lørdag den 21. april 2012

Smæk på frikadellesmagenDer bliver spist ufattelig meget hakket kød. Der går ikke en uge, hvor en gennemsnits familie med et par børn ikke får både kødsovs, hakkebøffer og frikadeller.
Farsretter er et internationalt fænomen, der kan spores helt tilbage til 200 år før vores tidsregning. Tidligere var hakket kød en ualmindelig fin spise, da det krævede meget tid og mange tjenestefolk at hakke kødet fint, men i slutningen af 1800 tallet fik man den hånddrevne kødhakkemaskine, og så tog det ikke mange minutter at lave fars.
Krydderierne i farsretter har også ændret sig med tiden. Førhen blev der anvendt mange forskellige krydderier, modsat i dag, hvor vi primært anvender salt, peber og løg til at give smag til frikadellen.

Krydrede frikadeller
250 g hakket okse eller lammekød
2 æg
2 spsk mel
75 ml yoghurt
1 tsk chili
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
½ tsk stødt kardemomme
1 spsk hakket persille
Salt og peber

Rør alle ingredienserne samme og krydr godt med salt og peber. Lad farsen trække en halv times tid på køl, hvis der er tid til det. Form farsen til lidt lange frikadeller og steg dem på panden i lidt fedtstof eller steg dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.


Fyldig salat
Prøv salaten til frikadellerne og i pitabrødet.

1 hjertesalat
1 stort bundt persille
1 bundt radiser
1 rødløg
1 rød peberfrugt
1 dåse kikærter
50 g feta
Dressing af 2 spsk olie, saft af ½ citron, 1 fed hvidløg, 1 tsk sukker, salt og peber

Rengør alle grøntsagerne. Hak salat og persille. Skær radiser og rødløg i tynde både. Skær peberfrugten i små stykker. Hæld vandet fra kikærterne og bland dem i grøntsagerne. Vend det hele i dressingen og smuldr feta over.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar