tirsdag den 12. juni 2012

Rabarber - nu med faktaboks


Der har været dyrket rabarber i Europa fra 1600-tallet men i begyndelsen brugte man den kun som medicinsk plante. Fra 1800-taller bliver den taget med i køkkenet og brugt i madlavningen. I Danmark har vi haft dem i haverne fra omkring år 1860, og rabarber er således en relativt sent tilkommet plante, selvom den i dag opfattes som meget gammeldags.
Rabarber kan normalt høstes fra april til oktober. Men den har to højsæsoner i henholdsvis maj-juni og august september. Raberberstilkens blade er giftige, derfor er de smukke blade ofte fjernet når man køber rabarber.

Rabarber kan let fryses i små stykker og tøs op til marmelade, kompot, kager og tærter, pie og rabarbersuppe.

Rabarber passer rigtig godt sammen med hyldeblomstsaft, citrusfrugter, kanel og vanilje.

Fuldstændig overdådig rabarberkage
Kagen rækker fint til 10 personer.

Bund
250 g blødt smør
50 g sukker
2 æg
200 g finthakkede hasselnødder
125 g mel
1 tsk bagepulver
Fyld
500-600 g rensede rabarber
250 g sukker
2 spsk vaniljesukker

Tænd ovnen på 200 grader. Rør smør, sukker, æg, nødder, mel og bagepulver sammen og fordel dejen i en bradepande, der er foret med bagepapir. Rengør rabarberne, skær dem i små stykker og fordel dem på dejen. Bland sukker og vanilje sammen og drys det over rabarberne. Bag kagen i ca. 35 minutter til rabarberne er møre og kanten er sprød og gylden.


Bagte rabarber

500 g rensede rabarber
250 g sukker
1 stang vanilje

Tænd ovnen på 200 grader. Skær rabarber i mindre stykker og læg dem i et fad med bagepapir. Hæld sukker og vanilje over og bag til rabarberne er møre - ca 35 minutter.

2 kommentarer: