fredag den 8. juni 2012

Bearnaise og asparges så bliver det ikke bedre





Vi har de sidste par år haft den store glæde og oplevelse at have gæster fra Danmark i årsmødeweekenden. Der har været politikere, højskolefolk, medarbejdere og frivillige i virksomheder og foreninger som støtter Sydslesvig på den ene eller anden måde. 
En ting er jo at invitere venner og familie til middag, men en anden er at åbne huset for vildtfremmende og invitere dem til en bid brød og lidt til. Årsmødegæsterne har som regel et presset program og efter 2 timer skal de være ude af huset igen. Så det nytter ikke noget at gå i gang med at dække bordet eller lave maden når de kommer. Der skal planlægning til, og da både min mand og jeg gerne vil sidde ned under middagen og tale med gæsterne, (og holde styr på børnene) plejer alt at være parat, til at sætte ind på bordet når gæsterne kommer. Det betyder selvfølgelig, at det meste af maden er kold, men indtil videre har vi ikke haft nogen klager. 


Hvide asparges med løgkompot
1 skalotteløg
200 ml eddike
2-3 spsk honning
4-5 asparges til hver person
2 helt tynde skiver røget skinke til hver

Om formiddagen. Pil løget og hak det fint. Kom det i en gryde med eddike og honning og kog det ind til det tykner. Smag til med honning. Skræl aspargesene og pak dem ind i skrællerne og et klæde. Læg dem i køleskabet. Arranger skinken på et fad, dæk dem med husholdningsfilm og stil det på køl.
Umiddelbart før gæsterne kommer: Damp aspargesene i let saltet kogende vand i 3-5 minutter. Server de lune asparges med skinke og løg kompot.

Oksesteg med kold urtebearnaise
Oksetyndsteg til 6 personer
Kartofler til 6 personer, 3 skiver citron og dild
200 g selleri
200 g gulerødder
1 løg
4 stilke persille
4 stilke basilikum
3 stilke estragon
100 ml mayonnaise
100 ml cremefraiche
Salt og peber
Om formiddagen: Vend stegen i fedtstof på en pande. Sæt den i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time alt afhængigt af stegens størrelse. Lad kødet trække og afkøl det. 
Rengør kartoflerne, kom dem i en gryde med rent vand, dild og citronskiver. Citronen holder kartoflerne lyse. 
Rengør selleri, gulerødder og løg. Skær dem i mindre stykker og kog grøntsagerne møre i letsaltet vand. Tilsæt persille og basilikum lige inden grøntsagerne tages op. Hæld kogevandet fra og blend grøntsagerne meget fint. Si væden fra mosen og afkøl mosen. Bland den med hakket estragon, mayonnaise og cremefraiche. Smag til med salt og peber. Hæld bearnaisen i skåle, dæk dem med film og sæt dem på køl.
Før gæsterne kommer: kog kartoflerne møre i letsaltet vand.  Skær kødet i skiver og arranger det på et fad.

Salat
1 lille radicchio
1 lille romanisalat
1 avokado
100 g feta
2 spsk olivenolie, 2 spsk hvidvinseddike, 1 tsk sennep, 1 tsk honning, salt og peber
Om formiddagen: Rengør salaten, tør den og skær den i tynde strimler. Kom salaten i en pose og læg den i køleskabet. Ryst alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber.
Før gæsterne kommer: hæld dressingen i salatskålen. Skær skrællen af avokadoen og skær den i mindre stykker. Bræk fetaen i mindre stykker og bland den og avokadoen i dressingen. Vend salaten i dressingen. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar