onsdag den 18. marts 2015

Øllebrødsboller


Der er med rette utrolig meget fokus på madspild. Det afføder også en masse interessante retter i mit køkken, fordi jeg sjældent smider noget ud. Det er ikke alt, der smager lige fantastisk, men vi bliver mætte hver dag. Og hver dag er der også et eller andet, der hitter. Det kan være kålsalaten, chutneyen, risene eller den ostemad, vi får til efterret. 

For resten
FOTO: Gertrud Sabroe Termansen
På de fleste madblogs kan du indtaste de ingredienser du har, og så kommer der forslag op på retter, du kan lave. ”Stop spild af mad” har i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK udviklet en app, ”For resten appen” -  der hjælper med at bruge rester. Og der er virkelig nogen rester at arbejde med. Hver dansker smider i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden om året, i stedet for at spise det. Dette svarer til, at en femtedel af den mad, som vi køber ind, ryger ud. Det ville være skønt, hvis man slap for at slæbe alle de madvarer hjem, tømme poserne, sætte det hele på plads og så bære det ned igen og smide det ud i affaldsbeholderne.


Vi smider 1000 euro ud om året
I kroner, ører og euro svarer det til at en gennemsnitlig dansk og tysk familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kroner om året, altså næsten 1000 euro. Dem kunne de fleste familier nok godt finde på at bruge til noget andet.

Øllebrødsboller  Her er det resterne af øllebrød, der er brugt i dejen. Havregrød eller lignende grødvariationer kan også bruges. 
Sådan laver du øllebrød: Skær brødet i små terninger og hæld det i en gryde. Hæld vand eller hvidtøl over så det netop dækker. Lad det stå over natten til brødet er blødt. Kog grøden over middel varme.Tilsæt evt. mere vand.
Hvis du ikke har tid eller tålmodighed, kan du blende det med en stavblender. Kog det over middelvarme til grød.


10 g gær
2 dl fingervarmt vand
400 g øllebrød
50 g abrikoser
1 tsk salt
650 g hvedemel type 550

Udblød gæren i lidt af vandet. Hæld resten af vandet og øllebrød i og rør det sammen. Hak abrikoserne og hæld dem i med saltet. Rør hvedemel i. Dejen er for fugtigt til at den kan æltes med hænderne. Lad dejen hæve overdækket og køligt i ca. 8 timer. Hæld dejen ud på bordet, uden at ælte. Skær 18 boller ud og sæt dem på en bageplade. Lad dem hæve lunt i ca. 30 minutter. Bag dem ved 230 grader i ca. 20 minutter.


3 kommentarer:

 1. Tak for tippet med appen :-).
  Kan jo blive helt fristet til at lave øllebrød, så jeg kan afprøve din opskrift. Har ofte bagt boller med en rest risengrød.

  SvarSlet
 2. Tak for din kommentar. Jeg har aldrig bagt boller med risengrød - den er røget i klatkagerne. Jeg troede faktisk risene blev hårde, men det gør de nok ikke, når du har prøvet det flere gange.

  SvarSlet
 3. Kan man bruge en pk gær og lade den hæve i en times tid

  SvarSlet