur
Skær smørret i mindre stykker og hæld det i en lille gryde
med sirup og farin. Varm op over lav varme til smørret er smeltet og afkøl
blandingen. Bland mel og krydderier sammen i en skål. Hæld smør-siruppen oven
og bland det. Ælt potaske i og til sidst mandelflagerne. Lad dejen hvile i ca.
3 timer, gerne længere. Drys mel på bordet og rul dejen tyndt ud. Stik kager ud
og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 6 minutter ved 180
grader varmluft. Afkøl dem på en bagerist og opbevar dem efterfølgende i
kagedåser.
Kanel
Kanel forekommer –gastronomisk– i to former ceylonkanel og
cassiakanel.
Ceylonkanel er den tørrede bark fra de stedsegrønne tropiske træ
Cinnamomum verum, som stammer fra Sri Lanka. Det forhandles hel i sammenrullede
rør eller stødt.
Cassiakanel fra Cinnamomum aromaticum eller C. cassia forhandles
som barkflager eller stødt. Det indeholder små mængder af stoffet cumarin,
der større mængder er sundhedsskadeligt,
hvorfor EU har fastsat en grænse for indholdet af cassiakanel i fødevarer.
Kanel bruges i det salte køkken i gryderetter, til lam, pilaff,
dressinger, chutneys og i det søde køkken i utallige desserter og kager. Kanel
er meget gennemtrængende og bør anvendes med måde, da det overskygger andre
smagsnuancer.
Foto: Gertrud Sabroe Termansen og Louise Dandanell Ørsted. Opskriften har været bragt i Flensborg Avis.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar