søndag den 24. december 2017

Kulinarisk kalender 23. decemberÆbleskiver med æbler

Det kan ikke smages, om æbleskiven er rund eller flad, så stop det hysteri, der er omkring de runde æbleskiver. Hvis du orker at bage dem selv, skal du klappe dig selv op skulderen og sole dig i lyset fra juletræet. 
Æbleskiver er en gammel dansk spise, som oprindeligt var et stykke æble, der var vendt i dej og stegt i olie, som klejner. 
Senere blev det et stykke æble eller en skefuld frugtkompot, der blev fyldt i dejen, inden de blev bagt.
For 200 år siden fik karle og piger på bondegårdene æbleskiver i gave, som de kan spise i julen. Æbleskiverne var en stor delikatesse og ville i dag svare til, at man fik en gavekurv med lækkerier af sin arbejdsgiver.
Drop det med, at æbleskiver skal være runde, de smager ligeså godt, når de er lidt flade.
Æbleskiver serveres altid tre af gangen med flormelis og mørk marmelade, gerne solbær.

2 æbler
1 tsk kanel blandet med 2 spsk sukker
 2 æg
1 knivspids salt
½ tsk lys eddike
2 spsk sukker
4 dl kærnemælk
250 g hvedemel
1 tsk kardemomme
½ tsk natron
¼ tsk salt
25 g smeltet saltet smør
Smør til bagning

Skræl æblerne og skær dem i små terninger. Vend dem i kanelsukker. Del æggene. Pisk hviderne stive med salt og eddike. Rør æggeblommerne lyse med sukker. Rør kærnemælk i. Bland mel, kardemomme, natron og salt og hæld det i det fyldende. Rør det glat og hæld smørret i. Vend hviderne i. Varm evt. fedtstof op til bagning. Varm æbleskivepanden, smør hullerne med fedtstof og hæld dej i. Læg et lille stykke æble i dejen. Vend æbleskiverne rundt, når de er lysebrune og slipper panden. Vend dem rundt flere gange til de er ensartet bagt. Server med flormelis og solbærmarmelade.

Foto: Louise Dandanell Ørsted

Ingen kommentarer:

Send en kommentar