torsdag den 10. december 2015

Mad og bad i Budapest


-Café de Paris, spørger min mand med hovedet inde i en lille, rund kiosk, der sælger søde, varme kanelbrød.
-No, no, here Budapest, siger damen og kigger undersøgende på ham.
Min mand får forklaret, at det er konditoriet opkaldt efter den franske hovedstad, vi gerne vil på, og damen sender os ned af Andrássy-boulevarden i den Ungarske hovedstad. Vi springer for at undgå, de bølger af vand som biler og busser sender efter os og finder stedet. Konditoriet ligger i et gammelt stormagasin, så vi går gennem en boghandler og kører med rulletrappen op på første sal. Her åbner sig et prægtigt lokale med loftsmalerier. En herre spiller, lidt for højt, på flygel og de japanske turister stikker i kagerne. Vi bliver stoppet af et ”Please wait to be seatet”- skilt. Tjenerne værdigerer os ikke et blik. Vi venter fem minutter, og så vi tager rulletrappen ned igen. Vi løber ud i regnen, ned af boulevarden og ind på Café Muvész. Efter at have vredet håret i håndvasken og fået makeuppen op på plads, bestiller vi tokay og flødeskumskager ved de små marmorborde. Pulsen kommer ned, og vi tager os tid til at smage på de fede kager og den søde vin i lyset fra den overdådige og kæmpemæssige prismelysekrone. Konditoriet er fra 1884 og de øvrige gæster ser ud til at have siddet her siden. De har små hunde i tasker, som de deler deres kager med, tokayen drikker de selv. Kagerne er gode, men kan ikke måle sig med danske konditorkager, men tokayen, den er er meget, meget velsmagende. 

Dagen efter skinner solen, og vi er igen ude på Andrássy-boulevarden. Nu er den smukt klædt i efterårets grønbrune nuancer, fyldt med designerbutikker, operaen og masser af cafeer og
konditorier med spejllofter og butterflyklædte tjenere.
Budapest er kendt for sine konditorier, men bryder man sig ikke om plys og prismer, kan man også købe kagerne i bagerier rundt omkring i byen og så nyde den på en bænk med en kop take-away kaffe til. Der er mange nye moderne, kaffebarer, og da kaffen er billig ligesom de Múzeum krt. 5.
øvrige madvarer, kan man roligt følge den kafferute, som otte cafeer har lavet. De fleste ligger på Pestsiden, og vores favorit ”Fekete” ligger overfor nationalmuseet på

Napi menu
Napi menu er dagens menu, og til frokost består den ofte er tre retter, der koster omkring 1000
forint- svarende til 25 kroner. Der er absolut ingen grund til at lave maden selv eller gå på en multinational burgerrestaurant for at spise billigt. Her smager du det ægte ungarske køkken. Og samtidig ser man hvordan budapesterne spiser frokost. De kommer ind i cafeteriet, får fat på tjeneren og siger napimenu. Efter et par minutter kommer forretten, en klar suppe med god smag og grøntsager. Efter yderligere et par minutter kommer hovedretten, og midt i hovedretten får de serveret desserten.  Frokostgæsterne betaler i baren, så de ikke skal vente på tjeneren, og de drikker ikke noget til. Efter cirka 18 minutter, er de fleste gæster ude af døren igen. Vi tager os lidt bedre tid og drikker også en vand eller øl til, hvis man kan få det. På cafeteriet Kamra bestiller jeg igen en napimenu. Jeg kan se, at forretten er en suppe, men er noget usikker på den lyse ret hun peger på i buffeten. Jeg laver fagter med hænderne og viser et kålhoved, og det var også det jeg fik. En kæmpe portion syrlig kålsovs med lidt kød i. Kokken øser op i den fadstore tallerken og peger på mikroovnen. Hvis det skal være varmt, så kan jeg varme det der. Efter den meget lokale frokost tager vi metroen til Széchenyi Badene. Her får vi vasket kållugten ud af håret og slikket den sidste efterårssol i de store udendørs bassiner.


Budapest og badene
Selvom Budapest ligger midt inde på det Europæiske kontinent, er byen verdens største kurby. 20 kilder forsyner de mange badeanstalter og kurhoteller med varmt, helsebringende vand. Traditionen med de varme bade går tilbage til romerne og tyrkerne. Af de romerske bade er der
Man kan godt besøge badene på Hotle Gellért, selvom man ikke bor der.
kun ruiner tilbage. Men de tyrkiske bade fra 1500 tallet kan man stadig besøge. Det mest berømte kurhotel er Hotel Gellert fra begyndelsen af 1900-tallet. Det er i jugendstil, og man behøver ikke bo på hotellet for at bade her. Et besøg koster omkring 125 kroner, og her er åbent dagligt for både mæng og kvinder. Hvis du vil besøge et af de øvrige bade i Budapest, skal du tjekke åbningstider – nogle er tilknyttet hospitaler og derfor lukket midt på dagen. Andre bade er forbeholdt mænd, og andre åbne for mænd og kvinder på skiftende dage. 

Se mere om bade og åbningstider her:
http://visitbudapest.travel/activities/budapest-baths/

Det ungarske køkken
Ungarerne spiser meget kød og salaten er ofte bare nogle syltede agurker, tomat eller peberfrugter. Der er mange sammenkogte retter og de bruger meget kød blandet med kål, løg, tomater og peberfrugter.
Den røde paprika kom til landet med tyrkerne i 1500- og 1600-tallet, og er blevet den mest ungarske af alle krydderier. Paprika ligner chili, men er ofte sød og mildere.
Den ret vi kender som gullasch er en paprikakrydret kødsuppe i Ungarn. Gullasch hedder paprikás eller pörkölt og findes med både kød og fisk. Den bliver ofte serveret med spätzle.
De mange konditorier og kager hænger sammen med kurbadene. Efter at have været i de lune bade, var og er det godt at slutte af med en fed kage. 


Cykeltur på Magretheøen
Lej en cykelbilMidt i Donau ligger Magrethe Øen. På den lille grønne ø kører der ganske få biler og busser, til gengæld kan man leje cykler og tage en pause fra storbyens larm her.

Tokay
Tokay er en dessertvin med en dyb, gylden farve. Smagen er frugtig, med noter af mandarin, honning og citrus. Vinene kan være lagret på egefade, og de har en alkoholprocent på 12%. Tokay skal serveres ved 8-10 grader og gerne til foiegras, blåskimmelost, desserter eller som aperitif.
Tokay-Hegyalja ligger i det nordøstlige Ungarn. Regionen omfatter 28 landsbyer, hvoraf den ene, Tokaj, har lagt navn til både vin og distrikt. Tokajs klima skaber mulighed for at druerne danner ædel råddenskab eller botrytis. Ædel råddenskab hedder på ungarsk aszú. Aszú-druerne høstes manuelt én drue ad gangen. Druerne knuses og tilføres en tør basisvin for at give vinen alkoholprocenter og aroma. Alt efter sødme og kvalitet tildeles den færdige Tokay 3 til 7 “puttonyos”, hvor 7 er den sødeste og bedste vin.
Puttony er et mål (en tønde) for den mængde druer (ca. 25 kg.) angrebet af ædelt råd, som tilsættes en bestemt mængde (136 liter) tør basisvin. Antallet af puttonyos fortæller altså om vinens naturlige sukkerindhold i den færdige vin.
Tre puttonyos svarer til 60 gram sukker pr. liter, mens syv svarer til 180 gram pr. liter.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar