søndag den 10. juni 2012

Vi har lejrbål her!


Tilbuddene til de sydslesvigske børn er nærmest uendelige, og som forældre er det ret svært at finde rundt i den jungle af aktiviteter, der bliver udbudt.
Men hver mandag kører vores ældste datter med en flok glade børn, unge og voksne ud til FDF huset ”Uglereden” i Tarup. Her bygger de huler, hører historier og bliver beskidte. De snitter med dolk og laver bål. De spiller teater, synger og hører om Gud. Ud over det, arbejder de med rafter og sejler i kano, klatrer i træer, bager snobrød og hygge sig om bålet. Og det sidste det var fotograf Gertrud Thermansen og jeg med til.
Med 4 forskellige slags snobrødsdej og en kage begav vi os til Tarup. Her er god stemning og børnene er afslappede og glade. Jeg havde en tåbelig forventning om, at børnene var kræsne og ville efterspørge både marmelade og Nutella til snobrødene. Men der var ingen, der rynkede på næsen af dejen med salami eller solsikkekerner og den der blev først spist, var den med ost! Det så ud som om, at de syntes, det var skønt at få en pølse til og alle havde tålmodighed nok til at sidde med pindene indtil brødene var gennembagte. Her får børnene noget de måske mangler i deres hverdag nemlig opmærksomhed og ro.

Tip
Dejen hæver ret meget, når den står i varmen ved bålet, så den skal opbevares i en beholder, der er stor nok til, at den kan vokse.
Man kan selvfølgelig også lave én dej, dele den i tre eller fire portioner og ælte forskellige ingredienser i. 
Når bålet er klart:
Tag en håndfuld dej, lav en lang pølse og sno den rundt om pinden. Hold pinden i god afstand fra ilden. Når brødet er lysebrunt, det lyder hult, når man banker på det og det løsner sig let fra pinden, er brødet færdigt.

Salami snobrød
20 g gær
250 ml vand
50 ml olie
1 tsk salt
50 g salami små tern
200 g durum hvedemel
300 g hvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie, salt og salami. Rør durummel i. Ælt hvedemel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.  

Fuldkorns snobrød
250 ml vand
50 ml olie
2 tsk salt
500 g fuldkornshvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie og salt. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

Oste snobrød
20 g gær
250 ml vand
50 ml olie
1 tsk salt
75 g revet parmesan
500 g hvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie, salt og parmesan. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

Mysli snobrød
50 g smør
250 ml mælk
20 g gær
1 tsk salt
50 g græskarkerner
50 g rosiner
500 g hvedemel
Smelt smørret og hæld mælken i. Rør gæren ud i lidt af smør-mælken. Tilsæt resten af mælken, salt, kerner og rosiner. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar