Hvis du ikke har levet under en sten det sidste års tid, er
du helt sikkert støt på udsagnet om, at du skal spise meget mindre kød for at
beskytte din krop, miljøet og dyrene. Her sætter vi fokus på bønner og
linser, som er en af de råvarer, der helt sikkert kommer mere af på menuen i
fremtiden.
Kan du huske opskrifterne på bønnepaté fra slutningen af 1970’erne?
Den grå masse der blev skåret i tykke skiver, og som kun smagte af hø, hvis man
var heldig. Det var også dengang, det var helt ude i skoven at løbe en tur
eller være noget så bizart som vegetar. I 2018 bliver årets danske ord måske
plantefars, så der er helt andre (kødfrie) boller på suppen her 40 år efter.
Hvis du (som jeg) ikke er til
plantefars, men gerne vil spise lidt mindre kød, kunne du kaste et blik på
bønner og linser, som kan blive en god erstatning for kød. Bønner og linser er
karakteriseret ved at have et højt indhold af protein, og så mætter de godt.
Er du nybegynder i bønner, kan du købe dem på dåse. Det er
noget dyrere end selv at udbløde og koge dem, til gengæld er det betragtelig
nemmere at have med at gøre. Jeg foretrækker selv at udbløde og koge de bønner,
som jeg skal bruge til kolde salater. Bønnerne på dåse er ofte meget bløde og
derfor lidt for smattede til de kolde retter.
Tørrede bønner indeholder naturligt
lektiner, der kan give forgiftningssymptomer. Lektiner fjernes ved iblødsætning
og kogning, spis derfor aldrig ukogte bønner.
Bønner og linser smager
godt med persille, timian, citronsaft og eddike, olivenolie, hvidløg og løg,
koriander, spidskommen, chili, cayennepeber og mange andre krydderier og
krydderurter. Spar ikke på krydderierne, og husk at smage til.
Tekst og opskrift har været bragt Flensborg Avis.
Sort bønnesuppe
Nem
Vegetarisk
2 personer
Tid 8 timers udblødning+35
min.
Pris ca. 2 euro
150 g sorte bønner
1 lille løg
1 fed hvidløg
1 l bouillon
1 knivspids cayennepeber
salt, peber
Cremefraiche
Persille eller koriander til
pynt
Udlød bønnerne i vand i
minimum 8 timer.
Pil og hak løg og hvidløg.
Hæld udblødningsvandet væk.
Skyl bønnerne og hæld dem i
en gryde med løg, hvidløg, bouillon og cayennepeber og kog bønnerne helt møre.
Tag 4 spsk bønner fra og
blend resten i bouillonen.
Smag suppen til med salt og
peber.
Server suppen med de hele
bønner, cremefraiche og pynt med persille eller koriander.
Tekst og opskrift har været bragt Flensborg Avis.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar