lørdag den 28. april 2012

Boller og kage med vinterens rødderRadiserne er noget af det eneste, der er i sæson lige nu. Og da man så vidt jeg ved, ikke kan bage med dem, bruger vi rødderne fra i vinter til dagens bagning.

Boller med rod
Brug de små rester af rødder der gemmer sig i grøntskuffen til bollerne.
300 g rødder f.eks. pastinak og gulerod
1½ dl letmælk
50 g gær
100 g valnødder
2 tsk salt
Ca. 500 g hvedemel
Sammenpisket æg til pensling

Rengør rødderne og skær dem i tynde skiver. Kog dem møre i letsaltet kogende vand. Hæld vandet fra og mos eller blend dem. Hæld mælken i mosen. Rør gæren ud i lidt af rod-mælken. Hæld resten af mosen i. Hak nødderne og hæld dem i sammen med saltet. Ælt mel i til dejen er glat og fast og slipper bordet. Lad dejen hæve lunt og overdækket i 45 minutter. Ælt dejen igennem. Form ca. 10 kuvert brød. Pensl med sammenpisket æg. Lad dem hæve yderligere 25 minutter. Bag brødene i 15 minutter ved 220 grader. Afkøl dem på en rist.

Vi er i retro hjørnet så her kommer en skøn gulerodskage.Det er en klassiker, som kan varieres i det uendelige. Denne her er en af de dyrere udgaver med masser af smør, mandler og sukker. Det er en meget stor kage, der giver 12 stykker og holder sig godt.


Gulerodskage med creme

400 g gulerødder
5 æg delt i æg og blomme
250 g sukker
Skal og saft af ½ citron
250 g mandler
75 g mel
1 knivspids salt
½ tsk nelliker
1 tsk kanel
2 tsk bagepulver

Creme af 100 g blødt smør, 100 g flødeost gerne mascarpone, 100 g florsukker, 2 tsk vanillesukker, calvados eller kirch

Tænd ovnen på 180 grader. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Pisk æggeblommerne luftige med sukker og citronskal og saft. Blend mandlerne til mel. Bland mandelmel i dejen med mel, salt, nelliker, kanel og bagepulver. Pisk hviderne stive og vend dem i dejen. Hæld dejen i en smurt springform (26-28 Ø) og bag den i ca. 50 minutter. Rør smør, flødeost, florsukker og vanillesukker sammen. Smag til med calvados eller kirsch. Smør cremen på den afkølede kagen. Hvis kagen bages i forvejen, skal cremen først på umiddelbart før servering.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar