søndag den 10. maj 2015

Mad til fester


Forretten til Lasses konfirmation består af en grissini med tysk, røget skinke, gazpacho, bruschetta og vandkastanjer.

Tillykke med konfirmationen Lasse, Rose-Marie, Adam…..


Jeg er kommet i konfirmationsalderen. Ikke at jeg skal konfirmeres, men mine børn skal konfirmeres og mine gudbørn, mine venners børn og så alle de børn som jeg får lov til at lave mad til. Jeg har nemlig udvidet mit arbejdsområde og er begyndt at gå ud som kogekone. Og her i foråret er det konfirmationerne, der fylder.

-Hvad kan Lasse lide? Spørger jeg Lasses mor.
-Åhh, det ved jeg ikke, siger hun.
-Nå, men hvis I nu taler om det, og så vender tilbage med en liste over de grøntsager, det kød og de desserter han kan lide, så sammensætter jeg en menu til konfirmationen ud fra det, siger jeg.
Et par dage efter kommer der en mail tilbage, og det er ikke tarteletter, spareribs og citronfromage, Lasse kan lide. Næ, han har en raffineret smag, og der er masser at arbejde med.
Til en anden konfirmation foreslår jeg, at vi laver et marokkansk tema. Det syntes moren, er en helt fantastisk ide, men konfirmanden takker nej. Hun vil hellere have den traditionelle version med kød, salater, ost og kage. Og det får hun, det er jo hendes dag.

Skal det være buffet?
Det er jo skønt med buffet, for så kan man tage, hvad man vil. Men når vi nærmer os buffeten, tager vores urinstinkt over, og vi skovler mad op på tallerknerne, som var det sidste gang i livet, vi fil noget at spise. Det er ikke godt for os, og det er noget værre (mad)svineri.
Festen risikerer også at blive opløst. Gæsterne taler ikke med dem de sidder til bords med, men dem de kender i forvejen oppe ved buffeten. Og hvornår skal talerene holdes og sangene synges? Så buffeten skal ud på bordene, i form af skåle og fade der bliver sendt rundt. Det skaber god dynamik omkring bordet. Vi spiser mere varieret og bliver nysgerrige – hvad var det lige han tog op på tallerkenen derover? Det må jeg også smage. Vi får desuden en meget rarere spiseoplevelse, når vi sidder ned sammen og når vi sender manden rundt og taler om den. Hvis snakken går lidt trægt, kan man jo altid tale om den mad, man er i gang at spise, eller måske noget man har smagt for nyligt, til en anden konfirmation, fest eller på en ferie.
Der er heller ikke så stor risiko for at man overfylder sig, når fadene bliver sendt rundt. I stedet bliver gæsterne mætte og glade og er klar til dessert og kaffe uden at have kvalme.

Det sure, det søde og noget der knaser
Når menuen sammensættes, skal man prøve at kombinere det sure, søde, salte, bitre og umani. Altså syrlig dressing, sødme i sovsen, bitre salater og tomater giver umani. Det salte får vi som regel nok af, men ost giver en god saltet smag! Og husk altid noget der knaser for eksempel sprøde brødcroutons, ristede nødder, bacon….
Farverne må også godt være lidt lækre. Skal det være en helt grøn ret, eller vil det give lidt spil med noget rødt og gult til. Og gå nu ikke ned med stress, fordi samtlige, skåle, fade og tallerknerne ikke er sammen stel. Hvis det er i samme farvenuance, går det nok.

Står du ikke lige og skal holde konfirmation, kan du bruge menuforslagene, til en anden lille sammenkomst her i foråret.


Kalveculotte
Salat med blåskimmel og kalveculotte
Tid: 1 time
Nem
Resterne kan bruges til pålæg eller biksemad
Serveres kold
Til 6-8 personer

1,0 - 1,2 kilo kalveculotte (Tafelspitz)
1 fed hvidløg
1 stilk rosmarin
3 stilke timian
salt, peber

Tænd ovnen på 250 grader Rids fedtlaget med en skarp kniv. Pres hvidløget. Gnid kødet med hvidløg, salt og peber. Fordel krydderurterne på kødet. Steg kødet i 15 minutter ved 250 grader. Skru ned til 180 grader og steg kødet færdigt i 20 minutter til en centrumtemperatur på ca. 60 grader. Lad kødet hvile i 20 minutter og skær det i tynde skiver.


Salat med blåskimmel og melon
Tid: 20 minutter
Til 8 personer
Tilbehør
Salaten kan tilberedes i forvejen og vendes med dressing lige inden den serveres.

1 bakke feldsalat
1 gul melon
100 g valnødder
100 g roquefortost
olie, eddikedressing

Vask salaten og tør den godt. Skær skrællen af melonen, halver den og fjern kernerne. Skær kødet i små stykker. Hak valnødderne groft. Bræk osten i små stykker. Vend alle ingredienserne sammen i dressing og  pynt med valnødder. Server straks.

Grøn salat

Tid 35 minutter
Til 8 personer
Tilbehør
Salaten kan tilberedes i forvejen og vendes med dressing lige inden den serveres.

300 g friske grønne bønner
500 g grønne asparges
300 g friske ærter
1 lille radicchio salat
1-2 avokado
75 g parmesan
Olie- eddikedressing

Nip bønnerne. Bræk det nederste stykke af aspargesene. Damp bønner og asparges til de netop er møre. Bælg ærterne. Vask salaten og del den i mindre stykker. Halver avokadoen, fjern stenen og skær kødet i tynde skiver.  Riv parmesanen i store flager. Vend alle ingredienserne i dressingen og pynt med parmesan.




3 kommentarer:

  1. Interessant at læse dit indlæg. Buffet eller skal vi lade fadene gå rundt. Den ene salat opskrift er fluks skrevet ud og skal afprøves.
    Er lidt nysgerrig, hvad bestod den lækre forret af, som du viser os øverst oppe.
    Madglade hilsner
    Anne-Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne-Mette.
      Tak for din besked.
      Forretten består af en grissini med tysk, røget skinke, gazpacho, bruschetta og vandkastanjer.
      Bedste hilsner Louise

      Slet
    2. Hej Louise.
      Tak for hurtigt svar. Det ser bare super lækkert ud. Jeg køber også gerne den tysk røget skinke her i DK og ideen viklet rundt grissini er super.
      Mange hilsner Anne-Mette

      Slet