Min datter er blevet 17 år. Sidste år holdt hun fest, så jeg
lå vågen hele natten. Nu har hun fået kæreste, så der er er mere ro, og vi
spiser os i stedet igennem dagen. Hun fik tidligt i sit liv den ide, at hun
skal have lige så mange kager, som hun fylder år. Det er en udfordring. Der har
været år, hvor jeg lavede én sandkagedej, og så kom tre forskellige slags fyld
i. Eller én slags småkagedej, som jeg delte i seks portioner og kom henholdsvis
nødder, chokolade, rosiner, citron, ingefær og kokos i. I år rækker fantasien
ikke til 17 kager, så jeg får trumfet igennem, at vi får 17 retter – her i
blandt fem kager.
Sidst på dagen kommer morfar igennem på telefonen. Han er
stolt og lykkelig over at have et dejligt barnebarn på 17 år, og så taler de to
fræk voksensnak, vi andre ikke må høre.
Marengskagen gør det ud for lagkage, og chokoladekagen er et
hit, som garanteret giver halsbrand.
Marengskage
med honningyoghurt og bær
Til 6-8 personer
Bunde
50 g smør
2 spsk mælk
50 g sukker
2 æggeblommer
75 g mel
1 tsk bagepulver
Marengs
2 æggehvider
1 tsk eddike
1 knivspids salt
100 g sukker
2 tsk vanilje
1 ½ dl piskefløde
1 bæger græsk yoghurt 10 % med honning
ca. 125 ml. Hvis du ikke kan få yoghurt med honning, bruger du yoghurt naturel
og 2 spsk flydende honning
300 g jordbær
100 g hindbær
150 g kirsebær
Tænd ovnen på 150 grader.
Smelt smør i en lille gryde over svag
varme og hæld mælken i. Fjern gryden fra varmen og lad det køle af. Pisk sukker
og æggeblommer skummende. Bland mel og bagepulver sammen og hæld det i
æggeblandingen skiftevis med smørret. Pisk dejen sammen Tegn en cirkel på ca.
22 cm på bagepapir, læg papiret på en bageplade og bred dejen ud på cirklen.
Bag bunden i 10 minutter.
Pisk æggehviderne stive med eddike og
salt. Bland sukker og vaniljesukker. Pisk sukkeret i lidt ad gangen og piske
hviderne helt stive.
Tag den forbagte bund ud af ovnen,
fordel marengsen ovenpå og bag kagen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen.
Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet
i yoghurten. Fordel skummet over kagen og pynt med bær.
175 g mørk chokolade
175 g smør
2 æg
225 g rørsukker
225 g mel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje
Tænd ovnen på 180 grader. Hak chokoladen groft. Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Pisk æggene luftige med sukker- det tager ca. 5 minutter. Vend chokosmørret i æggene. Bland mel, bagepulver og vanilje sammen og vend det i dejen - dejen er sej og karamelagtig. For en lille bradepande eller en springform med bagepapir og fordel dejen i. Bag kagen i ca. 25 minutter. Hvis du kontrollerer med en pind, om kagen er færdig, skal der sidde dej på pinden. Brownie må under ingen omstændigheder får for længe i ovnen. Det gør den tør og kedelig.
175 g smør
2 æg
225 g rørsukker
225 g mel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje
Tænd ovnen på 180 grader. Hak chokoladen groft. Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Pisk æggene luftige med sukker- det tager ca. 5 minutter. Vend chokosmørret i æggene. Bland mel, bagepulver og vanilje sammen og vend det i dejen - dejen er sej og karamelagtig. For en lille bradepande eller en springform med bagepapir og fordel dejen i. Bag kagen i ca. 25 minutter. Hvis du kontrollerer med en pind, om kagen er færdig, skal der sidde dej på pinden. Brownie må under ingen omstændigheder får for længe i ovnen. Det gør den tør og kedelig.
Afkøl kagen og server med frugt og
eventuelt is og flødeskum.
Artiklen har været bragt i Kristelig Dagblad den 1. juli 2016
Ingen kommentarer:
Send en kommentar