fredag den 1. december 2017

Kulinarisk julekalender 1. december


 Krydrede sirupskager og lidt om kanel

Følg med i den kulinariske julekalender her på bloggen, og få tips og ideer til julemad, snack og gaveideer.

Vi lægger ud med sprøde, krydrede småkager.
Dejen til småkager, der skal rulles ud, indeholder mere mel, og derfor er det vigtigt at smage dejen godt til, så kagerne ikke bare smager af mel. I stedet for sukker er der sirup i denne opskrift, det giver også mere smag til kagerne. Kagerne kan pyntes med glasur, men så skal de spises umiddelbart efter, da glasuren gør dem bløde.


Tid 10 min+ min. 3 times hvile+1 time
4 bageplader tynde småkager
Bagværk
Nem/ middelsvær

100 g saltet smør
150 g sirup, gerne en blanding af lys og mørk
75 g brun farin
275 g hvedemel
½ tsk af følgende krydderier: ingefær, kanel, cayennepeber, lakrids, muskatnød
25 g mandelflager
½ tsk potaske opløst i 1 tsk vand
evt. flormelis til glasur

Skær smørret i mindre stykker og hæld det i en lille gryde med sirup og farin. Varm op over lav varme til smørret er smeltet og afkøl blandingen. Bland mel og krydderier sammen i en skål. Hæld smør-siruppen oven og bland det. Ælt potaske i og til sidst mandelflagerne. Lad dejen hvile i ca. 3 timer, gerne længere. Drys mel på bordet og rul dejen tyndt ud. Stik kager ud og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 6 minutter ved 180 grader varmluft. Afkøl dem på en bagerist og opbevar dem efterfølgende i kagedåser.


Kanel

Kanel forekommer –gastronomisk– i to former ceylonkanel og cassiakanel. 
Ceylonkanel er den tørrede bark fra de stedsegrønne tropiske træ Cinnamomum verum, som stammer fra Sri Lanka. Det forhandles hel i sammenrullede rør eller stødt. 
Cassiakanel fra Cinnamomum aromaticum eller C. cassia forhandles som barkflager eller stødt. Det indeholder små mængder af stoffet cumarin, der  større mængder er sundhedsskadeligt, hvorfor EU har fastsat en grænse for indholdet af cassiakanel i fødevarer.
Kanel bruges i det salte køkken i gryderetter, til lam, pilaff, dressinger, chutneys og i det søde køkken i utallige desserter og kager. Kanel er meget gennemtrængende og bør anvendes med måde, da det overskygger andre smagsnuancer. 

Foto: Gertrud Sabroe Termansen og Louise Dandanell Ørsted. Opskriften har været bragt i Flensborg Avis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar