søndag den 20. marts 2016

Sødt og godt


Hvis du vil være sund og slank og undgå huller i tænderne, så skal du holde dig fra sukker. Men vi du have marmelade, marengs, is og karamelliserede mandler, så må du til sukkeret.

Hele huset dufter sødt af ristede nødder og karamel.
-Nøjjj, her dufter for lækkert, hvad bager du? Spørger min datter, Amalie.
-Jeg bager flapjacks, siger jeg og tager formen ud af ovnen.
-Er det til os? Fortsætter hun.
-Ja, det er til jer, siger jeg.
Amalies øjne lyser op. Hun sætter vand over til te og sætter sig til rette ved spisebordet. Amalie har altid elsket sukker, og da hun var mindre, fandt jeg hende ofte, oppe på køkkenbordet, med hele hånden nede i honning-, nutella eller marmeladeglasset. Det er gået over nu, de bliver jo ældre! Og hun er undskyldt, for børn er født med en sød tand, modermælk er sødt, og sukkeret stimulere vores hjerne, og får os til at føle lykke.

Vi bruger en hel del sukker hos os, for jeg bager rigtig, rigtig meget, ofte flere gange om dagen. Men det er ikke altid, at min familie må spise, det jeg bager. Det kan være, kagen skal fotograferes, bruges til et møde senere eller min mands konfirmander. Men denne gang var det til min familie, og de lækre mysli-havregrynskager var en succes.


Sukker er en fantastisk råvare der udover, at den forsøder vores hverdag, har en række forrygende egenskaber.
Sukker kan forstærke smag og aroma, og de egenskaber udnyttes i en lang række levnedsmidler. Små mængder sukker kan for eksempel fremhæve kogte grøntsagers og kødretters smag uden at give sødme. Hvis du drysser sukker på dine tomater, bliver smagen bedre – og forestil dig ketchup uden sukker?
I brød giver sukker forøget volumen, ved at gæren omdanner al eller en del af sukkeret til blandt andet kuldioxid. Den kuldioxid, der derved dannes, giver brødet en væsentlig større volumen.
Sammen med frugtens pektin og syre i nøje afstemt mængde bevirker sukkeret, marmeladen får den rette konsistens. Visse bær og frugter har et så lavt pektinindhold, at der skal tilsættes pektin for at opnå den rette konsistens.
Sukker har betydning for levnedsmidlers frysepunkt. Jo højere sukkerkoncentration, desto lavere frysepunkt. Sænkning af frysepunktet mindsker risikoen for, at der dannes store iskrystaller. Små iskrystaller har en positiv indvirkning på fornemmelsen af isen i munden og dermed også på smagsoplevelsen- hvis din is har ligget for længe i fryseren, vil du måske have oplevet, at krystallerne er blevet store- det er ikke lækkert!
Sukkerets konserverende egenskaber udnyttes i blandt andet syltetøj, saft og syltelage. Hvis sukkerkoncentrationen i et levnedsmiddel forhøjes til et vist niveau, binder sukkeret vandet, og derved hæmmes væksten af mikroorganismer. 

Her får du to opskrifter med sukker. En meget hård version og en flydende. 
 
Hårdt sukker - Brændte mandler

Nem
20 minutter + afkøling

100 g sukker
100 g mandler

Varm sukker og mandler op på en pande over svag varme. Undgå at røre i massen indtil sukkeret er smeltet. Rør herefter rundt i massen og lad det blive brunt, men ikke brændt. Hvis man rører i massen før sukkeret er smeltet, krystalliserer det. Men hvis man fortsætter opvarmningen, smelter det og lægger sig om mandlerne.
Hæld massen ud på bagepapir og afkøl det. 

TIP
Hak de brændte mandler groft og drys dem over vaniljeis. 

TIP
De brændte mandler kan knuses i en blender. Den masse der kommer ud af det, er praliné, der bruges i konfekt blandet med marcipan og overtrukket med chokolade.


Flydende sukker- Citronade
Nemt
15 minutter + afkøling
Frys evt saften ned i en plastikflaske til den skal drikkes
Portionen giver cirka 500 ml koncentreret saft, der skal blandes med vand

200 g sukker
300 ml vand
Ca. 100 ml friskpresset citronsaft

Varm sukker og vand op til sukkeret er smeltet og afkøl sukkerlagen. Pres citronerne og bland saften i den afkølede lage. Hæld limonaden på en flaske og opbevar den på køl til det skal drikkes. Bland citronaden med vand i forholdet en del saft og cirka fire del vand.



Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Tekst og foto har været bragt i Flensborg Avis den 18. marts 2016

Ingen kommentarer:

Send en kommentar