mandag den 11. december 2017

Kulinarisk kalender 11. december

God grød
 

Mangler du lidt inspiration til grøden kommer der tre variationer her.

En risengrødsdessert hvor grøden er smagt til med sød, kondenseret mælk og bliver serveret med ristede mandler og kirsebær. En fyldig og fed risengrød kogt på kokosmælk og smagt til med ristede kokossplitter og kokossirup, og en rugbrødsgrød med sød, julekrydret æblemos, der er perfekt, når der kommer masser af brødrister efter julefroksterne. 


Kokosris
45 minutter
Nem
Let ret til 2 eller dessert til 3-4 personer
Vegan

100 g grødris
100 ml vand
500 ml kokosmælk
1 nip salt
2 spsk kokosflager
kokossirup


Hæld ris og vand i en rummelig gryde og kog op. Hæld kokosmælk i lidt af gangen og lad det koge op, før der hældes mere kokosmælk i. Skru ned for varmen, når alt kokosmælk er tilsat. Læg låg på gryden og kog risene møre, det tager ca. 45 minutter. Tag låget af og kog grøden fast.
Rist kokosflagerne på en tør pande til de tager farve. Drys den ristede kokos over grøden og server evt. kokossirup til. Grøden smager godt lun og afkølet. 


Sødmefyldt risengrød

1 time
Nem
Portionen af risengrød er til 4 personer som hovedret eller dessert
Desserten er til 4 personer


250 g grødris
400 ml vand
1,5 liter letmælk
salt

50 g mandelsplitter
ca. 3 spsk sød kondensmælk
kirsebærsovs

Hæld ris og vand i en rummelig gryde og kog op. Hæld mælk i lidt af gangen og lad det koge op, før der hældes mere mælk i. Skru ned for varmen når alt mælk er tilsat og der læg låg på gryden. Kog risene møre, det tager ca. 45 minutter. Tag låget af og kog grøden fast. Køl grøden ned.
Rist mandelsplitterne på en tør pande. Tag 500-600 gram fra og smag til med kondensmælk og en anelse salt. Server mandelsplitter og evt. kirsebærsovs til.

Rugbrødsgrød med krydret æblekompot

1 time
Nem
2 personer
Let hovedret/ morgenmad
1 glas æblekompot


4 tykke skiver rugbrød
Vand
100 ml æblesaft

500 g skrællede æbler
ca. 75 g sukker
75 ml vand
4 kardemommekapsler, ¼ stang kanel, 5 nelliker

Mælk og ristede mandler til servering
Skær rugbrødet i mindre stykker, hæld det i en gryde og hæld vand over så det netop dækker. Lad det stå og trække et par timer. Kog grøden op med æblemost Skær æblerne i små terninger og hæld dem i en gryde med sukker og vand. Tag frøene ud af kardemommekapslerne og knus dem sammen med kanel og nelliker i en morter eller kaffekværn. Hæld de stødte krydderier i gryden og kog æblerne til mos. Server grøden med mælk og hakkede mandler.


Foto: Gertrud Sabroe Termansen  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar