Hvornår er du sidst blevet kropsvisiteret, skannet og blevet
bedt om at tage overtøj, bælter og metalgenstande af? Det er vist kun en
oplevelse de fleste af os har, når vi skal ud og flyve. Men hvis du skal spise
i Restaurant Tårnet på Christiansborg, er der er ingen vej uden om
sikkerhedstjekket.
Vi har bestilt bord klokken to, så vi har aftalt at mødes
med min mor klokken 13.45 ved indgangen til Tårnet i Kongeporten på
Christiansborg. Vi er gået hertil, og hun er på cykel, så det undrer mig, at
hun ikke er her endnu. Man plejer at kunne stille sit ur efter hende.
Vi stiller os i køen for at blive lukket ind. Man skal gå
frem og tilbage mellem det røde torv, der er spændt ud og indikerer små gange,
fuldstændig ligesom ved check-in i lufthavnen. Det er bidende koldt, så sammen
med kinesiske, tyske og franske turister kigger vi langt efter den
securitymand, der kan lukke os ind i varmen, i Tårnet. Glasdøren går op og på
dansk, engelsk, tysk og fransk bliver vi budt velkommen og guidet hen til
rullebåndet, hvor vi skal lægge vores frakker, tasker, tage bæltet af og tømme
lommerne. Personalet peger op på væggen, hvor der hænger plakater af alt det, vi
skal afføre os, og vi ikke må have med ind. Det er overvældende, for vi skal jo
bare spise frokost, men det er betingelserne, hvis du vil op i Tårnet på
Christiansborg. Nu er min mor kommet. Blomst i håret, spraglet tørklæde og pink
støvler. Man skulle tro, at det kunne aflede enhver opmærksomhed, men nej.
Hendes taske bipper, så hun bliver trukket til side. Min mor har altid en lille
lommekniv med, så hun kan dele et æble i både og trække en kølig flaske hvidvin
op. Den må hun ikke have med ind på Christiansborg, så hun bliver bedt om at
skrive sit navn på den kuvert, vagten lægger kniven i, og så hun kan hente den
efter sit besøg i tårnet.
Vi går frem mod elevatoren, maser os ind i den med de andre
turister, og trykker på 4. etage. Hvis man ikke skal spise i restauranten,
tager man en ny elevator det sidste stykke op i udsigtstårnet. Men vi går til
højre og bliver budt velkommen til restauranten. Vi hænger vores overtøj og
bliver ført ind i det mørke, spektakulære rum, med elleve meter til loftet,
store gipsfigurer og kun et enkelt vindue man kan se ud af. Her er plads til
hundrede gæster, men vi kommer til anden seating, så der sidder vel omkring 50
gæster og spiser. Stemningen er en anelse andægtig, men de unge tjenere sørger
for at bløde det op, så vi kan føre en almindelig samtale, uden at skulle dæmpe
stemmen og tysse på hinanden.
Vi studerer det smukke menukort, og bliver rolige da vi kan se, at vi ikke behøver bestille en menu til 450 kroner. Vi får hurtigt drikkevarer, og bliver spurgt og vi har lyst til Fætter Erik & Dyrlægens snaps. Vi takker nej og glæder os over øllen fra Herslev, æblemosten fra Østergård på Lolland og til at få noget at spise.
Maden kommer lynhurtigt.
En ti centimeter høj kartoffelmad med løvstikkecreme og revet ost,
rejemad
med grønne asparges og
tatar med syltede,
brændte, bagte og fermenterede løg og ramsløgscreme.
Det er udsøgt lækkert. Mens vi nyder maden,
kigger vi rundt i det imponerende lokale med den lange, rustikke trappe, de små
runde vinduer oppe under loftet, store gipsafstøbninger af Thorvaldsens 200 år
gamle løver, tre meter høje figurer af mejersken og skovhuggerne ved
vinduesnichen, og relieffer der kigger ned på os ved de super moderne borde og
stole.
Kartoffelmad |
Kaffen og fragilitéen bliver indtaget på trappen i
vinduesnichen. Her er udsigt over Slotsgården, Ridebanen, videre over Dantes
Plads og ikke mindst Tivolis høje forlystelser.
På vejen ud husker vi min mors kniv og lover hinanden at
komme igen og smage Fætter Erik & Dyrlægens snaps og flere af de
vidunderlige kager.
AOK
Restaurant Tårnet er nomineret til Årets bedste
frokostrestaurant af Berlingske. Du kan stemme på den her:
https://www.berlingske.dk/byens-bedste/byens-bedste-frokost
Restaurant Tårnet
Fotograf David Kahr |
Tårnet er en del af Christiansborg Slot
i det indre København. Indgangen til Tårnet er i Kongeporten.
Besøgende skal igennem et
sikkerhedstjek ved indgangen i Kongeporten. Omfanget af sikkerhedstjekket
varierer, og derfor kan der opstå kø. Det anbefales, at gæster ankommer 15
minutter før, de har reserveret bord for at have tid til sikkerhedstjekket.
Restauranten ledes af Rasmus Bo
Bojesen. Sammen med sit team tager han udgangspunkt i det gamle, danske køkken
– smørrebrød og egnsretter fra hele Danmark. Møbler, lamper og service i
restauranten er fundet hos store og små danske producenter og råvarerne hos
nogle af Danmarks dygtigste avlere, slagtere og landmænd.
Åbningstider
Tirsdag-lørdag
11.30 – 23.00
11.30 – 23.00
Søndag
11.30 – 17.30
11.30 – 17.30
Se menuen og bestil bord på taarnet.dk/restauranten
Det er en god idé at bestille bord.
Bemærk! Tårnet er lukket i perioden 6. juni til
31. august 2019
Det er gratis at besøge (udsigts) Tårnet, og der er er
åbent fra tirsdag til søndag.
Find praktiske oplysninger på taarnet.dk/info.
TÅRNET
Tårnet
er opført som del af det tredje og nuværende Christiansborg Slot, der blev
bygget i perioden 1907-1928. Det er, som resten af slottet, tegnet af arkitekt
Thorvald Jørgensen. Undervejs blev planerne for Tårnet ændret flere
gange, bl.a. fordi byggeriet overskred budgetterne. Fx sparede man en del
af udsmykningen væk, så Tårnet kun havde én krone, da Christiansborg Slot stod
færdigt i 1928.
Først
i 1934 kom de sidste to kroner på. Det skete på et initiativ taget af den
daværende indenrigsminister, Bertel Dahlgaard, der mente, at Tårnet med kun én
krone lignede Korsør Banegård. Med tilføjelsen af de to kroner, opsat på en
såkaldt fløjstang, blev Tårnet samtidig højere end tårnet på Københavns Rådhus.
Med sine 106 m er Tårnet på Christiansborg Slot fortsat det højeste tårn i
København – 40 cm højere end netop rådhustårnet.
De
tre kroner symboliserer Kalmarunionen, den historiske alliance mellem Danmark,
Norge og Sverige i perioden 1397 til 1523. Udover kronerne er
fløjstangen udsmykket med et kors og en vejrhane. Korset symboliserer, at Danmark
er et kristent land. I spiret ses også otte figurer, der er skabt af
billedhuggeren Axel Locher. De 3,1 m høje kobberfigurer viser mænd og kvinder,
der udfører forskellige erhverv – blandt figurerne er en fisker og en
landmand.
Tårnet
blev opført i jernbeton med en granitbeklædt facade og en tagbeklædning, der
oprindeligt bestod af teglsten. I 1937 blev teglstenene, efter en landsdækkende
indsamling, udskiftet med kobber. I starten af det nye årtusinde blev det
konstateret, at Tårnets kobberbeklædning og underliggende jernbeton var i en så
dårlig forfatning, at en gennemgribende renovering var nødvendig. Renoveringen
fandt sted fra 2006 til 2009.
Efter
renoveringen er taget nu kobberbrunt, indtil vejr og vind i løbet af de næste
20 år vil irre kobberet, så det får sin karakteristiske grønne farve tilbage.
Den nye kobberbelægning forventes at kunne holde ca. 100 år
Kilde: Tårnet
Christiansborg
Ingen kommentarer:
Send en kommentar