Det er søndag eftermiddag. Jeg står på en tankstation i
Nyborg og har koldsved. Vi er på vej hjem fra København, hvor vi har været til
dobbelt 50-års fødselsdag. Værten ville os det rigtig godt, så vi fik champagne
til kanapéerne, amerikansk Chardonnay til
forretten, Margaux til hovedretten og Riesling Auslese til desserten.
Klokken 24 åbnede diskoteket, og det fejrede de i baren med Dark n’ stomy, gin
og tonic og mojito. Jeg kom i seng klokken fem.
Kombinationen af, at jeg må have drukket for meget, røget for
meget, danset og snakket for meget, er meget tydelig. For jeg har mistet
stemmen og har ondt i benene. Jeg tager mig til hovedet for at flytte den syl,
der borer sig ind. Men der er ikke nogen syl, blot den vildeste hovedpine. Jeg
fryser, ryster og forsøger at gemme mig bag reolen med chips. Jeg prøver at
fokusere på de nye nødder fra Kims. Min datter på 12 år er med. Hun vil ikke
stå ved siden af mig.
-Mor, tag dig sammen, siger hun og rynker brynene.
-Jeg kan ikke, siger jeg og nærmer mig kassen.
Jeg hiver min tophue ned i panden og prøver at dække resten
af ansigtet med mit tørklæde. Jeg bestiller en tropical-smoothie og fire
pølsehorn. Smoothien er iskold og pølsehornene er brandvarme. Vi har to timer
mere foran os, så min mand bestiller kaffe og ryster på hovedet af mig.
-Hvis du ikke kan tåle at drikke, må du lade være, siger han
og griner.
Jeg undskylder min opførsel og lover, at jeg aldrig, aldrig
drikker mere. Det er nok lige lidt mere, end jeg kan holde. Men jeg vil prøve
at holde igen, næste gang jeg er til 100 års-fødselsdag.
Retterne i dag er inspireret, af den mad jeg spiste, indtil
jeg blev rask igen. En mild og nem spinatsuppe og stor banankage. Det siges
nemlig, at banan mildner tømmermænd.
Spinatsuppe med æg
Til 2 personer
1 æg
6 dl hønsesuppe/bouillon
400 g frisk spinat
salt, peber
2 spsk kerner f.eks. sesam, græskar, solsikke
karse
Kog ægget hårdt. Varm bouillonen op i en rummelig gryde.
Vask spinaten og hæld den i bouillonen. Varm spinaten til den falder sammen.
Rist nødderne på en tør pande. Smag suppen til med salt og peber og server den
rygende varm med æg, ristede nødder og karse.
Banankage med flødeostglasur
225 g
blødt smør
375 g
sukker gerne en blanding af brun farin, melis og sirup
4 æg
4 modne
bananer
375 g
hvedemel
2 tsk
bagepulver
2 tsk
kanel
1 ½ tsk stødt kardemomme
1 tsk
stødte nelliker
200 g
flødeost
75 g
flormelis
kornene
fra ¼ vaniljestang
1 tsk
vaniljesukker
Tænd
ovnen på 170 grader. Rør smør og sukker luftigt. Pisk æggene i et ad gangen.
Mos bananerne og rør dem i. Bland mel, bagepulver og krydderier sammen og rør det
i dejen. Hæld dejen i en stor, smurt form ca. 35x25 cm, og bag den i ca. 40 minutter. Stik en
pind midt i kagen, er der dej på, når den kommer ud, skal den have 10 minutter
mere. Afkøl kagen i formen. Hæld flødeosten i en skål. Sigt flormelis i og rør
glasuren sammen med vanilje. Fordel glasuren på den afkølede kage.
Artiklen er skrevet til Kristelig Dagblad og har været på bagsiden den 18. februar 2017.
Foto Louise Dandanell Ørsted
Ingen kommentarer:
Send en kommentar