søndag den 20. december 2015

Risengrød

Hvis hele portionen er til ris á la mande, kan man koge en flækket udkernet vanillestang med. 

2 dl vand
100 g grødris
6 dl mælk
Evt. salt
Kanelsukker

Kog vandet op i en gryde. Hæld risene i og rør rundt i dem til vandet koger. Hæld mælken i lidt ad gangen og rør til mælken koger. Skru ned for varmen. Lad grøden simre færdig under låg i ca. 50 minutter. Rør i grøden undervejs. Tag låget af de sidste 10 minutter, så væsken kan fordampe og grøden bliver fast. Hvis grøden skal serveres som risengrød, kan den smages til med en anelse salt og serveres med kanelsukker.

Ris á la mande med kirsebærsovs


Smag grøden til og bland mandlerne i tidligt på dagen, men vent med at piske flødeskum og blande det i grøden, til den skal serveres. Portionen svarer til de ruller risengrød, man kan købe færdigt.

Kornene fra 1 vanillestang
1 portion grød ca. 700 g
sukker
100 g mandler
2½ dl fløde
Dansk kirsebærsovs blandet med Amarena kirsebær

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud med en kniv. Bland kornene i grøden og smag til med sukker. Smut mandlerne: Hæld mandlerne i en skål. Hæld kogende vand over. Lad dem stå et par minutter og gentag med kogende vand. Hæld vandet væk og smut hinderne af. Hak mandlerne groft og bland dem i grøden. Pisk fløden til skum og vend den i grøden. Varm evt. sovsen og server den til.

Julefrokost med Zejt-Ung


Hjemme hos os er kamp om Flensborg Avis ved morgenbordet. Det er nyt, og det skyldes udelukkende, at journalisterne Ina Grønvig og Lise Bæksgaard Christoffersen har forvandlet bagsiden af første sektion til et børne- og ungdomsunivers, som er værd at læse. Zejt-Ung er en genial opfindelse, hvor unge juniorreportere skriver til unge læsere om stort og småt.

-Må jeg ikke nok lave maden til julefrokosten, spørger jeg Lise Bæksgaard Christoffersen engang i oktober.
Jeg har opsnappet, at der bliver holdt julefrokost for juniorreporterne, og jeg elsker at lave julemad.
-Jooo, det kan vi da godt se på. Vi har jo også et par Zejt-foodreportere, som gerne vil lave noget, men jeg er da sikker på, at du også gerne må bidrage, siger Lise Bæksgaard Christoffersen. Zejt--foodreportene er (heldigvis) forhindret i at deltage i arrangementet, så jeg får lov til at stå for hele frokosten.

Der er stille og mennesketomt på kontorene på Flensborg Avis denne lørdag. Men i kantinen bliver der spillet juleklassikere for fuld gas. Klokken er lidt i 12, og der mangler kun to gæster, før vi er fuldtallige til julefrokosten på Zejt-Ung. Det julepyntede langbord bliver indtaget af juniorreporterne, og de sidder stille og forventningsfulde og kigger hinanden an. Fotograf Gertrud Sabroe Termansen sætter dem i gang med en hviskeleg, og så er stemingen blødt op.
-Skal vi danse på bordene, spørger Lise Bæksgaard Christoffersen med glimt i øjet.
Juniorreporterne kigger undrende på hende.
-Kom så op på bordene, siger hun og et par sekunder efter står der 20 unge og danser de nyeste moves på bordene. Så er vi i gang.
-Er der nogen, der er kræsne, spørger jeg og kigger ud over gæsterne. De ser forskræmte på mig og ryster stille på hovedet. Jeg arrangere nogle stykker smørrebrød og fortæller om, hvad der hører til hvad. Rejesalat og karrysild bliver spist med æg, oksekød med bløde løg, remoulade og agurkesalat, flæskesteg med rødkål og agurkesalat og frikadellerne kan man snuppe ind i mellem. Ris a la manden er med kirsebærsovs. Vi dropper det med at lave en buffet. Det giver generelt ikke noget godt til selskabet, at man skal rejse sig op og hente sin mad. Så vi sender fadene rundt. Der bliver stukket til silden, smagt på rejesalaten og læsset godt med frikadeller over på tallerknerne. Ris a la manden er et hit og skålen bliver tømt til sidste riskorn.
- Det smager godt, siger Christian tilfreds.
Og det er jo det bedste, man kan få af vide. For det er med børnene, det starter. Det er dem, vi skal give vores gode traditioner videre til, både med hensyn til mad og avislæsning.
Juniorreporterne spiser og danser videre, og Gertrud og jeg takker af for i dag.
Foto: Gertrud Sabroe Termansen 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar