søndag den 6. december 2015

Julemarked i Hamborg

Vi er ti gode venner, der er på juletur til Hamborg. Vi er med toget fra Flensborg, for at slippe for lange bilkøer, problemer med at finde parkeringspladser og ikke mindst undgår at skulle køre hjem igen. Toget giver også god mulighed for at varme op til med snacks og drinks. Og vi er ikke de eneste i kupeen, der skal ned og nyde den gode, tyske julestemning. Et hold jyske damer drikker små likører, hurtigere end vi kan nå at sige skål.

Nu småløber vi ned af Mönckebergstraße for at få årets første punch på det store julemarked. Her er spåner på jorden og en dragende duft af bagte kager og varm sprut. Det er endvidere tidligt på aftenen, så der er ikke nogen, der er højtråbende og fulde – endnu. 

-Jeg spiser kun frugt, der er gæret, siger Hans og maser sig gennem folkemængden.
-Hvad mener du? Spørger jeg naivt, mens jeg forsøger at følge trop.
-Vindruer, siger Hans.
-Nåårr. Spiser du slet ikke frugt, fortsætter jeg og kan se, at Hans bliver træt i blikket og tænker, hvordan kommer jeg væk fra hende sundhedsapostlen.
-Jo, jeg spiste en portion jordbær med fløde og sukker i sommer, siger Hans, der er nået frem til punchboden.
-Mit schuss, råber Hans og kaster sig ind mellem minkklædte damer og mænd med blød hat, der høfligt går til side for den store dansker.
Vi smager os gennem boderne og falder hurtigt i snak med de andre gæster. Der er ingen tvivl om, at danskerne har hørt om de tyske julemarkeder. Der bliver talt dansk ved mindst halvdelen af langbordene, og der bliver især talt om, at det er meget, meget billigere end i Danmark. En punch koster omkring 4 euro, det er vel nogenlunde halvdelen af, hvad den koster i København.

Julemarkederne i Hamborg hører til de mest berømte i Tyskland, kun overgået af Berlin i besøgstal. Det traditionelle Weihnachtsmarkt finder man ved rådhuset -Rathausmarkt. Hvert år besøger mere end tre millioner juleglade gæster torvet foran det store rådhus. Området er bygget smukt op med små, udsmykkede træboder. Herfra kan vi købe glühwein, stæk kakao og jägerte af kvinder og mænd i alt fra dirndl til nissekostume. Men der er også fast føde. Rustikke træbrædder med røget skinke, fast ost og store syltede agurker frister sammen med søde berlinere og hjemmelavet chokolade. Der er masser af boder med kunsthåndværk og julegaveideer, og det er svært ikke at komme af med en formue. Til glæde for børn og barnlige sjæle flyver julemanden over Rådhuspladsen tre gange om dagen i sin kane.
Til højre for Rådhuset ligger Gänsemarkt. Her er der også et lille marked, med nogenlunde det samme udbud blot i en mindre udgave og med karrusel.
Til venstre for rådhuset ligger Mönckebergstraße. Her er ligeledes julemarkeder, og masser af artister og dansere, der underholder for en lille skilling. 

Lidt senere på natten når Hans og jeg og resten af selskabet til Reeperbahn og byens frækkeste julemarked -Santa Pauli. Det er ikke for børn, men dem er der heldigvis heller ikke nogen af her. Boderne lokker med chokolade i frække former, kinky julegaver og strip! Nu har selv Hans fået nok varm, gæret frugt og selskabet skynder sig på diskotek, hvor vi får svedt glühwein og brændte mandler ud de næste par timer. Dagen efter ser vi det hele i dagslys, og det er stadig julet og bestemt en togrejse værd. 
Selvfølgelig er det hele større, flottere og frækkere i Hamborg. Men der er jo grænser for hvor mange punchboder, man kan besøge, og hvor mange brændte mandler og mutzen man kan spise, inden man får halsbrand. Så julemarkedet i Flensborg duer stadig, og så kan vi flensborgere sove julerusen ud hjemme i sin egen seng. 

BONUSINFO
De fleste af Hamborgs julemarkeder har følgende åbningstider:
Søndag til torsdag er der åbent fra 11-21. Fredag og lørdag 11-22. Restauranter holder åbent til 23. Den 24. og 25. december er der lukket.
Santa Pauli har åbent mandag til onsdag fra 16-23, torsdag 16-24, fredag og lørdag fra 13-01, søndag fra 13-23. Indgang kun for personer over 18 år.
Der er flere julemarkeder i Hamborg, end de her nævnte. Se mere om Hamborgs julemarkeder på http://www.germany.travel/dk og søg på jul.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar