tirsdag den 14. august 2012

Er din dej sur?

Jeg kommer nok aldrig til at bage rugbrød, men det skal ikke forhindre mig i at have en surdej stående. Jeg bruger den til de dejligste, Københavneragtige boller. Her i Flensborg er det nemlig meget svært at finde et godt, sejt, syrligt, lyst brød med en elastisk krumme og sprød skorpe- og det er også mange krav at stille til et lille brød, men hvis det skal være lyst brød, må det gerne smage godt.

Så den slags brød og boller må man bage selv og dertil skal man bruge en surdej.

Nem surdej også kaldet fordej
5 g gær
2 dl kærnemælk
100 g rugmel
½ tsk salt
Rør gæren ud i lidt af kærnemælken og rør mel og salt i. Hæld fordejen på et glas, dæk med film og lad dejen stå på køkkenbordet 2-3 dage. Herefter opbevares surdejen på køl.
Husk at tage en klump dej fra hver gang du bruger din surdej. Surdejen kan holde sig 6-8 dage i køleskab.

Surdejsboller

1 portion surdej
1 dl kærnemælk
2½ dl lunt vand

2 tsk salt
2 tsk eddike
1 tsk sukker

100 g fuldkornshvedemel
400 g hvedemel

Hæld surdej, kærnemælk og vand i en skål og rør det sammen med en elpisker eller køkkenmaskine. Tilsæt salt, eddike og sukker og rør mel i. Ælt dejen igennem i 5-10 minutter. Tag en portion dej fra, hæld den i et glas og stil på køl til næste gang du skal bage.
Lad dejen hæve nogle timer overdækket på køkkenbordet. Ælt den godt igennem, form til boller og lad dem hæve yderligere 30 minutter. Bag bollerne ved 220 grader i ca. 17 minutter. Afkøl bollerne på en rist og opbevar dem i en pose når de er afkølede.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar